Novice

Ford in PSA napovedujeta pove?ano proizvodnjo dizelskih motorjev

Družba Ford Motor Company in skupina PSA Peugeot Citroën predvidevata čnje proizvodnje 1,4, 1,6 in 2-litrskih dizelskih motorjev, ki so plod njunega medsebojnega sporazuma in sodelovanja, ki mu je sledilo.

S tovrstnim sodelovanjem bosta partnerja zasedla vodilno mesto na svetovni lestvici proizvajalcev dizelskih motorjev in si hkrati zagotovila prihranek pri industrijski proizvodnji. Poleg tega bosta tako na trgu lahko ponudila širok izbor dizelskih motorjev, opremljenih s sistemom vbrizgavanja po skupnem vodu, ki se s pridom poslužujejo najsodobnejših tehnoloških dognanj. Od čtka leta 2002 do konca leta 2004 so v sklopu uspešnega sodelovanja proizvedli ve? kot 4 milijone motorjev, opremljenih z visokotehnološkim sistemom vbrizgavanja po skupnem vodu (Common Rail).

Ta uspeh je privedel do tako velikega povpraševanja po visokotehnoloških dizelskih motorjih, ki so plod omenjenega sodelovanja, da dosedanje proizvodne zmogljivosti kmalu ne bodo ve? zadoš?ale. Zato sta jih družba Ford in skupina PSA Peugeot Citroën sklenili čti. V ta namen bosta z letom 2007 v Fordovem proizvodnem obratu Dagenham Diesel Centre okrepili proizvodnjo 1,4- in 1,6-litrskih motorjev, za 2-litrske motorje pa bodo poskrbeli v Volvovi tovarni motorjev v švedskem Skôvdeju, kjer bodo proizvodnjo čli z letom 2006.

Po zaslugi te dvojne pobude se bodo pri družbi Ford Motor Company odprle nove zaposlitvene možnosti, medtem ko bo skupina PSA Peugeot Citroën ohranila trenutno število zaposlenih v svojih tovarnah mehanskih delov. Ta dejstva govorijo o uspehu partnerstva med obema skupinama ter o vse izrazitejših prednostih, ki jih s seboj prinaša krepitev sodelovanja.

Sporazum, ki sta ga septembra leta 1998 sklenili skupina PSA Peugeot Citroën in družba Ford Motor Company, je postavil temeljni kamen za sodelovanje širokih razsežnosti na čih skupne zasnove in proizvodnje štirih družin dizelskih motorjev, ki se ponašajo s sistemom neposrednega vbrizgavanja po skupnem vodu: gre za 1,4-litrske in 1,6-litrske motorje; 2-litrske motorje; 2,7-litrske motorje V6 ter novo družino motorjev za lahka gospodarska vozila. Podrobnosti glede ?etrte faze sporazuma o sodelovanju še niso bile javno predstavljene.

Programe za razvoj in industrializacijo, ki so plod tega sodelovanja, partnerja upravljata čo. Tako je bila skupina PSA Peugeot Citroën zadolžena za zasnovo in proizvodnjo prvih dveh faz motorjev (1,4- in 1,6-litrskih ter 2-litrskih motorjev), medtem ko se Ford ukvarja z zasnovo in razvojem dizelskega motorja V6, ki sodi v višji cenovni razred, ter z motorji, namenjenimi lahkim gospodarskim vozilom.