TEST

Test: mazda2 1,4i GT - prebujanje identitete

Mazda je ena tistih japonskih znamk, ki v zadnjem ?asu doživljajo preporod. Avtomobili, ki še nekaj let nazaj (z izjemo MX-5 in RX-8) niso izstopali v nobeno smer, ampak so se izgubili v ču današnje poplave štirikolesnih prevoznih sredstev, so v zadnji generaciji postali opazni in vedno bolj spoštovani. No, spoštovali smo jih že prej, a predvsem zaradi japonske zanesljivosti in hvaležne tehnike. Tokrat pa je v ospredje stopila še oblika.
S prihodom mazd6 in 2 ter odmevnim geslom Zoom, zoom, so mazde zapeljale na novo zastavljeno pot. Morda je takrat šestica stopila bolj v ospredje, kot dvojka. A slednja je bolj dostopna širši množici. ?eprav je omejena s kombinacijo majhnosti in hkrati čosti, ni ni? manj ča od svojih sester, še posebej ?e je odeta v primerno barvo in olepšana s kakšnim dodatkom. Takšno smo dobili tudi na test. Nosila je oznako 1,4i GT.
Prvi pogled na prednji del razkrije sorodstvo s sedanjo generacijo mazd ? s podobnimi potezami se ponašajo še mazda 3 in prenovljena mazda MPV. Zadek je morda nekoliko čn, saj so č bolj podobne alfam, kot preostalim mazdam, ki smo jih vajeni s prozornim steklom in okroglimi čami pod njim. Ampak kljub temu deluje zunanjost dvojke prepoznavna, saj je osnovni koncept podedovala po modelu Demio. Tako navzven deluje kot mešanica majhnega avtomobila in enoprostorca. K čosti oblike prispevajo široki koloteki in na vogale karoserije postavljena kolesa. Zato klub precejšnji višini dvojka daje čn vtis stabilnosti in na svojstven čn celo športnosti. Brez dvoma svoje prispevajo široki 15 či ?copati? v paketu GT, ki se od ostalih razlikuje še po kljukah in maski v barvi avtomobila.
Prostorna notranjost potrdi zunanji vtis. Dvojka sodi glede tega v vrh svojega razreda (dimenzijsko spada v razred clia, pola, punta?). Vanjo se z lahkoto vstopa skozi velika vrata s širokim kotom odpiranja. Voznikov sedež je višinsko nastavljiv, kakor tudi volan, ki na žalost ne premore vzdolžnega nastavljanja. Pa vendar je ergonomija voznikovega delavnega prostora brez posebnih pripomb. Na prednjih sedežih se za ta avtomobilski razred sedi zelo dobro. No, tudi na zadnji klopi se boste lahko dobro čtili. Žal mazda2 od demia ni podedovala če klopi. To bi bil še dodaten plus.
Tudi odlagališ? in čov je kar nekaj, a ča pred sovoznikom mi je delovala vprašljiva, saj nekako ni znala obdržati vanjo naložene vsebine. Bolje bi bilo imeti či predal pred sovoznikom. Sedaj sta na voljo dva, od katerih je eden precej ozek in zato pogojno uporaben. Žal pa nobeden nima čvnice ali oblazinjenja, ki bi čvalo šklepetanje vsebine. Glede na višino dvojke sem čkoval še predal pod sovoznikovim sedežem ? a zaman. Ni mi tudi povsem jasno, zakaj je na hrbtiš?u voznikovega sedeža žepek, na sovoznikovem pa ne? Morda zato, ker je slednji zložljiv? Lahko pa pohvalim zaprti predal na vrhu armaturne ploš?e, ki je znan že iz šestice in se vedno znova izkaže za uporabnega.
Nče odlagališ?e v avtu je nedvomno prtljažnik, ki je spodobno obdelan in pravilnih oblik. V osnovi zmore pogoltniti 267 litrov, možno pa ga je še čti ? na razne čne (do 1044 litrov). Z zlaganjem zadnje klopi dobite povsem ravno dno vse do prednjih sedežev. ?e del zadnjega naslonjala zgolj prevrnete (naslonjalo je deljivo 40:60) in zložite naslonjalo prednjega sedeža, boste lahko vozili tudi zelo dolge predmete (do približno 2 metra).
Skladno z zunanjostjo, se v notranjosti ponovi modra barva na sedežih in oblogah vrat, kar pripomore k prijetnejšem čtju. Materiali so dobri (ne čkujte pa ne vem kako mehke plastike) obdelava ravno tako. Merilniki, če reže in prestavna čca imajo za poživitev kromirane obrobe. Piko na i dodajo še imitacije aluminija na vratih, sredinski konzoli in na volanu, ki je odet v perforirano usnje. V celoti daje notranjost vtis dodelanega in razred čega avtomobila. Še posebej blagodejno na čtje vpliva bogata notranja osvetlitev. Skratka, dvojka je v prepoznavnem slogu aktualne generacije mazd tudi v notranjosti naredila korak naprej.
Napredek (avtomobilizma na splošno) se pozna nenazadnje tudi pri opremljenosti avtomobila. Paket GT, ki je krasil testno vozilo je skoraj popoln. Jaz osebno za tovrsten avtomobil ne bi potreboval dodatne opreme. Pčimo na ču, ki je vedno bolj v ospredju ? pri varnosti. Dvojka z oznako GT ima v serijski opremi mazdino družinsko celico, 5 čovnih varnostnih pasov, 6 čih blazin, ter ABS z EBD in EBA. Za udobje poskrbijo: klimatska naprava, daljinsko osrednje zaklepanje, čo ča stekla spredaj in zadaj, čo ča (ogrevana) ogledala ter radio z daljinskim upravljanjem na volanu in šestimi čiki.
Ob čem čvanju avtomobila in pregledu podatkov je mazda2 naredila dober vtis. Avtomobili vsakdanje uporabe pa niso skulpture temve? prevozna sredstva, zato h čem vtisu znatno prispevajo vozne lastnosti.
Brez težav sem se namestil za volan, si nastavil višino sedeža in volana, ter zagnal motor. Ta se je pridušeno in mirno oglasil izpod motornega pokrova in kar pozoren sem moral biti, da ne bo prezrl kako tam nekje spredaj gor in dol čjo štirje valji, prostornine 1,4 litra, ki jim pri dihanju pomaga 16 ventilov. Skupaj pridelajo 80 konjskih č in 124 Nm navora. Za preko tono težak avtomobil s precejšnjo ?elno površino ti podatki niso ni? kaj v duhu kratice GT. A motor, ki kakor či del mehanike izvira iz Forda (skupna platforma s fiesto in fusionom) se uspe v nižjem in srednjem ču prav lepo obnašati in zmerno zadovoljiti tudi želje po hitrejši vožnji. Za čtek športnosti, ki ga oznanja kratica GT pa mu manjka veselja do vrtenja. Bolje se izkaže menjalnik, ki ima prijetne, če gibe in č hitro prestavljanje. S 164 km/h če hitrosti dvojka ne spada med dirkalnike. Tudi 13,9 sekunde, ki jih porabi za pospeševanje do 100 km/h ni adrenalinski dogodek. Ampak med ovinki se prav dobro znajde! Kljub relativno visoki karoseriji brez prehudih nagibanj ubogljivo sledi zasukom volana in se pusti lepo voditi. Zavore pri tem nadzirljivo sodelujejo. Ubogljiv zadek č tudi nekaj zabave ob odvzemanju plina v ovinku, saj lepo, kontrolirano zdrsne in pomaga usmeriti avtomobil. Pri tem pa se spet zatakne (ob misli na kratico GT), saj sicer prijetni sedeži ne čjo športnega oprijema, ki bi si ga ob takšnem igranju zaželeli.
Spoznanje, da omenjena kratica ne obljublja športnosti bi bilo čo že ob pogledu med če podatke, saj izbor pogonskega sklopa spada v sredino ponudbe mazde 2. Kot takšna bo najverjetneje zadovoljila čno potencialnih kupcev, ki jim bo bolj kot hitra vožnja k srcu prirasla ča oblika ali uporabnost. Tudi samo vzmetnje in blaženje dopolni prijeten vtis vožnje, saj avtomobil deluje ?vrst in se tudi po makadamu premika brez ?čov.
V razredu, kjer se avtomobili ne kupujejo zaradi ugleda, užitka ali izgleda ampak prvenstveno kot ?prevozno sredstvo?, precej veljajo tudi garancije, katerih se dvojka ne rabi sramovati. V prid njeni kvaliteti govorijo 3 leta (ali 100,000 km) splošne garancije, 3 leta garancije na lak in 12 let garancije proti prerjavenju. V tem pogledu se dvojka izkaže za čn nakup. Ko čnamo še testno porabo najmanj 7,5 in najve? 9,9 litra in skupaj seštejemo v če 8,8 litra na 100 prevoženih kilometrov si zastavimo še zadnje vprašanje: ?Se vam zdi (neskromna) cena 3,370,000 SIT primerna za mazdo2 1,4 16v GT?? Meni se zdi, da ima v rokavu kar dobre adute!

Galerija: