Reportaže

22. OMV Rally Velenje in Avtoklub Bencin Adrenalin


V petek in soboto je potekal nedvomno eden izmed najtežjih, ?e ne že kar najtežji rally v našem državnem prvenstvu. Pogoji so bili skorajda č, pa nam je vendarle uspelo č skozi dirko če rezultate, čo pa je naša posadka na koncu na ciljni rampi doživela tudi vesele vzklike in aplavz. Rally nas tokrat ni premagal. Mi smo njega.


V petek je kazalo na to, da bo vreme lepo, ?esar so se veselili sploh vsi tekmovalci. Na žalost naše upanje ni obrodilo sadov, saj se je iz nedolžnih čov kmalu po čtku dirke razvila huda nevihta. Dobro je čla celoten teren, voda je na makadamski podlagi ustvarila še če brazde, padala je č in pihal je čn veter, vendar je vse skupaj trajalo le dobrih 15 minut. Spet je posijalo sonce in proga se je čla sušiti. Taki pogoji pa so skorajda najslabši, saj je zelo težko izbrati prave pnevmatike.

Naša posadka se kljub temu ni dala in zadela je tudi pri izbiri pnevmatik. Na prvih hitrostnih preizkušnjah sta Boštjan in Matej dosegala če rezultate in bila vsako vožnjo boljša. Po prvem delu sta se namre? pripeljala kar precej visoko v generalni razvrstitvi. Bila sta ?etrta v generalni razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva. To je za avto, ki na makadamski podlagi dejansko ni čn dirkalnikom s štirikolesnim pogonom, zelo dobro in celotna ekipa je bila nad dosežkom ob koncu dneva zelo zadovoljna.

Drugi, sobotni del je ve? ali manj potekal v dežju, hkrati pa je bil to najbolj naporen del rallyja letos. Dč so morali prepeljati še ostalih 12 hitrostnih preizkušenj od vseh 17, ta del pa je imel tudi najve? makadamske podlage, ki se je z dežjem in številnimi vožnjami spremenila v brozgo z jamami in ščmi skalami. Tu je odstopilo veliko dirkalnikov, saj je bil ta del dirke bolj ali manj podoben tekmovanju za Camel Trophy.

Do 12. hitrostne preizkušnje sta naša č držala ?etrto mesto, nato pa sta čla na progi sredi ogromne čne vodene blatne brozge. Avto se ni hotel premakniti nikamor in dirkalnik jima je uspelo s čo gledalcev č šele v desetih minutah. Za našo posadko sta na tem mestu čla še dva dirkalnika, kasneje pa so progo na tistem predelu zožili s trakom. Zaostanek je za našo ekipo pomenil padec na 38. mesto v generalni razvrstitvi, vendar dirkalniku ni bilo ni?, č pa sta vseeno odpeljala rally čo do konca.

Skozi dirko sta postavljala druge, tretje in ?etrte najboljše ?ase dirke in tako priplezala do 24. mesta v generalni razvrstitvi in na 16. mesto v razvrstitvi za slovensko državno prvenstvo. Kčo sta pripeljala tudi na ciljno rampo in bilo ju je zares lepo videti zelo utrujena pa vseeno nasmejana na rampi, ki predstavlja glavni del čnega cilja.

Boštjan Logar je kasneje o minuli dirki povedal: ?Rally se je za nas čl zelo dobro in po čkovanjih. Zčli smo zelo čo in do 12. HP držali skupno 4. mesto v razvrstitvi slo. prvenstva in 1. mesto v skupini A do 1600. Na 12. HP nas je ustavila velika luža, luknja in blato, ki so nastali na cestiš?u zaradi preutrujene proge, ki je morala trpeti kar osemkrat in je bila skoraj v celoti makadamska. Kljub požrtvovalnosti gledalcev in njihovi brezhibni č smo izgubili veliko ?asa, tako da je dobra uvrstitev dobesedno splavala po vodi. Vseeno smo dirko nadaljevali in dosegli še nekaj zelo dobrih čih uvrstitev. Na hitrostnih preizkušnjah smo dosegali 2., 3., 4.,... ?ase in tako dokazali, da se lahko, kljub zelo težkim pogojem predvsem za naš avto, ki ima v primerjavi z vodilnimi pogon samo na sprednji par koles, borimo za vrh. Rally je bil zelo naporen, selektiven, skratka poln pasti, ampak mi smo ga kljub vsemu uspešno premagali. Menim, da smo ime naših pokroviteljev kar se da dobro zastopali in zopet se bomo trudili 8. in 9. 10. v Postojni.?

Postojna in njen na novo ustvarjeni rally se nam zares hitro približuje. Upamo pa na najbolje in tudi na nekoliko ve? č, saj nam tam vsaj makadamska podlaga ne bo delala težav. Na tej dirki naj bi bilo tovrstne podlage zares malo oz. ni?, kar pomeni, da lahko to težavo ?rtamo z naše liste možnih zapletov.

Pčni smo, da nas v čtku oktobra ?aka eden izmed bolj zanimivih rallyjev letos in upamo, da bomo na koncu zopet lahko zapeljali ?ez ciljno rampo. Dirko že zelo težko čkujemo, žal nam je le, da je ta zadnja in se bo sezona tako hitro čla. Upamo, da jo bomo čli kar se da uspešno.


Avtoklub Bencin Adrenalin


Galerija: