Eksotika

BMW M6 ´oživitev ikone iz osemdesetih´

M6-ka je predstavljena javnosti. ?aka jo nadaljevanje uspešne poti, ki jo je čl predhodnik iz osemdesetih - BMW M635CSi. Ob predstavitvi nove šestice - 645Ci, se je čna spogledovala in ?udila potezam bavarskih oblikovalcev. Danes pa je že jasno, da bo šestica avto, ki ga bodo ljubitelji kupejev radi uvrstili v zbirko naj kupejev. Zunanjost vozila je napram serijski izvedenki, doživela ´´nekaj dekoracijskih sprememb´´. Tako kot za model M5, bi tudi za izgled M6 lahko rekli, da je dokaj konzervativen. Vendar dale? od tega, da avto ne bi izražal brutalnega karakterja, ki ga skriva tehnika pod karoserijo. M6 ponovno postavlja mejnike v ´GT´ razredu. Pospešek 4.6 sekunde do 100km/h, brez elektronske omejitve, pa bi nova M6-ica dosegla čo hitrost 330 km/h. BMW je v tem letu predstavil kar dva superšportnika, ki imata za osnovo enak motor- M5 in M6.507 KM pod pokrovom motorja ohranja BMW-jevo tradicijo, z ve? kot 100 konjskimi či na liter delovne prostornine. Nča mo? motorja, s 4999 čimi centimetri delovne prostornine, je dosežena pri 7750 vrt/min, kazalnik vrtljajev pa nadaljuje č polje vse do 8250 vrt/min. Za 520 Nm navora je potrebnih 6250 vrt/min, medtem ko je 450 Nm navora na razpolago že pri 3500 vrt/min.

Elektronska krmilna enota motorja sodi med najbolj napredne krmilne enote izdelane do sedaj. MS S65 krmilna enota, nadzira delovanje motorja s čo treh 32 bitnih procesorjev, ki zmorejo čnati 200 milijonov operacij na sekundo. Vsak od desetih valjev ima svojo plinsko loputo, ki je odzivna na položaj ??on-off?? v 120 milisekundah (tri krat hitreje kot mežik čsa). Zaradi velikega čega pospeška, so vgradili elektronsko-krmiljeni oljni ?rpalki, ki dovajata olje na pravo mesto ob pravem trenutku.

Prav tako je v M6 vgrajena tretja generacija 7-stopenjskega čega menjalnika SMG z podporo sistema Drivelogic. Nastavitve menjalnika čjo 11 pred nastavljenih čj. Šest jih je namenjenih ´´čemu´´ prestavljanju, pet pa jih je na voljo pri samodejnem prestavljanju.

Mdrive system č nastavitve funkcij, ki jih izbere voznik. Pred nastavitev č uporabo sistema DSC, EDC, t.i. ?Head-up? zaslona, in stikalo za preklop č motorja. V centru osrednje konzole na armaturni ploš?i, je na voljo stikalo, ki č izkoristek ?samo? 400 konjskih č pri mestni vožnji, v položaju P500, pa je ponovno na voljo vseh 507 konjskih č.

Pri gradnji karoserije in nosilnih delov, je uporabljena podobna tehnika in materiali, kot pri modelu M3 CSL (aluminij, karbon). Med drugim je streha izdelana iz karbona, prihranek na skupni masi vozila (1710kg), tako znaša 5 kg. M6 bo na voljo tudi v štirih ekskluzivnih ter treh serijskih barvnih odtenkih: Indianapolis č, Sepang srebrna, Interlagos modra in Silverstone.

Podvozje je še dodatno izboljšano kot pri modelu M5, zavorna pot od 100 do 0 km/h, znaša 36 metrov. Na prednji osi so pnevmatike dimenzij 255/40ZR19 ter na zadnji osi 285/35ZR19.Za nekatere je Mšestica zgolj še eno izmed predstavljenih novosti to leto, za druge pa razlog za veselje in zadovoljstvo. M6-ica bo brez dvoma požela veliko zanimanja pri ljubiteljih kupejev in sodobne tehnologije.


Galerija: