Prototipi

Opel Antara GTC imenovano ?Konceptno vozilo leta?

Oplovo konceptno vozilo Antara GTC (Gran Turismo Crossover) je osvojilo prestižen naslov ?Konceptno vozilo leta? v letošnjem izboru revije Autocar. Vsakoletni izbor, ki ga gosti najstarejša britanska avtomobilska revija, nagrajuje najboljše v svetovni avtomobilski industriji.

Urednik revije Autocar Rob Aherne je pohvalil Oplov čn dizajn in dejal: ?S svojimi oblikovalskimi smernicami je Opel ponovno na pravi poti. V njihovem centru za oblikovanje ni ?New Edge? dizajnov ali metod kot je ?Flame Surfacing?, temve? le skupina profesionalcev, ki ta trenutek oblikujejo nekatere izmed najbolj čih družinskih avtomobilov.?

Izvršni direktor oblikovanja pri GM Evropa, Bryan Nesbitt, je ob sprejetju te ?asti dejal: ?Zelo smo čš?eni, da smo deležni te ?asti s strani tako prestižne in uveljavljene avtomobilske revije.? Na če dizajne naših trenutnih in prihodnjih projektov smo zelo ponosni. Zato predstavlja priznanje naši kreativnosti in izvedbi na tako vplivni ravni, velik poklon težkemu delu naše skupine za oblikovanje.?

Od samozavestnega hladilnika v obliki ?rke V do čih 20-čih koles iz poliranega aluminija; konceptno vozilo Opel Antara GTC simbolizira čost, ki podira konvencionalne meje. Združuje navidez č si oblikovalska vzorca športnega kupeja in čega SUV, hkrati pa presega oba.

Zčlni detajli kot so zareza na pokrovu motorja, streha navdihnjena z novo Zafiro in oblika žarometov, tudi kažejo na to, da je konceptno vozilo zagotovo ?lan Oplove družine.
Namen študije je tudi izpolnitev zahtevnih čih zahtev s številnimi čimi in čimi detajli in člno Oplovo čtransko oblikovano notranjostjo. Na primer, prtljažna vrata imajo pantografski čj. Inovativni dizajn č, da se pri odpiranju poleg dviga premaknejo tudi naprej, zato osebi, ki uporablja prtljažnik ni treba stopiti korak nazaj. S tem je čn lažji dostop do prtljažnika. Zadnja dva sedeža se lahko v celoti podreta, s ?imer se doseže popolnoma raven dodatni prtljažni prostor (za obseg prtljage do 2400 litrov). Prednja sedeža sta nameš?ena na enojno vodilo in delujeta, kot da bi lebdela. S čo sistema EasyEntry se za lažji dostop na zadnjo klop s pritiskom na gumb samodejno premakneta naprej.

Pod pokrovom motorja se v konceptnem vozilu Antara GTC na štirikolesni pogon skriva verzija twin-turbo 1,9 litrskega CDTI štirivaljnega motorja z 212 KM.

Konceptno vozilo Antara GTC je doživelo svojo svetovno premiero pred dvema mesecema na frankfurtskem avtomobilskem sejmu 2005. Produkcijska verzija tega ?crossover? vozila bo na voljo pred koncem leta 2006 in bo nosila ime Antara.

Galerija: