TEST

NISSAN ALMERA TINO 1,8 Luxury

Kako naj si le razlagamo ime tokratnega testnega avtomobila, ki sicer nosi Nissanovo čo, a je prav sumljivo podoben Renault Scenicu, ki si pravzaprav skuša pridobiti podobne kupce. Pa še partnersko povezani sta obe znamki. Denimo, da bi si dalo razlagati nekako takole, ?e bi si celotno zgodbo razlagali v slovenš?ini: Nissanov šef in Renaultov šef se sestaneta na poslovnem sestanku, da bi se pogovarjala o skupni prihodnosti. V razmišljanju o čh projektih Nissanov šef kar ne more skriti navdušenja na čostjo Scenica in samo idejo o obstoju avtomobila te vrste. Skromno omeni, da imajo tudi oni avtomobil, na katerem bi se dalo kaj podobnega izvesti - namre? Almero. Seveda se njegov sogovornik nasmehne, ker si lahko misli, da bo le stežka č vse uporabne lastnosti Scenica, ?eprav se Japonci izredno hitro čjo in prilagajajo. Vodilni mož Nissana če povsem direktno razmišljati o č Renaulta pri razvoju enoprostorca. Pčje svojega francoskega kolega:" Kaj ko bi le poskusila. Ti, no?" Pa šef Renaulta popusti in č :" Ti? No, naj to bo!" In rodil se je Tino.

Sicer verjetno ni bilo ravno tako, ker gospoda pa? ne znata slovensko, da bi se tako lepo zmenila, ampak del zgodbe je verjetno čn. Tino namre? sloni na osnovi Almere, kar ni samo po sebi ni? slabega. Sicer imajo vsi enoprostorci zaradi podobnih namenov in s tem povezanih omejitev v grobem podoben izgled, ampak Pri Tinu ne samo zunanjost ampak tudi notranja čost opozarja na Renaultovo pomo?. Kar ponovno ni slabo. Lahko bi rekel, da je na tem avtomobilu bolj težko odkriti stvar, ki bi jo čl kot slabo. Zunanja oblika je ča, po zaslugi hitro č spodnje linije čih stekel, bolj agresivna kot Scenicova, Prednje č ne skrivajo zgleda, medtem ko je zadek bolj samosvoje izveden z zanimivimi, dolgimi in ozkimi čimi či, ki čjo veliko odprtino petih vrat. Ta bi se za višje rasle uporabnike lahko odpirala višje, da bi bile glave na varnem. V celoti je avtomobil presenetljivo lepo oblikovan. Sicer ne z veliko fantazije, a dovolj skladno, da je lahko vše? čemu okusu.

Notranjost je zasnovana zelo čo s številnimi predali, žepki in odprtinami, ter v paketu Luxury bogato opremo. Oblika armaturne ploš?e je poglavje zase. Precej nenavadna pa vendar ča in pregledna. Vsa stikala delujejo zelo mehko, kakor tudi avtomobil v celem. Mehko č prestavna čca, ki prenaša kar nekaj vibracij z menjalnika, mehek je volan, mehki in udobni so sedeži, ki pa zato ne nudijo zglednega oprijema v ovinkih, vzmetenje je mehko in udobno nastavljeno, a ne dela preglavic niti na zavitih cesti. Vse je narejeno tako, da se tudi predstavnice nežnejšega spola ne bodo imele posebnih razlogov pritoževati. Sedeži so bogato nastavljivi, či, prestavljivi in odstranljivi. In vse to z ne posebej velikim trudom. Voznikov položaj za preve? položnim volanom je člen za tovrstna vozila. Sedi se precej visoko, a streha je še varno nad glavo. Eča oprema je skoraj popolna: od čo čih temnih stekel v vseh vratih in ogledal, radia s CD predvajalnikom in upravljanjem ob volanu, do klimatske naprave. Zato je avtomobil do uporabnikov prijazno zasnovan. Sama notranjost nudi dovolj prostora za pet potnikov in niti na zadnjih sedežih ni težav s prostorom za glavo ali kolena. Žal so malo manj prijazni, ali pa vsaj prijetni nekateri robovi plastik na armaturni ploš?i, ki delujejo še bolj podobni polizdelku, ?eprav je kvaliteta izdelave avtomobila sicer na visokem nivoju.

Pa poglejmo še na poglavje mehanike. Kot sem že omenil, si le to deli s sestrami iz družine Almera. To pomeni poleg že omenjenega vzmetenja dovolj zanesljive zavore z dodatkom ABS in EBD, ter sistemom za čnje zavornega pritiska ob hitrem zaviranju. Zadovoljiti se boste morali s čo hitrostjo 173 km/h, kazalec na velikem merilniku hitrosti pa bo od če do tromestne številke čl v 12,7 sekundah, pod pogojem, da boste izkoristili maksimum mirnega a ne najbolj tihega 1,8 litrskega štirivaljnika, ki zmore 114 konjskih č. To se morda ne sliši dovolj, a z navorom 158 Nm pri 2800 vrtljajih motor postreže z dobro prožnostjo, kar verjetno avtomobilu s takšnim čjem bolj pristoji kot športne zmogljivosti. V skladu s takšnim razmišljanjem in ustrezno vožnjo se boste lahko z Tinom popeljali na skoraj 700 kilometrov dolgo pot z enim polnjenjem 60 litrskega rezervoarja za gorivo, To pomeni čo porabo okoli 8 in pol litrov, ki bo vozniku s težko nogo narasla tudi preko 10 litrov. V ču pa smo na testu porabili 9,4 litra goriva na 100 prevoženih kilometrov. Potem pa vas za konec še vprašam:"Ti. No, a boš odštel 3,860.000 SIT za Nissana?" Odgovor pa veste sami.

Alpra

Galerija: