Novice

Odprli prvo metanolsko ?rpalko v ZDA

V Sacramentu v zvezni državi California (ZDA) so pred dnevi odprli prvo metanolsko ?rpalko za vozila z gorilnimi celicami. S tem kapljevitim gorivom se bodo sedaj na njej oskrbovala vsa poskusna vozila s pogonom na metanol.
S tem se je čla druga stopnja partnerskega projekta, ko bo poleg vodika preizkušan tudi metanol. Daimler Chrysler bo tako preizkušal že peto generacijo NECAR-ja, ki ga bo gnal metanol. Pri Daimler Chrysler-ju pravijo, da je metanol gorivo prihodnosti, ki skupaj z ekološkimi lastnostmi in čo primernostjo in čostjo č zahtevano mobilnost.
Za zagotovitev ustrezne varnosti pri rokovanju in natakanju metanola so na novo razvili sistem polnjenja rezervoarja, ki č samo polnjenje posebnih metanolskih rezervoarjev. Partnerji pri tem razvoju so BASF, BP, Daimler Chrysler, Methanex, Statoil in Ballard.
Kča čtev o gorivu, ki ga bodo uporabljali za gorilne celice, še ni sprejeta. Tehnološko je bil či napredek napravljen s komprimiranim oziroma čm vodikom. Daimler Chrysler je obljubil, da bo na osnovi te tehnologije do konca leta 2002 v serijski proizvodnji napravil že 20 Mercedes-Benz Citaro avtobusov. Prvi serijski avtomobil z gorilno celico pa naj bi bil razreda A in to že leta 2004. Ta vozila bo poganjal komprimiran vodik. Tehnološko pa bo potrebno rešiti še kar nekaj odprtih vprašanj, ki zadevajo čo proizvodnjo in rokovanje z vodikom. Prav tako je potrebno zagotoviti popolno varnost v tem vozilu.
Kapljevito gorivo, ki je bogato z vodikom je ravno zaradi zgoraj opisanega zelo zanimivo. Tukaj se ponuja metanol, iz katerega je č z reformerjem relativno enostavno pridobiti vodik. Za metanol pa bi lahko enostavno uporabili celotno infrastrukturo, ki obstaja sedaj za bencin.
Tehnologija z metanolskim reformerjem je bila prvi? predstavljena že leta 1997 v NECAR 3. Do danes je bil celotni sistem še izboljšan in zmanjšan, tako da ga je danes že č vgraditi v dvoslojno dno razreda A. S takšnim A-jem so decembra lansko leto v Californiji po javnih cestah prevozili rekordnih 1.111 km. S tem so pokazali mo? in stabilnost celotnega pogonskega sistema.
Nova pot pa je direktna uporaba metanola v gorilnih celicah, brez reformerja, ki bi jih uporabljali namesto akumulatorjev. Tčs se s to tehnologijo dosega le nizke č, vendar na tem potega intenziven razvoj.
Metanol je čn in zmogljiv vir energije, ki ga danes za industrijske potrebe izdelujejo čnoma iz zemeljskega plina. Prav tako pa ga je č pridelati iz biomase in z ustreznim postopkom tudi iz odpadkov. Poraba goriv, pridobljenih na slednja čna, pa ne vpliva na skupno višanje koncentracije ogljikovega dioksida ču, ki č čnek "tople grede".