Novice

Novice 19. 10. 2001

NOVA VECTRA GROZI KONKURENCI

Opel bo na Ženevskem avtomobilskem salonu marca prihodnje leto predstavil tretjo generacijo Vectre. V izgradnjo najbolj moderne evropske tovarne v Ruselsheimu so vložili 800 milijonov evrov. Iz čh trakov bodo prve Vectre pripeljale januarja 2002. Na čtku prodajne poti bo nova vectra dobavljiva v štirivratni - limuzinski izvedbi s štirivaljnimi ECOTEC motorji z či med 90 kW (122 KM) in 108 kW (147 KM) pri bencinskih ter 74 KW (100 KM) in 92 kW (125 KM) pri dizlih. Prvi? bodo ponudili tudi pet-stopenjski avtomatski menjalnik z funkcijo čega pretikanja podobno kot pri Easytronicu. Vectra je zrasla v vseh pogledih: medosna razdalja za 60 mm, koloteki spredaj 52 mm in zadaj 45 mm, kar se ugodno pozna v prostornosti notranjosti. Med elektronskimi sistemi bo v Vectri na volj inteligentna klimatska naprava s senzorjem kakovosti zraka, nova generacija ESP Plus, komunikacijski in audio-zabavni sistemi zadnje generacije, dežni senzor in park-pilot. V serijsko opremo s ča pasivne varnosti bo sodilo 6 čih vre?, aktivni vzglavniki, ter Oplov sistem Pedal-release za odmik pedal ob trku?


DODGE ZBIRA NARO?ILA ZA POSEBNO SERIJO DIRKALNEGA VIPERJA
Dodge je uradno odprl "lov" na nakup omejene serije Viper Competition Coupe, ki ga bodo čli dobavljati leta 2003 in bo namenjen zgolj dirkanju, zato ga tudi ne bo možno registrirati. Serija bo predvidoma omejena na 25 vozil letno, v vrsta zanj pa se lahko postavijo samo izkušeni č z ustreznimi dirkalnimi licencami ob predložitvi depozita v vrednosti 20 ameriških čkov. Skupna cena dirkalnika, pa naj ne bi presegla 100.000 dolarjev!
Competition Coupe ne bo zamenjal trikratnega zmagovalca Le Mansa čco GTS-R, temve? bo namenjen nižjim razredom tekmovanja. Kljub temu bo to pravi športnik opremljen z varnostno kletko, mrežnim oknom na boku, sistemom za gašenje požara, šest čovnim varnostnim pasom, dirkalnimi pnevmatikami brez profila, hladilnikom olja v diferencialu in izdatno hlajenimi zavorami. Vse skupaj pomeni, da bo vozilo, ko bo zapeljalo iz delavnice namenjeno takojšnjemu dirkanju!
Zmogljivosti? 3,8 sekunde do 60 (96 km/h) in 9,2 do 100 milj (160 km/h). ča hitrost nekoliko pod 200 miljami na uro. ?e imate veljavno dirkalno licenco in za čtek dobre 4 milijone tolarjev, se lahko oglasite v Auburn Hillsu.


M.V.


VOLKSWAGEN GRE V VISOKI RAZRED
Spomladi 2002 bo Volkswagen predstavil D1. Ob bok uveljavljenim nemškim znamkam bo zapeljalo vozilo, ki v veliki meri kaže že predstavljene "fauvejeve" oblikovalne smernice. 5055 mm dolgo in 1903 mm široko vozilo se bo ob bohotilo z čim in čejšim dizelskim motorjem vgrajenim v osebna vozila, o katerem boste lahko v prihodnjem tednu tudi kaj ve? prebrali na naših straneh. V10 TDI. 5 litrov, 313 konjev in 750 Nm! Ogromno. Že v čtku bosta na voljo dva bencinska motorja 3,2 litrski šest-valjnik V oblike (177 kW/241 KM) in šest litrski W12 s 309 kW/420 KM.
Vse čce bodo opremljene z čim vzmetenjem, z možnostjo brez-stopenjskega nastavljanja. Notranjost bo po zagotovilih VW, tako glede prostora, kakor tudi opreme postavila nove standarde?4 kotna (kanalna) klima, TV, GPS, telefon,?
Da, pa ime D1 še ni čo, so nas malce zmedli z napovedjo, da bo pravo prodajno ime D1 naznanjeno ob ču leta, ko bodo v Dresdnu odprli tovarno v kateri bo 800 delavcev izdelalo do 100 limuzin dnevno.


M.V.


MERCEDES F400
Mercedes bo na letošnjem tokijskem salonu predstavil novo konceptno vozilo imenovano F400 Carving. Ime Carving ne simbolizira na ni? drugega kot č se zimsko športno aktivnost.
V prvi vrsti je vozilo namenjeno čnju varnosti z novimi varnostnimi sistemi. V zavoju se zunanja kolesa nagibajo do 20 stopinj, kar č stabilnost vozila in zmanjša možnost zdrsa, ter skrajša zavorno pot. S tem sistemom in posebej za F400 Carving razvitimi pnevmatikami lahko vozilo prenaša tudi do 30% če če sile. Pči pospeški pa dosegajo vrednosti do 1,28 g, kar je za 28 % ve? kot pri čem športnem avtomobilu današnjega ?asa. Zraven omenjenega je samoumeven še ESP, ob čih zaviranjih pa se vsa štiri kolesa nagnejo in tako za 5 metrov skrajšajo zavorno pot iz 100 km/h.
Elektronski volan, ksenonske žarnice pod motornim pokrovov in ča vlakna, po katerih valuje svetloba do žarometov,?
Willkommen in die Zukunft!M.V.


Nova 626
626 ne bo ve? 626, temve? Atenza oziroma preprosto 6, kakor se bo imenovala na naših trgih. Od svoje predhodnice bo daljša za 8 centimetrov po izjavah Mazde pa bo namenjena vsem svetovnim trgom.Zaenkrat je znano le, da jo bo med drugim, poganjal novi 2,3 litrski vrstni 4 valjnik s stopenjskim uravnavanjem ?asov odpiranja ventilov. Za čtek vam ponujamo le fotografije. Kaj ve? pa sredi prihodnjega leta, ko bo šestka zamenjala 626.M.V.


Mitsubishi na 35. Tokio Motor Showu
Mitsubishijev prostor na letošnjem salonu v Tokiu bo zasnovan v treh delih. Preteklost. Sedanjost. Prihodnost. Skupno 21 vozil, od tega 4 konceptna vozila in 2 rally dirkalnika. CZ2 predstavlja kompaktno mestno vozilo, CZ3, kompaktno vozilo z elementi WRC dirkalnika, S.U.P (Sport Utility Pack) je namenjen tistim, ki živijo aktivno in uporabljajo visoko tehnologijo, Space Liner pa kaže kako ?im bolje izkoristiti notranjost vozila udobju v prid.
M.V.


MINI V TOKYU
Na Tokyskem avtomobilskem salonu bo Mini razstavil športni Mini Cooper S. V osnovi je pogonski stroj enak modeloma One in Cooper, torej štirivaljnik, ki ima tokrat dodan še
kompresor. Tako Mini Cooper S preseže čo mejo 100 KM/liter in zmore 163 KM pri 6000 vrtljajih v minuti in či navor 210 Nm pri 4000 vrtljajih. V povezavi s šeststopenjskim menjalnikom pospeši do 100 km/h v 7,4 sekunde in doseže hitrost preko 220 km/h. Zelo neposreden volan z 2,5 zavrtljaja od ene do druge skrajne če skupaj s športnim vzmetenjem č obilo užitkov. Cooper S je na zunaj prepoznaven po či reži na pokrovu motorja, izrazitejših čh, 16 čih litih platiš?ih, dveh sredinsko nameš?enih izpušnih ceveh, strešnbem spoilerju in izrazitejših pragovih. Za varnost bo poskrbelo 6 čih blazin, gume, ki so sposobne vožnje tudi po predrtju, ASC+T in ABS (skupaj z EBD in CBC). V notranjosti so nameš?eni športni sedeži, volan in prestavna čca sta odeta v usnje, dodani pa so še okrasni elementi iz aluminija.MORGAN AERO 8 homologiran za Evropo

Morgan Motor Company (MMC) si je zagotovila homologacijo za novi Aero 8, s ?imer je postala znamka Morgan prvi angleški neodvisni specialist , ki si je pridobil celotno odobritev za celo prodajno paleto. Tko lahko kupci v Evropi povsem legalno registrirajo katerega koli izmed Morganovih čih športnikov.TOYOTA V TOKYU PREDSTAVLJA ZANIMIV KONCEPTNI AVTOMOBIL FSX


Toyotin FSX (Future Experimental Sports) je lepo oblikovani dvosedežni roadster, ki so ga oblikovali pod geslom " enostavna in sexy oblika z čtkom za sedanjost". Nizka, široka karoserija je igra svetlobe in senc. V notranjosti č pritegne usnje z dodatki kroma. Pogonski stroj naj bi bil 4,3 litrski V8 , povezan s šeststopenjskim čim menjalnikom. Poleg prototipa FSX bo Toyota v Tokyu predstavila še 17 konceptnih vozil.

Galerija: