Tehnični nasveti

VŽIG MOTORJA S PREMOSTITVENIMI KABLI

Uporabimo kadar nam vozilo ni uspelo zagnati in je vzrok izpraznjena akumulatorska baterija. Polnjenja akumulatorja pa ne moremo izvršiti, bodisi zaradi ?asovne stiske, ali pa nimamo možnosti takojšnjega polnjenja, ki traja dalj ?asa.


Postopek priprave in vžiga:

? ugasnite motor vozila s polnitveno baterijo (akumulator vozila, ki ga bomo uporabili za pomo? vžiga motorja z izpraznjeno baterijo),

? izklopite vso čo opremo in stikala za vžig motorja vozila z izpraznjeno baterijo,

? povežite pozitivna pola (+) obeh baterij z enim od premostitvenih kablov (uporabite rde? kabel ). Premostitvenih kablov ne nameš?ajte, ?e je motor s polnitveno baterijo v delovanju,

? nato čte en konec drugega premostitvenega kabla (?rnega) na negativni pol (-) polnitvene baterije. Drug konec ?rnega kabla čte na kovinski del motorja vozila, ki ga polnite. V primeru, da ne uspete čti ?rnega kabla na motor, le tega čte na negativni pol (-) baterije, vendar le v izjemnih primerih.


PRI NAMESTITVI UPOŠTEVAJTE NASLEDNJE:

? pazite, da se premostitveni kabli ne dotikajo čh se delov na motorju,

? zaženite motor vozila s polnitveno baterijo in ga pustite č pri povišanih vrtljajih,

? skušajte zagnati motor z izpraznjeno baterijo. ?e ne uspete zagnati motorja po 15 sekundah, je potrebno čkati vsaj minuto pred ponovnim poskusom zagona motorja,

? po uspešnem zagonu motorja z izpraznjeno baterijo pustite č oba motorja v prostem teku 2 do 3 minute, nato pa odstranite premostitvene kable v obratnem vrstnem redu kot ste jih namestili,

? preden snamete kable z vozila z izpraznjeno baterijo, čte ventilator v kabini vozila ali gretje zadnjega stekla. S tem zmanjšamo napetostni skok, ki se pojavi, kadar kable odstranimo.

? ne prižigajte č,

? takoj, ko imate možnost, je potrebno akumulator dopolniti s polnilnikom. Altenator ne napolni baterije, ?e je bila ta zelo izpraznjena, še posebej pozimi, kadar imamo čnih veliko porabnikov in vozimo na krajše razdalje.


ZAGON MOTORJA S PREMOSTITVENIMI KABLI NAJ BO KOT IZHOD V SILI. PRI TEM PAZITE NA PRAVILEN POSTOPEK NAMESTITVE KABLOV IN ZAGONA MOTORJA, DA NE BI PRIŠLO DO PREVELIKEGA NAPETOSTNEGA SUNKA. POSLEDICA SUNKA JE LAHKO TUDI OKVARA ELEKTRONSKE KRMILNE ENOTE ALI PA OKVARO ALTENATORJA OZIROMA KATEREGA OD ELEKTRI?NIH PORABNIKOV.

?e motorja ne uspete zagnati ali nimate posebnih vžigalnih kablov, je najbolje da čte servis. Prav tako prepustite zamenjavo akumolatorja strokovnjakom, ?e tega še nikdar niste čli. Kadar kupujete nov akumulator upoštevajte kapaciteto, zagonski tok, položaj + in - pola, ter dimenzije. Odslužen akumulator pa oddajte na zbirna mesta pri vašem prodajalcu ali na enem izmed bencinskih servisov.

JM