Reportaže

AvtoShow Ptuj 20057. maja 2005, se je na Ptuju zgodil avtoshow, ki je otvoril sezono 2005. Dogajanje na prizoriš?u pred barom Pč je zaživelo že pred 11. uro, število obiskovalcev, ki se jih je zbralo ?ez dan, pa je bilo iz ure v uro če.

Program prireditve se je odvijal po predhodno najavljenem programu organizatorja Tuning Freaks kluba. Vzporedno sta potekali dve prireditvi, in sicer Styling show ter tekmovanje v merjenju glasnosti čih sistemov. Na avtoshowu je v tekmovanju sodelovalo 80 prijavljenih vozil. Videli smo lahko vozila predelana na vse možne čne in okuse. Sodniki so ocenjevali vozila v čih kategorijah in na koncu čli najboljše, katerim je organizator ob koncu prireditve podelil pokale.


Med razstavljenimi vozili smo lahko videli nekaj zares vrhunsko predelanih vozil, ki so nastajala v dolgih zimskih dneh. Tako smo lahko videli karoserijsko razširjena vozila (VW passat), dvižna vrata (lambo style-honda civic ), ´air ride´ vzmetenje (audi A4), ča platiš?a (audi A4, VW passat), air brush umetnine (opel calibra, audi A6?), lepa notranjost vozil in motorni del (fiat bravo, VW polo?) ter slišali zvoke, ki prihajajo iz predelanih motorjev in izpušnih sistemov (honda CRX?.). Videni dodatki na vozilih v čni služijo namenu, nekateri pa imajo veliko število vgrajenih dodatkov, ki imajo čo namen po izrazu čosti (daewoo kalos), ki je bil izbran s strani obiskovalcev in organizatorja kot najbolj ekstremno vozilo.Namen avtoshow-ov je t.i styling show, na katerih se v prvi vrsti predstavi ´´estetsko´´ predelana zunanjost in notranjost vozila, ki so paša za č obiskovalcev. Včna vozil na prizoriš?u Styling show-a, je imelo prav tako lepo predelano notranjost z vrhunsko vgrajeno avtokaustiko ter multimedijo, kar v prejšnjih letih nismo prav pogosto videvali. Med množico vozil se najdejo vozila, ki glavno orožje skrivajo pod pokrovom motorja s predelanim podvozjem in z zavorami. Vsa dodatna estetska oprema, pa bi zmanjšala zmogljivosti cestnih dirkalnikov.

Organizator in sodniki so na prizoriš?u styling show-a ocenjevali in izbrali:

- najnižje vozilo,

- najlepšo notranjost vozila,

- najbolj ekstremno vozilo,

- najbolj predelano (tuning) vozilo,

- najlepši detajl na vozilu,

- najlepša zunanjost (styling) ter

- najglasnejši zvok motorja (sonorni efekt)

Tekmovanje v avtoakustiki sta izpeljala Explosion car audio in Sound factory. Predstavljen je bil nov pravilnik, ki ureja tekmovanje z imenom Street Battle v sezoni 2005. Na tekmi je bilo prijavljenih 26 vozil. Tekmovalo se je v kategorijah glede na velikost subwooferja. Tokrat se je zraven izmerjene vrednosti decibelov ocenjevala še: ustrezna ča napeljava za napajanje čvalcev, izgled in osvetlitev prtljažnega prostora, ustrezna vgradnja čvalcev, multimedija, urejenost vozila ter kreativnost montaže. Tekmovalec je lahko prejel skupno najve? 14 č, ki so se prišteli izmerjenim decibelom. Najglasnejši na tekmi je bil s svojim vozilom Franci Mirt, z 146,4 izmerjenimi decibeli. Najboljši rezultat glede na zbrane če, pa je dosegel Stane ?rvi? 145 db + 14 T = 159 T (Impact Team).

Rezultati tekmovanja so dosegljivi na:

www.explosion-club.com/PhpBB/viewtopic.č=1222

In za konec, za dobro predelan avto niso dovolj le ča sredstva, potrebna je volja, ?as, ideje, znanje... Slednje pa se z denarjem ne da kupiti. In dobro predelano vozilo imajo tisti, ki imajo vse to.

?e smo v eni zmed lanskih reportaž napisali: ´´Predelave predstavljene na letošnjih prireditvah, so zelo ekstremne, vendar še vedno nekoliko zaostajajo za svetovnim trendom, ´´ lahko za kar nekaj predstavljenih vozil na Ptuju čmo, da bi se lahko brez zadržkov udeležila podobnih prireditev v tujini.

Organizator avtoshowa je s čo sponzorjev poskrbel za zelo dobro izpeljano čnje. Hkrati pa so ?lani kluba Tuning Freaks pripravili ekstremno predelana vozila, ki so vzbujala pozornost obiskovalcev in pa tudi udeležencev tekmovalcev.


Galerija: