Tehnika - novosti

Za?etek proizvodnje dizelskih motorjev za Chevrolet

Marca 2006 se bo v novem proizvodnem obratu družbe GM Daewoo, v Gunsanu v Južni Koreji, čla proizvodnja novih dizelskih motorjev za vozila Chevrolet Europe.

Izgradnja novega obrata za dizelske motorje, ki se nahaja blizu enega izmed GM Daewoojevih treh objektov za proizvodnjo vozil v Koreji, je bila čna 31. marca 2005. Poskusna proizvodnja se je čla 1. septembra. Letna proizvodna zmogljivost 19.200 kvadratnih metrov velikega obrata, bo znašala 250.000 motorjev.


Pred čtkom redne proizvodnje v marcu 2006, se bo na dizelskih motorjih izvajalo strogo in čo testiranje. To čje testiranje vzdržljivosti na novi dinamometrih v obratu Bupyung v Incheonu v Koreji, kot tudi testiranje v najbolj ostrih vremenskih razmerah po svetu.

Obrat bo proizvajal dve čci štiriventilskega common rail motorja z enojno čo gredjo in 2,0-litrsko prostornino, razviti v sodelovanju z GM Daewoo, GM Powertrain in VM Motori.

? Rčca s turbom s fiksno geometrijo (FGT, Fixed Geometry Turbo) doseže 88 kW (120 PS) pri 4000 vrt/min in či navor 280 Nm pri 2000 vrt/min.

? Visoko zmogljiva čca s turbom z spremenljivo geometrijo (VGT, Variable Geometry Turbo) doseže 110 kW (150 ps) pri 4000 vrt/min in či navor 310 Nm pri 2000 vrt/min.

Motorji bodo izpolnjevali emisijske standarde Euro IV. Napreden dizajn bo nudil izboljšave na ču glasnosti, vibracij in robustnosti. V obeh čcah bo na voljo filter trdnih delcev (DPF, Diesel Particulate Filter) za nadaljnjo zmanjšanje čne čstih delcev, ki so prisotni v izpušnih plinih. Motorji bodo uglašeni za optimizacijo edinstvenih člnosti in zahtev vsakega vozila in bodo združevali izvrstno voznost z čo porabo goriva. V bližnji prihodnosti bodo ti motorji vgrajeni tudi v druga Chevroletova vozila.

Galerija: