Novice

Dve mazdi RX-8 s polnim plinom 24 ur

Na 12.3 km dolgem hitrostnem ovalu za preskušanje avtomobilov v Pappenburgu, v Nčji, sta 3. in 4. oktobra dve Mazdi RX-8 po 24 urah vožnje potolkli 40 mednarodnih rekordov. Ena je startala v FIA kategoriji A (specialna vozila) druga pa v kategoriji B (serijska vozila). Oba avtomobila sta v 24 urah neprekinjene vožnje (s prekinitvami za nalivanje goriva in menjavo voznikov) prevozila ve? kot 5.000 kilometrov, ena s čo hitrostjo 212,835 km/h, druga z 215,934 km/h in med drugim dokazala tudi to, da je Mazdin rotacijski motor RENESIS ne le zelo zmogljiv, ampak tudi vzdržljiv.

Sicer pa 24 urne rekordne vožnje za Mazdo niso novost. Leta 1991 je posadka Gachot, Herbert, Weidler z dirkalnikom Mazda 787B, ki ga je poganjal rotacijski motor z čo 515 kW/700 KM, zmagala na dirki ?24 ur Le Mansa? in prevozila 4.923,2 km s čo hitrostjo 205,133 km/h. Obe serijski RX-8 v Pappenburgu sta bili čo hitrejši.

Spoštovanje predpisov FIA med 24-urnim naskokom rekordov so nadzirali komisarji DMSB (nemška zveza za motorni šport). Vozila za rekordni nastop so na skladiš?u v Antwerpnu, Belgija, izbrali izmed serijskih Mazd RX-8 in jim plombirali menjalnik in motor. Edina razlika med obema RX-8 je bila v dodatni opremi: RX-8 kategorije A je bila opremljena z dodatno posodo za gorivo in z 19-čimi kolesi. Pri rekordnih vožnjah sta sodelovala proizvajalec gum Kumho in petrolejska družba Aral.

Posebna zanimivost je v tem, da je avtomobila niso vozili profesionalni č ali testni vozniki, marve? se je za volanoma izmenjavalo 15 čh novinarjev iz 11 držav. Vozili so ves ?as z čo možno hitrostjo in brez nesre?. Edina smola je bil enourni naliv sredi č, ki je znižal čo hitrost vožnje, a na za veliko, ker so
Kumhovi tehniki v dežju zmanjšali tlak v gumah in s tem čtljivost na aquaplaning.

Po 24-urah vožnje je padlo 40 mednarodnih rekordov, po 20 v vsaki kategoriji, za zdaj neuradno, ker jih mora potrditi še FIA (Mednarodna Ača Zveza). Že zdaj pa velja, da je motor RENESIS, edini serijski rotacijski motor, na testu zdržljivosti zmagal na vsej ?rti. Mission accomplished!

Galerija: