Predstavitve

Suzuki swift: popestritev v razredu najmanjših

Suzuki je predstavil zanimivo novost na pariškem avtosalonu, z že dobro znanim imenom Swift. Novi swift bo razveselil predvsem uporabnice in uporabnike majhnih vozil. Swift je bil uspešnica, ki je navduševal širši krog kupcev. Športna verzija swifta GTi, pa je veljala za zelo strupenega ča.

Smernice kako bo izgledal swift so bile videne že leta 2002 in 2003 s predstavitvijo koncepta S in S2 na salonu v Parizu in Frankfurtu. Oblika vozila predstavlja svež oblikovalski navdih, pri nastajanju linij vozila, pa so sodelovali tudi evropski oblikovalci. Oblika je športna in ča, na katero se bo potrebno kljub vsemu privaditi, saj je nekaj posebnega, vendar ni? revolucionarnega. Na novo je razvita tudi platforma vozila, pri kateri meri medosna razdalja 2390 mm.

V japonskem ču bodo na voljo trije pogonski agregati, in sicer: 1,3 in 1.5 bencinski ter 1,3 dizelski agregat. V bencinskem 1,5 litrskem motorju je vgrajena tehnologija variabilnega krmiljena ventilov, dizelski agregat pa ima tehnologijo t.i. common rail. Elektronika, ki nadzira delovanje motorja je prilagojena nižjim in srednjim čem vrtilne hitrosti motorja, kar je uporabno predvsem pri mestni vožnji in urbanih naseljih. Za prenos č bo na voljo, pet stopenjski či ter štiri stopenjski avtomatski menjalnik. Pri bencinskem 1.3 motorju bo na voljo tudi avtomatiziran menjalnik, ki bo čl či in avtomatski čn prestavljanja s programom ´normal´ in ´economy´, ki ga bo izbrala voznica, oziroma voznik.

Po zagotovilih proizvajalca naj bi swift zagotavljal visok nivo pasivne varnosti v primerih čnja. Vgrajen ima tudi sistem proti blokiranju koles ter sistem porazdelitve zavorne č. Zanimiv je tudi čn zaklepanja, odklepanja ter zagon vozila, kar opravite brez č. Trikrak volan, prestavna čca in osvetljen obro? okoli merilnika hitrosti, naj bi nudil še ve? užitka pri vožnji. Voznikov sedež je po višini nastavljiv za 30 mm. Najvišja ča armaturne ploš?e, je še dovolj nizko, da je pogled skozi vetrobransko steklo odprt. Kazalec na merilniku vrtljajev, pa je postavljen po vzoru motociklov v položaj šest, glede na urne kazalce.


Galerija: