Eksotika

Saleen S7 - super športnik iz ZDA


Nekaj let nazaj v preteklost, je 500 konjskih č predstavljalo spoštovanja vreden či podatek. V današnjem ?asu, pa ta podatek skorajda ne predstavlja ve? straho-spoštovanja. Kljub temu ostaja Saleen S7 redek, superiorno zasnovan športnik iz ZDA. Njegovi konkurenti, čnoma prihajajo iz drugih kontinentov in držav. Kljub velikim potencialom moto športa v združenih državah, se je le lastnik podjetja Steve Saleen, čl za izdelavo super- športnika, zgolj za premožne osebnosti. Podjetje Saleen ustvarja vozila že od leta 1983. Z nekaterimi se je boril tudi na avtomobilskih GT dirkah. S tekmovalno čco S7R, so dosegli štiri zmage v GT tekmovanjih, dobro pa so se odrezali na dirki 24 ur Le Mans. Iz delavnice v Californiji je zapeljalo že 9000 vozil, paradni či so v tem trenutku še Mustang S-281E, Explorer XP8, SR Widebody in Focus N20. S7 je za pot od koncepta, do prvega kupca ´´potreboval´´ 18 mesecev. Zanimiv je podatek, da je cestna čca saleena S7, hitrejša kot dirkalnik S7R, saj je opremljena za tekmovanja z dodatnimi čimi stabilizatorji in restriktorjem.


Avto je oblikovan po vzoru GT superšportnikov s ?istimi linijami, člnimi tudi za prototipe in koncepte.Ima linijo in izgled, ki je skupna konkurentom v družbi najhitrejših. Beseda konkurenca ni ravno primerna, saj so ti avtomobili svojevrstni prav zato, ker so izdelani za čno skupino ljudi. Oblikovalcem in lastnikom mnenje in potrebe širše množice niso pomembne. Vozila so s čega vidika neuporabna, v veliki meri so namenjena zgolj izkazovanju statusnega simbola in lastnega zadovoljstva. V notranjosti vas bo ??morda´´ čkala zaobljena špartansko opremljena, ča notranjost, s polkrožnimi linijami, ki ponuja samo osnovne komande. Vozilo ima nastavljiv pedalni sklop ter snemljiv volanski obro?. To bi naj bilo pisano na kožo tudi visoko raslim ´´modrim čm´´. Ker višina vozila znaša le dober meter, udobja ne gre čkovati. V dolžino meri vozilo 4.7 metra, v širino slaba 2 metra, medosna razdalja pa znaša 2.7 metra.

Kljub moderni zasnovi vozila, č podatek, da vozilo ni opremljeno z varnostno-elektronskimi dodatki, ki so dandanes že skoraj serijska oprema pri osnovnih modelih osebnih vozil.
Vzratno ogledalo je nadomestil LCD zaslon, ki s čo nameš?ene kamere na zadku vozila, prikazuje dogodke za avtomobilom. Pri drvenju po cestiš?ih ni mo? čnati na pomo? sistema ABS, in ESP sistema ter čih blazin. V člo da sistem ABS ni vgrajen, je podpis Brembo na zavornem sistemu, seveda pa je pogoj, da ga upravlja dober voznik. Sprednji par čo hlajenih zavornih kolutov, meri 15 col, katera dva objemata šest batni ?eljusti. Zadnji par zavornih kolutov, pa meri 14 col. Pnevmatike so znamke Pirelli P-Zero Rossa, spredaj 275/30-19 in zadaj 355/25-20.

Za konec še beseda o motorju, kar čno tudi najbolj zanima. Sredinsko nameš?en V 8 motor predstavlja za ameriške voznike statusni simbol. Res bi težko našli ameriško športno-križarko, s prostornino manj kot 5.7 litra delovne prostornine. Zanimivo pa je, da Ačni 12 valjnikom ne zaupajo preve?. Osnova osemvaljnika je fordov blok motorja, ki ga je dodatno izpopolnil konstrukter Bill Tally. Iz motorja z 7 litrov delovne prostornine, lahko iztisnete 550 KM pri 6400 vrt/min ter 712 Nm navora pri 4200 vrt/min. Omejevalnik vrtljajev se aktivira nad 7000 vrt7min. Pospeški za 1250 kilogramov so 0-60 milj 3,3 sekunde, 0-100 milj pa 8.9 sekunde. Izpuh uravnava sistem s katalizatorjem in OBD II, čno pa je ´´nalivanje´´ goriva z 92 oktani. Pri izdelavi čnih delov so uporabljeni tudi či materiali, kot so magnezij in berilij. Razporeditev teže spredaj /zadaj: 40/60%. Prostornina posode za gorivo znaša 72 litrov, kar je vsekakor premalo. Za č, č ter kopalke,pa vam ostane še 80 litrov prtljažnika, za ceno 395.000 ameriških dolarjev.

Galerija: