Novice

Clio III v Tur?iji, Megane sedan v Iranu
Renault Clio III bodo izdelovali tudi v Tčji

Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Renaulta je 25. maja 2005 najavil, da bo Renault model Clio III v čcah s troje in petero vrati izdeloval tudi v svoji tovarni Bursa v Tčji. Bursa bo tako poleg tovarne Flins v Franciji druga tovarna za izdelavo tega novega modela. Vrednost naložb za izdelavo novega modela v tovarni Bursa bo znašala 216 milijonov evrov.

Clio III bo tako dopolnil proizvodni program tovarne Bursa, kjer že izdelujejo modela Mégane Sedan in Thalia, ki se v Tčji imenuje Clio Symbol. Slednji je najbolj uspešen avtomobilski model na turškem trgu.

Renault, ki je tradicionalno vodilna avtomobilska znamka v Tčji, je tam v lani prodal 112.781 osebnih in lahkih gospodarskih vozil in z njimi osvojil 16,3 odstotkov turškega trga. V tovarni v Bursi, ki je čla obratovati leta 1971, so leta 2004 izdelali 197.353 vozil, kar je bilo za 49,2 odstotka ve? kot leta 2003. Poleg tega so izdelali tudi 123.306 motorjev in 163.375 menjalnikov.

Z najavo izdelave novega modela (tudi) v Tčji je tudi prvi? objavljeno ime Clio III za novi model, ki bil doslej znan pod projektnim nazivom X85. Renault Clio III bo na prvih evropskih trgih, med katere sodi tudi slovenski, naprodaj letošnjo jesen.

V Iranu tudi izdelava modela Renault Mégane Sedan

Renault in Pars Khodro sta podpisala sporazum o izdelavi in
prodaji modela Mégane Sedan v Iranu. Renault in Pars Khodro (Skupina Saipa) bosta predvidoma v drugi polovici leta 2006 v Iranu čla z izdelavo in prodajo modela Mégane Sedan v štirih čcah: z dvema paketoma opreme in bencinskima motorjema 1,6 16V in 2,0 16V.

Proizvodna letna zmogljivost tovarne Pars Khodro v Teheranu za ta model bo do leta 2008 okrog 15.000 avtomobilov. Avtomobile bodo prodajali v skladu z Renaultovimi standardi v izbranih salonih Pars Khodro.

Renault Pars bo zagotovil doseganje Renaultovih standardov kakovosti in k projektu prispeval vse potrebno znanje Renaulta na ču lokalne integracije, komercialne distribucije in kakovosti storitev. Renault Pars, ki ima sedež v Teheranu, je skupno podjetje Renaulta (51 %) in konglomerata AIDCO (49 %). Slednjega so skupaj ustanovili iranska organizacija za industrijski razvoj in obnovo (IDRO) ter dve iranski podjetji za izdelavo avtomobilov ? Iran Khodro in Saipa.

Nčt za izdelavo modela Mégane v Iranu dopolnjuje že čti projekt izdelave in prodaje modela Logan od leta
2006, pri katerem sodelujeta podjetji Iran Khodro in Saipa. Pomagal bo okrepiti čost Renaulta na iranskem trgu in podjetju Pars Khodro čl popolnejšo ponudbo vozil.

Galerija: