Tehnika - novosti

Oplov 1.9 CDTI Twin-Turbo dizelski motor z 212 KMOpel je predstavil prvi dizelski motor z dvema turbinskima polnilnikoma, kar je v svetu osebnih vozil svetovna novost. 112 konjskih č na liter delovne prostornine, ve? kot 50% ča č pri enaki porabi goriva. To so osnovni atributi nove generacije 1.9 CDTI ECOTEC oplovih motorjev.


Skrivnost tako velike pridelane č iz dizelskega agregata, je dvostopenjsko polnjenje motorja s dvema čima turbopolnilnikoma. Polnilni sistem je bil razvit s čo strokovnjakov iz ekipe OPC Opel Performance Center. Glede na iztisnjeno mo? in visoke delovne tlake, je temu primerna tudi konstrukcija motorja. Srce t.i. Twin-Turbo tehnologije sta dva zaporedna turbo-polnilnika, gnana z izpušnimi plini. Prvi polnilnik je ´manjši´, drugi pa &či´. Manjši polnilnik deluje v spodnjem ču vrtljajev in sicer do 1800 vrtljajev z 3.2 bara nadtlaka polnjenja. Nato če s polnjenjem drugi, či polnilnik. Skupaj delujeta do 3000 vrtljajev v minuti. Nakar se manjši polnilnik č.

Dvostopenjski turbopolnilni sistem, v kombinaciji z zadnjo čco t.i. sistema Common-Rail ter dvojnim hladilnikom polnilnega zraka, razvije 400 Nm navora, ki je na voljo že od 1400 vrt/min, pa vse do 3600 vrt/min. Nča mo?, ki se jo da iztisniti iz 1. 9 litrskega motorja znaša 156 kW, oziroma 212 KM.

Vgrajen motor pospeši študijo vectre OPC od 0 do 100 km/h v 6.5 sekunde. Nča ča hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. Poraba goriva znaša 6 litrov dizelskega goriva, na 100 prevoženih kilometrov. Emisije izpuha že ustrezajo normam, ki jih narekuje standard E4, ki stopi v veljavo s 1.1.2006. Na novi izdelek so pri Oplu zelo ponosni in pravijo, da je motor čn, hkrati pa ponuja ekstremno mo?, kar jim seveda radi verjamemo.

Galerija: