Eksotika

BMW M5 najmo?nejši bavarski cestni bolid


Dvajset let tradicije, ve? kot 100 konjskih sil na liter delovne prostornine, motor brez prisilnega polnjenja, športna limuzina ter uspešne generacije. Na ?etrto generacijo M5-ice je soj žarometov posvetil na salonu v Ženevi. Pred kratkim predstavljene podrobnosti pogonskega agregata, so dopolnile še slike zunanjosti, ki so res športnega veselja vredni. Nova M5-ica predstavlja čejšega bavarca do sedaj, kar so dosegli s preneseno tehnologijo iz oddelka F1, ki skrbi za dirkalno ekipo v Formuli 1.


Pri predstavitvi koncepta so napovedovali V10 ?zasnovo motorja, ki bi naj ´´posredovala´´ s predelano elektronsko krmilno enoto mo? 500KM ter navor 500Nm. Z modificiranimi sistemom dvojni Vanos pa bi naj M5-ica pospešila kar nekaj pod 5. sekundami od 0 do 100 km/h.

Koliko je resnica dale? od napovedanega v Ženevi?

Vrtljaji motorja omejeni na 8250, 507 KM z 520 Nm navora potisnejo vozilo od 0-100 km/h v 4.7-4.9 sekunde. Od 0-200km/h v 15 sekundah. Hitrost je omejena na 250 km/h, podani pa so tudi podatki za čo hitrost M5-ice, ki brez omejevalnika doseže 330 km/h.

Mo? se prenaša na zadnji par koles preko 7-stopenjskega čega menjalnika, katerega hitrost prestavljanja, je za 20 % ča od predhodnega SMG menjalnika. Nastavitve menjalnika čjo 11 pred nastavljenih čj. Šest jih je namenjenih ´&čemu´´ prestavljanju, pet pa jih je na voljo pri samodejnem prestavljanju. Pri ´&čem´´ prestavljanju vam bo na voljo tudi t.i. sistem ´´launch control´´, ki poskrbi za športno speljevanje in pospeševanje. Sistem nadzira razmerje č, vrtljajev motorja in prenos navora na kolesa itd? Na razpolago je tudi povsem na novo razvit DSC sistem proti zdrsu koles, ki s pritiskom na gumb č izbiro kako bo zadek M5-ice v ovinku šel &čz´. Mdrive stikalo na volanskem č č z enim pritiskom spremembe nastavitve vozila s čo sistema EDC, ki naravna ´´udobno, normalno in športno´´ udobje. Hkrati s pritiskom na č tipko se aktivira vseh 507 konjskih č, medtem ko za mestno vožnjo služi le 400 konjskih sil. Osnovni podatki o vozilu se prenašajo preko projektorja na vetrobransko steklo.

Koncept je bil narejen na bazi limuzine E60 predstavljene leta 2003. Že sama zunanjost nepredelane čce je svojevrstna. Dodatno pa so posegli še v predelavo stranskih pragov ter sprednjega in zadnjega branika. V zadnjem braniku je vgrajen difuzor ter na vsaki strani po dve okrogli izpušni cevi. Na prednjih blatnikih so še dodatne reže za zrak. Dčn vtis pa potrdijo ´´lita´´ platiš?a, velikosti ´´samo´´ 19 palcev. Spredaj 8.5J x 19 in 9.5J x 19 zadaj. Pnevmatike- napovedane pri najavi koncepta: 255 / 40 ZR 19 spredaj in zadaj 285 / 35 ZR 19. O tem da je podvozje in vzmetenje po vsem na novo zasnovano, verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Vzmetenje pa krmili sistem EDC.

Prejšnji model M5-ice je z zunanjostjo kar precej skrival svoje zmogljivosti. Pri BMW-ju so ponovno prikrili čj. Motor in če zmogljivosti vzamejo sapo, medtem ko je zunanjost čkovano zelo konzervativna. O zmogljivosti vozila se lahko na prvi pogled čjo le poznavalci. BMW M5 je po predstavitvi koncepta dokaj hitro postal serijska čca. V salone pa bi naj ´´pridriftal´´ nekje v čtku leta 2005.
Cena ??? č 22,5 milijonov???

Galerija: