Predelave

HAMANN Laguna Seca ? Drveča krila?

Znano nemško podjetje HAMANN pripada k najbolj renomiranim in čim podjetjem na svetu, ki se ukvarjajo s predelavo vozil znamke BMW in Ferrari. Zčtki podjetja segajo v leto 1986. Od leta 1997 dalje, pa so v program ponudbe dodali še predelana vozila Mercedes pod blagovno znamko Opera design. Ob svoji 15. obletnici delovanja je podjetje Hamann na avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu predstavilo svetovno premiero, ekstremno predelan avtomobil znamke BMW M3 serije E46 z čim imenom Laguna Seca II. Z imenom Laguna Seca so leta 1988 prvi? poimenovali predelan BMW M3 serije E30, v katerem je bil vgrajen prisilno polnjen šestvaljni motor s prostornino 3.5 litra in čo 410 KM/ 302 kW. Takratne zmogljivosti Lagune Sece so postavljale merila pri predelavah in zmogljivostih avtomobilov, saj je dosegel hitrost 300 km/h. Tudi z Laguno Seca II želijo pri podjetju HAMANN podati zgled, kako bi naj izgledali visoko zmogljivi predelani avtomobili v čtku 21. stoletja.

Tudi tokrat so vzeli za osnovo enega najbolj popularnih modelov proizvajalca BMW in sicer model M3 serije E46, ki že v osnovni čci zagotavlja zelo dobre zmogljivosti in vozne lastnosti, katere pa so pri podjetju HAMANN še izboljšali.

Razlika med serijsko izdelanim vozilom in Laguno Seca II se opazi takoj, ko odpremo vrata. Te se odpirajo ekstravagantno in spominjajo na krila ptice, ki leti. Takšen čn odpiranja je zahteval precejšen poseg v samo karoserijo vozila, kar so inženirji rešili z inovativnim oblikovanjem in konvencionalnimi rešitvami. Vrata so kljub nenavadnemu odpiranju ob č plinskih blažilnikov enostavna za odpiranje in zapiranje. Zagotovljena pa je tudi enaka tesnost kot pri serijskem vozilu.

Laguna Seca II ima cevno čno karoserijo, zunanjost karoserije so modificirali z čimi komponentami iz Hamann Tuning programa za serijo E46. Komponente zraven estetskega videza zagotavljajo ustrezne vozne lastnosti ob visokih zmogljivostih vozila.

?Dč krila? poganja pogonski motor Hamann 6.1 V12. Serijsko vgrajen motor so nadomestili z dvanajstvalnikom, ki je vgrajen v modele BMW 750i in ga temeljito predelali. Prostornino so čli iz čh 5 litrov na 6.1 liter. Zamenjani so bati, glavni gredi, če gredi imajo če kote krmiljenja čih sesalnih in izpušnih ventilov. Nameš?ena sta dva ča filtra, ki skrbita za optimalno oskrbo motorja z zrakom. Za prenos č na zadnja kolesa poskrbi zmogljivejša sklopka preko šeststopenjskega menjalnika s krajšimi hodi in 40% zaporo diferenciala.

Za vgradnjo V12 pogonskega motorja v motorni prostor BMW E46 je bilo potrebno čne komponente zamenjati in poiskati nadomestna pritrditvena mesta. Predelani in na novo so zasnovani nosilci motorja, oljno korito in izpušni sistem. Za doseganje čih zmogljivosti pa so namestili novo elektronsko krmiljenje motorja. Z vsemi posegi so rezultati zavidanja vredni. Laguna Seca II s pogonskim motorjem Hamann 6.1 V12, doseže pri 5400 vrt/min čo mo? 480 KM/353 kW in či navor 620 Nm pri 4300 vrt/min. Zmogljivosti motorja in izvedene predelave na avtomobilu zadostujejo, da Laguna Seca II pospeši od 0 do 100 km/h v 4.2 s, do hitrosti 200 km/h pa v 13.8 s, ča hitrost znaša 312 km/h!!!

Za dober stik s cestiš?em in voznimi lastnostmi skrbijo zraven predelanega podvozja in zavor ter čih dodatkov, pnevmatike ContiSportContact 2 dimenzij 245/35 ZR 19 spredaj in 275/30 ZR 19 zadaj. Pnevmatike so nameš?ene na tridelnih litih platiš?ih Hamann Motorsport PG3 dimenzij 8.5Jx19 spredaj in 10Jx19 zadaj.

Notranjost vozila je v č-?rni kombinaciji iz pravega usnja. Pedalke in prestavna čca, kot tudi nekateri ostali dodatki pa so iz aluminija. Vsi deli na avtomobilu so izdelani z veliko čostjo in ljubeznijo do čo izdelanih detajlov.

Za konec pa še cena, ki bo po vsej verjetnosti razlog, da se ne boste čli za nakup &acute&acuteDčh kril&acute&acute ? 250 kilo evrov.


JM


Galerija: