Pnevmatike

Vzdrževanje zimskih pnevmatikUporaba zimskih pnevmatik je po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, vendar strokovnjaki čjo menjavo letnih pnevmatik z zimskimi že konec oktobra oziroma v čtku novembra, ko temperature padejo pod 7 stopinj Celzija. ?etudi smo se vozniki na menjavo pnevmatik že zdavnaj navadili, pa čjno le malo vemo o razlogih zanjo, o vzdržljivosti zimskih pnevmatik in čnih, kako lahko sami pozitivno vplivamo na njihovo življenjsko dobo. V nadaljevanju odgovarjamo na nekatera najpogostejša vprašanja, povezana z izbiro in vzdrževanjem zimskih pnevmatik.Tekalna plast letne pnevmatike pri temperaturah, nižjih od 7ºC, otrdi. To č slabši oprijem pnevmatike na cestiš?u, kar vpliva na daljšo zavorno pot vozila. V nasprotju z letnimi je tekalna plast zimskih pnevmatik mehkejša in zagotavlja boljši oprijem pri nizkih temperaturah. Zčlnosti zimskih pnevmatik so poleg če mehkosti tekalne plasti v primerjavi z letnimi pnevmatikami še:
- manjša aktivna površina dezena tekalne plasti,
- če število lamel - zarez v blokih tekalne plasti in
- posebna zmes tekalne plasti z dodatkom silike nove generacije, ki zagotavlja boljši oprijem na mokrem cestiš?u ter manjši kotalni upor, kar ugodno vpliva na porabo goriva.


Zimske pnevmatike zagotavljajo čo varnost, ?e jih namestimo na vsa štiri kolesa, kar predpisuje tudi zakon. Uporaba zimskih pnevmatik je po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, vendar strokovnjaki čjo menjavo letnih pnevmatik z zimskimi že konec oktobra oziroma v čtku novembra, ko temperature čjno padejo pod 7ºC.

Kaj pomenijo oznake na zimskih pnevmatikah: M + S, snežinka in indikator obrabe?

Zimske pnevmatike nosijo zakonsko čno dodatno oznako M + S (pojavljata se tudi čci M&S in M.S., ?rki pa sta čtnici angleških besed za blato (mud) in sneg (snow). Simbol snežinke nosijo pnevmatike, ki izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah in tako dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev, ki so pomembni pri vožnji v zimskih razmerah. Snežinko nosijo vse zimske pnevmatike, ki jih trži Sava Tires: Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava in Debica.

Poleg zakonske oznake M + S in simbola snežinke pa najdemo na novejših pnevmatikah tudi tako imenovani zimski indikator obrabe. S čo indikatorja lahko ugotavljamo, ?e je pnevmatika glede na svoje lastnosti še optimalna za vožnjo v zimskih razmerah. Indikator pokaže, kdaj je globina kanalov v dezenu tekalne plasti nižja od 4 mm, kolikor še zadostuje za varno vožnjo v zimskih razmerah.


Kako vzdrževati pnevmatike, da bo njihova življenjska doba ?im daljša?

Življenjsko dobo pnevmatike skrajšujejo predvsem:
- neustrezen tlak
- preobremenitev vozila
- geometrija (optika) podvozja vozila
- sunkovito pospeševanje,
- nenadno zaviranje,
- prevelika hitrost v ovinkih in
- hitra vožnja.

Radi čmo, da ima pnevmatika spomin, kar pomeni, da se seštevajo vse manjše in sprva nevidne poškodbe zaradi udarcev v luknjo, ob robnik, čik ali drugo oviro na cesti.


Kdaj kupiti nove pnevmatike in kako izbrati najustreznejše za naše vozilo?

Pri nakupu novih pnevmatik moramo biti (poleg posebnosti, ki veljajo za zimske pnevmatike, to so oznaka M + S, simbol snežinke in zimski indikator obrabe) pozorni predvsem na njihovo predpisano dimenzijo. Vozilo lahko opremite samo s pnevmatikami, ki jih je predpisal proizvajalec vozila, navedene pa so v homologacijskem dokumentu vozila.Dimenzija pnevmatike je izražena s širino in presekom pnevmatike ter velikostjo platiš?a. Pomembna je tudi nosilnost pnevmatik, ki morajo ustrezati či dovoljeni masi vozila. Nosilnost pnevmatik je napisana na boku pnevmatike v obliki indeksa nosilnosti (poleg simbola hitrosti).

Primer: 205/55 R 16 91 V
205 ? širina pnevmatike (v milimetrih)
55 ? čo razmerje pnevmatike (razmerje med višino in širino preseka pnevmatike)
R ? pnevmatika z radialno karkaso
16 ? premer platiš?a (v colah)
91- indeks nosilnosti (615 kg na pnevmatiko oz. 1230 kg na os)
V - simbol hitrosti (do 240 km/h)

Kča hitrost vašega vozila zahteva pnevmatike ustreznega hitrostnega razreda. Kča hitrost je ča deklarirana hitrost vozila in ne hitrost, ki jo pri svoji vožnji dejansko dosegamo. ?e ima torej vozilo deklarirano hitrost na primer 213 km/h, mora biti opremljeno s pnevmatikami, ki dovoljujejo hitrosti do 240 km/h.:
Galerija: