Avtoakustika

<I>VISOKA NAPETOST</I> - VW passat ? tuning roman 1. del

?Saj niso normalni,? je ugotovil Peter Urben, ko je leta 2001 prvi? šel na čnje Wörtherseetour na Vrbsko jezero. To je bila prava stvar zanj. Kdor je hotel kaj veljati, je moral na kolesa postaviti nekaj zares edinstvenega. Takrat 30-letni Švicar je za leto 2002 želel sprejeti izziv.

Prestar za rock´n roll ? premlad za smrt? Kdor če s tridesetimi na smrt čvati, dela nekaj narobe! To je bilo Petru jasno, ?eprav je imel njegov zloglasni passat ?Pampers-Bomber? nekatere konzervativne poteze. Peter je imel idejo. Medtem ko so se mu nekateri prijatelji smejali, je eden že delal fotomontažo. Slika je poskrbela za potrebno motivacijo, ?vrbski fanatik? pa je takoj poskrbel za nakup karamboliranega passata. Razen tega je že iskal sponzorje za svoj spektakularni projekt.

Za tiste, ki ne veste o ?em zgodba govori. Peter Urben se je čl, da bo predelal svojega passata, zraven pa je dokupil še eden passat karavan in iz njega naredil prikolico. Tako čo vozilo kot prikolica sta predelana in opremljena z elektronskimi napravami in či, ki ´priklopnik´ uvrš?a v najvišji razred ´show car´ vozil. Vozilo je postalo prava uspešnica in atrakcija. Predstavljeno je bilo na mnogih čnjih, TV reportažah in revijah. Mi vam tokrat predstavljamo opis predelave vozila po avtorju Helmut Hornu. Tokrat prvi? predstavljamo opis vozila brez slikovnega materiala. Pravijo da slike povedo ve? kot tiso? besed, besede pa tudi, le z malo domišljije. V prvem predstavljamo čo vozilo. V drugem delu pa bo predstavljen razvoj in potek izdelave prikolice, ki je izdelana prav tako na osnovi passata karavan. Obilo užitkov ob branju in veliko domišljije.

Včo vozilo

V čtku projekta je Peter Urben namenil za predelavo vozilo Volkswagen Passat letnik 1998, ki imel 125KM 4-cilindrski bencinski motor, kar ni bilo ni? presenetljivega, še manj pretresljivega. Bila pa je dobra podlaga, ki pa je bilo karambolirano jeseni 2002. Tudi prikolica je bila poškodovana, vendar so jo lahko popravili. Peter si je čl novega passata v stari barvi, ki v tem trenutku ni bila ve? na izbiro v volkswagnovi paleti barv. Na č pa je program predvideval 6-cilindrski motor TDI, Tiptronic in štirikolesni pogon 4Motion.

Pogled pod pokrov motorja novega avtomobila je zadostoval za odkritje prvih možnosti izboljšave. Nekaj barve gotovo ne bo škodovalo veliki čni plastike. Peter je dal svoj par legvanov čti s pršilno pištolo, okrasne pokrove pa izdelal iz &čga´ čga jekla. Pod estetsko olepšanim pokrovom motorja, je podjetje Abt predelalo motor.

V potniški kabini je Peter vgradil sistem Dolby-Surround. Visokotonci glavnih čikov se nahajajo v A-čih, srednjetonci pa v sprednjih vratih. V zadnjih vratih igrajo čiki za čnke. Zraven dva nizkotonska čika z čo dveh čvalcev Emphfaser EA2350 dodajata zelo nizke tone. Tretji čvalec istega tipa poganja glavne čike. Center in čike za čnke podpira Emphaser EA 4150.

Radio Pioneer je vgrajen tja, kamor spada. Njegov motorizirani ekran ne služi samo kot kontrolna funkcija, temve? tudi za predvajanje barvnih slik navigacijskega sistema, kamero za vzvratno vožnjo, DVD predvajalnik in satelitsko televizijo. Tčo pod njim se na sredinski konzoli zraven menjalnika Tiptronic nahaja sistem za čo telefoniranje.
Voznikov in sovoznikov sedež sta Recarova unikata z vsemi dodatki ? od gretja sedežev do čih blazin in čih nastavitev. V vzglavnikih se nahajajo monitorji Pioneer, čo pred či zadnjih potnikov, v višini kolen pa č slapovi in palme v airbrush tehniki.

Zato je ?isto veselje sedeti na zadnjih sedežih, ki so na željo stranke Recaro, brez sredinskega vzglavnika. Med prvimi sedeži se nahaja kontrolna enota Pioneer s či za slušalke in igralna konzola Playstation. Obstaja možnost, da se iz desne zabavamo z DVD predvajalnikom, medtem ko se na levi igramo ali obratno. Ičsno lahko spredaj na motoriziranem ekranu gledamo tretji program. Pri paralelni uporabi navigacijskega sistema se čsno odvijajo celo štiri stvari.

Normalno ? obstaja tudi ?etrti monitor. Ta se odpira s stropa nad nekdanjim prtljažnim prostorom. Pod njim koristen tovor nima kaj iskati. Zadnji naslon se prilega čo oblikovanemu zaboju, ki se nahaja med navigacijskim čnalnikom, CD-menjalnikom Pioneer in Playstation 2. Zraven tega imata tukaj prostor še dva nizkotonska čika v čnih škatlah. Preostali prostor v prtljažniku pokriva v usnje čna poševna ploskev z vgrajenim čnim trikotnim okencem iz pleksi stekla, ki skrbi, da č ne pomisli na to, da bi nanjo postavil čk. Pod njo delujejo štirje čvalci Emphaser - eden EA2350 za glavne čike, eden EA4150 za centralni kanal in čike za čnke, dva nadaljnja EA2350 pa za oba nizkotonca. Za to obvezni štirje kondenzatorji so v vrsti vgrajeni v stransko oblogo, pod njimi pa se nahaja deljenje napajanja, levo plus in desno minus.

Da bi zadovoljili brez dvoma veliki porabi če energije, je v prostoru za rezervno kolo velik dodaten akumulator. Razdelilne doze skrbijo za ?isto čvanje tokokrogov čvalcev, navigacijskega čnalnika in 220-voltnega pretvornika ter za notranjo osvetlitev in osvetlitev podvozja. V nasprotju z mnogimi drugimi spektakularnimi vgradnjami je vse skupaj vzorno skonstruirano tudi z ozirom na servisno prijaznost. Dostop do zadnjih č ne predstavlja nobenega problema. Enako velja tudi za bencinsko ?rpalko, katere dostop č či čvalec, ki stvar naredi otroško lahko.

Manj enostavno je oblikovana namestitev čih krmilnih elektronik pod sedeži ali v naknadno poglobljenem dvojnem dnu sovoznikovega prostora za noge. Ne le v zvezi s tem je avtotapetništvo Helmut und Jules Studer iz Oltna spet zelo dobro opravilo svoje delo, saj so čo vozilo in prikolico v celoti preuredili z modro alkantaro in ?rnim usnjem.

Prtljažni prostor bi bil za to vprego verjetno tujka, ?e ne bi poznali strešnih prtljažnikov. Oba zunanja prtljažnika nosita č naziv Thule 850 in sta barvana v barvi vozila. V njiju se nahaja garnitura klopi za zabave, šotor v merah 6 x 9m, volani za Playstation, stojala za zunanje čike, podstavek za 250 x 190cm veliko kinoplatno, samo zvito platno, satelitska antena s stojalom, projektor Panasonic in ogromno, ogromno kablov. Sicer se kinoplatno lahko uporablja do 100m vstran od vozila. Že omenjena vzvratna kamera je (čo) privita na zadnji strešni prtljažnik Thule.

V nasprotju z ostalimi Hi-Fi privrženci uporablja Peter GFK pretežno za zunanjo uporabo. Preden je sprednje podaljške č in stranske prage oblikoval, laminiral in zbrusil po svoje, je jedro karoserijskih delov oblikoval iz gradbene pene neposredno na vozila. Konfekcijske so samo okrasne letvice za č in vstavek maske Abt in Kamei. Ko že govorimo o konfekciji: č so zagreli s sušilcem za vro? zrak, da so postali mehki in so jih tako lahko dobro prilagodili kolotekom. Ti so na širini pridobili tudi na čem vozilu na vsaki strani za 6 cm. Na prednji osi je zadostovalo širjenje čvine za 3 cm na vsaki strani. Emblemi in zaobljeni robovi ne obstajajo ve?.

Otežč obremenitev na osi, ki odstopa od serijske, ter njena razporeditev pomeni posebno zahtevo na vozilu. Rešitev problema je prevzel Bilstein; najprej na čem vozilu z uporabo posebno modificiranega kompleta PSS9, katerega plinski blažilniki so nastavljivi v devetih stopnjah. Razen tega lahko višino avtomobila zaradi brezstopenjsko nastavljivih blažilnikov individualno nastavljamo. Tudi ča uglašenost podvozja je zasluga Bilsteinove edinstvene izvedbe.

Z Barracuda-Racing platiš?i se je vprega čla čo prav premikati. Platiš?a s čnimi vijaki in okrasnimi pokrovi merijo na prvi osi in na osi prikolice 9 x 19 ET 30 in so obuta v Bridgestone gume dimenzije 245/35. Na preostali zadnji osi celotnega passata se vrtijo ?barakude? velikosti 10 x 19 ET 30, prav tako obute v Bridgestone dimenzije 285/30. Velikost čih čv znaša po eni osi od spredaj nazaj 15, 25 in 40mm!


V prihodnjih dneh sledi 2.del prevoda ?lanka avtorja Helmuta Horn (SoundOff), ki ga je pripravila Eva Plajh. Ponovno v stilu romana, bo podrobno predstavljena priprava in predelava prikolice.