Predstavitve

Nova petka tudi z nahrbtnikom

Novo BMW-jevo oblikovanje je prineslo prav eleganten karavan. Od predhodnika je či po vseh dimenzijah. 4,84 metra sega v dolžino in 1,85 metra v širino. Ta velikost se ?uti predvsem v notranjosti, kjer je ve? prostora za kolena in ramena. Pčl se je tudi prtljažnik in sicer ima kapaciteto 535 litrov prostornine (maksimalna 1650). Zaradi novih materialov (aluminij in njegove zlitine) je avtomobil lažji od predhodnika za kar 50 kg.

Kljub velikemu prtljažniku, ki se ob člu lahko odpira avtomatsko, ja pod prtljažnim dnom na voljo še poseben 35 litrski prostor. Ponavadi se tam skriva rezervno kolo, pri čci z run-flat pnevmatikami (ni rezervnega kolesa, vozimo se lahko s predrto pnevmatiko), pa je tam prostor, ki ga lahko posebej zaklenemo.

Za varnost je poskrbljeni na najvišji ravni. Ob nepredvidenih situacijah nam pomaga DSC +DTC, nadzor zavorne sile v ovinkih in pokazatelj zavorne sile (Brake Force Display. Slednji sistem je po novem dovoljen v EU. Ko se vozni samo dotakne zavore, se prižge samo čno število LED zavornih č na zadku, ob čejšem pritisku (kadar se vklopi tudi ABS) pa se to število č ?ez celotno površino zavornih č.

Hkrati z novim touringom je debitiral 3.5 litrski dizel z dvostopenjskim turbo polnjenjem. Prva turbina se vklopi pri nizkih vrtljajih, druga pa pri visokih. Turbo luknje skoraj ni ?utiti, č polje vrtljajev pa se je premaknilo za 500 obratov višje (od 3.0d motorja). Motor tako zmore kar 272 konjskih č in 560 Nm navora. Ti podatki zadostujejo, da takšna petica pospeši do 100 km/h v 6.6 sekunde. Motor zadosti tudi ekološki normi EU4. Na čtku bodo na voljo touringi 525d, 530d, 525i in 545i, poleti 2004 pa še 520i ter 530i.
V vseh modelih so serijsko 6 stopenjski či menjalniki, Steptronic in SMG sta kot možnost na voljo v modelih 525i in 545i.

Še nekaj če dodatne opreme; aktivni krmilni mehanizem, head-up zaslon, bi-xenonske žarometi in panoramsko stekleno streho.

Galerija: