Eksotika

Oldsmobile Toronado ´´ameriški miši?njak´´

Ameriški komik Jay Leno je star znanec TV šov programov. Avtomobilski svet pa ga pozna tudi velikega ljubitelja avtomobilov. V Kaliforniji ima svojo delavnico Lč Big Dog Garage, kjer predelujejo in restavrirajo zgodovino na štirih kolesih. V njegovi garaži se bohotijo čejši primerki iz zgodovine avtomobilizma. Od lanskega leta dalje je ?lan Lenotove avtomobilske družine še Oldsmobile Toronado.
Toronado je Lenota navdušil kot 16 letnika, bil je njegova velika želja. V njegovi delavnici so za lanski SEMA show predelali ameriško legendo Oldsmobile Toronado letnik 1966. Zanimivo reportažo o poteku predelave smo lahko videli v oddaji Ride na satelitskem programu Discovery. Toronado ima zgodovinsko vrednost, ker je kot prvo ameriški kupe imel pogon na prednja kolesa. Vgrajen je bil V8 motor. Evropejcem so Ačni dokazali, da lahko v tistih ?asih pripravijo ve? kot 200 konjskih č, da se preko pogona na prednja kolesa prenesejo na cestiš?e. Hkrati je bil Toronado odgovor na evropske športne limuzine visokega cenovnega razreda.
Projekt predelave je bil zelo obširen, ?asa za predelavo ni bilo veliko. Zunanjost toronada ostane ča izvornemu modelu, pogonski sklop in zmogljivosti, pa z izvirnikom naje ne bi imele ni? skupnega. Ker je želja po veliko konjih bila velika, so se mojstri morali č pogonu na prednja kolesa. Zato so se lotili ekstremnega podviga, odstranili so motor, šasijo in dno vozila . Za novo podvozje so uporabili osnovo corvette C5. Podvozje je bilo potrebno podaljšati in zoožati.

Motor so nabrili pri koncernu GM. Motor je bil deležen velikih posegov na mehanskem delu in elektroniki. Veliko je dodanih delov, k jih uporabljajo pri pripravi dirkalnikov (kovani bati, posebne če gredi, sesalni kolektor itd... Motorju so dodali dva turbinska polnilnika in hladilnika polnilnega zraka. Motor razvije kar 1070 konjskih č pri 6350 vrt/min. Štiri stopenjski avtomatski menjalnik je povezava med motorjem in prirejenim zadnjim diferencialom.

Vsak del, ki je ostal od originala je bil restavriran. Novi Toronado sedi na 17 čih platiš?ih ter pnevmatikah Bridgestone. Vzmetenje je znamke Bilstein. Notranjost in zunanjost nista bili deležni čih čih sprememb. Vse spremembe so šle na čn predelav, ki jih je zahteval nov pogonski agregat ter pogon na zadnja kolesa. V prednji vrsti so namestili dva sedeža zaradi tunela kardanske osi. V prtljažnem prostoru je mesto za dve či ?rpalki goriva, akumulator, ter del klimatske naprave. Armaturna ploš?a je ostala enaka. Dodani so le instrumenti, ki prikazujejo podatke o stanju in delovanju turbine.

Galerija: