Predstavitve

BMW 3 <I> tokrat zares uradno</I>

5. marec 2005, bo za ljubitelje BMW-jev serije 3, razlog za veselje. Po šokantni neuradni predstavitvi prvih fotografij nove serije 3(za kar bi naj bili odgovrni Slovenci), je proizvajalec objavil prve uradne fotografije ter osnovne če podatke. Nova serija 3, je peta generacija v 30. letni zgodovini teh bavarskih karoserijskih izvedenk. Vozilo srednjega razreda odlikuje nekaj besed, ki so voznikom dobro znane: dinamika, športnost, vodljivost, komfort ter veselje do vožnje.

Objava prvih neuradnih fotografij, je čla veliko čdenja, veselja, č krvi... Glede na zaplet dogodkov, bi morda lahko čkovali predstavitev že v Parizu. Vendar predstavitev najavljena za salon v Ženevi, je vsekakor poteza, ki je pri BMWju čtovana. Tako vsem potencialnim kupcem ostane ?as za tehten zimski premislek ter čo pripravo do 5. marca, ko bo vozilo predstavljeno na salonu v Ženevi.

Oblikovno serija tri (vsaj na slikah) ne predstavlja revolucije. Oblikovalskih potez Bavarcev smo se nekako že privadili s serijo 7,5 in 1. Kljub vsemu pa avto predstavlja in izdaja poreklo ter prihodnost nemškega proizvajalca. Limuzina s štirimi vrati je nekako kompromis med uporabnostjo, športnostjo in eleganco. Najbolj zapriseženi privrženci, ki niso omejeni z uporabnostjo vozila, so do sedaj posegli po kupe karoserijski izvedenki. Serija tri kupe bi naj po sicer še nepreverjenih informacijah nosila oznako 4.
Nova serija 3 je v dolžino daljša od predhodnika za 49 milimetrov. Nova mera tako znaša 4520 milimetrov. V širino nova trojka meri 1817 milimetrov (+78 milimetrov), najvišja višinska ča je izmerjena na 1421 milimetrov (+6 milimetrov). Medosna razdalja je podaljšana za 35 milimetrov, in meri sedaj 2760 milimetrov.

Paleta motorjev se če z 1,8 litrskim štiri-valjnikom, ki razvije mo? 150 KM. Oznaka na zadku vozila s tem motorjem, pa marsikoga zavede, saj je oznaka 320. Najbolj (zanimiv za ljubitelje bencinskih hlapov) bo vsekakor najavljen 2,5-litrski pogonski agregat, s priljubljeno oznako na zadku vozila 325. Šest cilindrov bo potisnilo 215 konjskih č na zadnji par koles. Medtem bo čno impresioniral prav 2-litrski, dizelski motor, s 163 KM, ki bo ponudil kar 340 Nm navora. Paradni konj motorne palete bo do prihoda čce M3, bencinski agregat BMW-ja 330, s 258 KM, ki razvije 27 KM ve? od predhodnika. Motor vgrajen v BMW 330, kraljuje po č in teži v razredu konkurentov šest-valjnikov.

V notranjosti trojke nas čkajo podobne oblikovalsko-ergonomske rešitve, kot pri zadnjih bavarskih modelih. Linije so čo-elegantne, brez pridiha športnosti. Vendar v čtek športnosti nas težko č samo izgled. Najve? še vedno pove vodljivost in stik s cestiš?em ter položaj za volanom. Z novimi oblikovalsko-ergonomskimi potezami, so pri BMW-ju odstopili nekoliko ve? udobja in čtka športnosti tudi sopotnikom, kar za predhodnike serije tri ne bi mogli povsem trditi. Tudi v seriji tri bo osrednja-upravljalna krmilna enota sistem i drive. Za zagon motorja bo potrebno pritisniti gumb na armaturni ploš?i. Vsi modeli bodo serijsko opremljeni s šest-stopenjskim čim menjalnikom, kot člo bo na voljo tudi šest-stopenjski samodejni menjalnik Steptronic. Dodatno bo na voljo multimedijski paket, navigacijski sistem ter biksenonski žarometi. Do predstavitve nove trojke ostaja še pet mesecev, do takrat bodo slike in či podatki edino merilo za čtev o ocenah in morebitnem nakupu.

Galerija: