Reportaže

Rally starodobnikov Štajerska 2005

Veteran klub iz Maribora je v soboto 20. avgusta priredil tradicionalni, letos že 17. mednarodni rally starodobnih motornih vozil. Štajerski rally starododbnikov je zadnji v sezoni, ki šteje za prvenstvo zveze SVS. Udeležence in organizatorje je ´´presenetilo´´ lepo vreme. Pčkovano udeležbo organizatorja so potrdili udeleženci, saj je bilo prijavljenih 124 vozil, ki so morala biti starejša od 25 let. Zbralo se je veliko zanimivih motornih vozil, pri ?emer so bila nekatera prvi? videna v Mariboru. Najstarejše prijavljeno vozilo Ford T, je bilo izdelano leta 1924. Svojevrstna atrakcija pa je bil tudi cadillac eldorado letnik 1978, ki meri v dolžino skoraj 5,7 metra. Udeležena vozila so bila razvrš?ena v razrede ´´avtomobili´´ in ´´motorji´´, čno glede na letnik izdelave.

Start rally-ja je bil tako kot vsa zadnja leta na Trgu svobode v Mariboru, ob 9.30 uri. Pot v dolžini 105 kilometrov, je udeležence vodila preko osmih kontrolnih č v Mariboru, Sp. Dupleku, Vurberku, Ptuju, Borlu, Podlehniku in Termah Ptuj nazaj v Maribor. Karavano je spremljala zdravniška ekipa, varnostna služba in čo vozilo.Udeleženci so morali prevoziti pot v 390-ih minutah, či zaostanek od idealnega ?asa za posamezno vozilo je lahko bil +10 minut. Od 16. ure dalje so gledalci čkali povratek vozil na Trgu Svobode. Med potjo so potekale spretnostne preizkušnje in čostna vožnja, kjer so tekmovalci pokazali mojstrstvo v obvladovanju starodobnikov. Nekateri udeleženci so preizkušnjo vzeli povsem zares in se borili s sekundami ter centimetri. Ostali udeleženci, predvsem tisti s starejšimi vozili, pa so uživali v dobri družbi, lepem vremenu in lepi štajerski pokrajini. Prireditev se je čla z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo pokalov v gostiš?u Štajerc.

Organizator se zahvaljuje vsem sponzorjem, donatorjem ter sodelavcem, brez katerih ne bi bilo č organizirati rally-ja v takšni obliki. Ve? podatkov o klubu in rally-ju je na voljo na spletni strani kluba: www.veteranklub-mb.si

Galerija: