Predstavitve

Novi mercedes-benz SLK

Od leta 1996, ko se je prvi? pojavil, je SLK navdušil preko 308.000 svojih lastnikov. Hkrati je tudi veliko prispeval k sprejemanju Mercedesa kot avtomobila, ki ni namenjen le starejšim poslovnežem, ampak tudi mladim. V svetovnem merilu je v svojem segmentu SLK najuspešnejši.

Oblikovno novi SLK povzema detajle znane iz sveta formule 1 (po zgledu na SLR). Dolg pokrov motorja, položno vetrobransko steklo in kratek zadek poudarjajo čost. Številni detajli (reže v maski, izpušne cevi, zašiljen prednji del) le še poudarijo športen izgled avtomobila, ki se naslanja na dolgoletno tradicijo te priznane znamke. Medosna razdajla je zrasla za 30 mm, v dolžino je daljši za 72, v širino pa 65 milimetrov. S tem je pridobil na prostornosti in notranjem udobju. Zči koeficient 0,32 je za avtomobil tega razreda zelo dober dosežek. Prav tako navduši 300 litrski prtljažni prostor(ob zaprti strehi) ter 70 litrska posoda za gorivo.

Notranjost je seveda povsem na novo oblikovana in obložena s skrbno izbranimi materiali. Srebrno obarvana stikala in gumbi v kontrastu s ?rno armaturno ploš?o še dodatno poudarijo oblikovno dodelanost. Na voljo je šest barv usnjenega oblazinjenja. Vario-streha se zloži še hitreje ? za pretvorbo iz roadsterja v coupe porabi 22 sekund.

Novi SLK bo na čtku ponujal paleto treh novih motorjev, ki zmorejo med 163 in 360 KM! Serijski so 6 stopenjski či menjalniki. Nčejši motor bo prvi? v tem razredu osemvaljnik (SLK 55 AMG), ki ga je dodelal AMG in bo serijsko povezan s 7-stopenjskim avtomatskim menjalnikom, katerega lahko voznik čo upravlja s čo čc ob volanu. S 360 KM in 510 Nm navora č pospešek do 100 km/h v 4,9 sekunde! Sledi mu SLK 350 z novim V6 motorjem, ki zmore 272KM in 350 Nm navora, ter do 100 km/h pospeši v 5,6 sekunde. Osnovni v ponudbi je SLK 200 kompressor s 163 KM. Za tega je č čti 45 stopenjsko avtomatiko, medtem ko si lahko SLK 350 zaželite tudi s 7 stopenjskim avtomatskim menjalnikom (7G-ETRONIC).

Ob razvoju je bil še či poudarek na športnosti, zato je temu ustrezno volanski mehanizem bolj neposreden. Športno naravnano vzmetenje spredaj sestavljajo po tri vodila na kolo, zadaj pa čodilska zadnja prema. Zavore so čnkovitejše, skrivajo pa se za 16, 17 ali 18 čimi kolesi.

V varnostno opremo sodijo štiri če blazine (dvostopenjski prednji ter stranski, ki š?itita vrhnji del trupa in glavo) in dvostopenjski omejevalnik zatezne sile. Glave varuje čn okvir vetrobranskega stekla in loka za sedeži. Mercedes v svetovnem merilu prvi ponuja AIRSCARF (či šal) sistem, kar je oznaka za ogrevanje na višini vrata. Tri stopenjsko nastavljiv topel zrak po želji priteka iz vzglavnikov in č vožnjo brez strehe tudi v hladnejših dneh. Elektronika sama uravnava njegovo delovanje, odvisno od zunanje temperature in hitrosti vožnje. Med zanimivejše dodatke v novem SLK-ju sodijo: avtomatska klimatska naprava, bi-xenonske č z osvetljevanjem zavojev, sistem COMAND, DVD predvajalnik, 7 stopenjski avtomatski menjalnik in še kaj.

Galerija: