TEST

VOLVO S80 D5

Ob dnevih odprtih vrat smo v deževnem petku imeli možnost preizkusa še čega Volva z novim dizelskim pet-valjnim motorjem D5 s 163 konjskimi či.

?eprav je prihod osemdesetke na sceno star že 4 leta, se mu to prav ni? ne pozna. Oblika je še vedno sveža in nekaj posebnega, ob sodobnem dizelskemu agregatu pa sploh izjemna kombinacija. V notranjosti je vse podrejeno dobremu čtju. Visoki boki in masivna osrednja konzola pripomoreta čtku varnosti, saj vas avtomobil dobesedno objame. Sicer pa vas čtek ne bo varal, saj Volvo tako ali tako spada med najvarnejše avtomobile. Vsa stikala in čpravilne čce so čo čne in razporejene, tako da je ergonomija res na vrhuncu. Pogled na volan nam, da čtek kot da sedimo v letalu. Na njem je množica gumbov za opravljane z radiem, potovalnim čnalnikom in tudi z mobilnim telefonom (!).

Zapeljimo se! Po vseh možnih nastavitvah sedeža in volana, obrnemo klju? in prižgemo dizelski motor, ki svojo dizelsko lastnost pokaže samo pri zagonu. Ko se motor ogreje in grgranje popusti v dobro izolirani notranjosti pozabimo na kakšen motor je pred nami. Prestavimo v prvo prestavo in predstava se če. Pri 1750 vrtljajih na minuto doseže motor či navor 340 Nm in ga drži do 3000 vrtljajev. V tem ču delovanja motorja je avtomobil zelo živahen, kolikor je lahko za dobro tono in pol težak avtomobil sploh č. Pospešek od 0 do 100 km/h znaša 9.8 sekunde. Rči pet stopenjski menjalnik je čn in nas ?popelje? do zavidljivih 210 km/h. Pri višjih vrtljajih je motor precej glasen vendar ni mote?, saj nas navdušuje s svojim prav posebnim zvokom 5-valjnika. Nčo mo? doseže motor pri 4000 vrtljajih, pri 5000 pa nas elektronika pripravi na menjavo prestave na čo višje. Tovarna zagotavlja čo porabo 6,5 litra plinskega olja na 100 km, kar ob 70 litrskem rezervoarju zadoš?a za dobrih 1000 km.

Osnovna cena modela S80 D5 je 8.598.791,00 SIT ampak ta čje res bogato serijsko opremo. Ob člu, pa si lahko že tako samosvoj avtomobil naredite še bolj samosvojega. Skratka avtomobil za poslovne ljudi, ki čo vedo kaj čjo. Ah.

Galerija: