Novice

NISSAN 350Z ? podiralec rekordov
Vozilo 350Z je v Evropi na prodaj komaj dve leti, toda ?as zelo hitro beži. Po zaslugi zadnjih sprememb, ki so čvale čtno čnje č, nekoliko spremenjen zunanji izgled in prenovljeno notranjost, je Nissanov športni model ohranil svoj čn položaj na trgu.


Citiramo:
"V zgolj dveh letih se je vozilu 350Z uspelo uveljaviti kot eno najbolj iskanih, zmogljivih in navduščh športnih vozil, ki so na voljo na evropskem tržiš?u. Njegova priljubljenost je veliko prispevala k prepoznavnosti Nissanove podobe. Zdaj nas poznajo kot strastnega proizvajalca avtomobilov. In ta sloves se lahko le še okrepi, k ?emur bo zagotovo prispevala tudi najnovejša izvedenka modela 350Z."

Carlos Tavares, izvršni podpredsednik, Nčtovanje proizvodov in strategije podjetja Nissan Motor Company


Na prvi pogled
? Zmogljivejši motor z višjim številom vrtljajev (300 KM in najve? 7000 vrt/min)
? Prenovljena zunanjost:
? Nova stilska zasnova prednjega dela
? Nov izgled žarometov in zadnjih č z LED-diodami
? Nov izgled 5-krakih litih platiš?
? Izboljšana notranjost:
? Nov položaj prestavne čce
? Na otip mehki materiali
? Prostorna odlagalna mesta
? Vgradnja navigacijskega sistema za člo že v tovarni
? Servo volan s spremenljivo stopnjo servo č glede na hitrost vozila
? Serijsko vgrajen sistem Bluetooth za telefoniranje


Povzetek
V nekaj ve? kot dveh letih je modelu 350Z uspelo osvojiti srca kupcev zmogljivejših vozil širom Evrope.

In sedaj prihaja še nekaj boljšega. Model vozila 350Z za leto 2006 bo na voljo z nekoliko spremenjenim zunanjim izgledom, s še bolj kakovostno notranjostjo, z izboljšano ergonomsko zasnovo in s še bolj prostornimi odlagalnimi mesti, prenovljenim servo volanom ter z novim navigacijskim sistemom, ki ga bodo odslej za člo vgrajevali že v tovarni. In nazadnje še najpomembnejša pridobitev - izboljšana mo?, ki se je z 280 KM čla na zavidanja vrednih 300 KM.

Nča hitrost vozila je sicer elektronsko omejena na 250 km/h, kljub temu pa vozilo z mesta doseže 100 km/h v zgolj 5,8 sekundah.

S tem rezultatom se bo vozilo 350Z povzpelo v skupino najbolj priljubljenih športnih avtomobilov na svetu. Prodaja je bila leta 2002 omejena zgolj na Severno Ameriko in Japonsko. Zadnji model iz pestre palete "vozil Z" pa je na voljo že v 95 državah po celem svetu. Do danes je bilo po svetu prodanih že okoli 160.000 primerkov.

Avtomobil je postal izjemno priljubljen tudi v Evropi, kamor je posebej za evropske okuse prirejena izvedenka kupe 350Z prispela proti koncu leta 2003, v marcu 2005 pa se ji je pridružil še model Roadster. V samo dveh letih se je za nakup tega dvosedežnega ikonskega kupeja člo ve? kot 12.500 navdušenih evropskih kupcev, prodanih pa je bilo še dodatnih 2500 izvedenk Roadster.

Trenutno razmerje prodajne čne teh dveh modelov znaša okoli 60/40 odstotkov, in sicer v korist izvedenke kupe, ki so ji bolj kot nemški in francoski navdušenci športnih avtomobilov naklonjeni kupci iz Velike Britanije.

Po osvojitvi številnih nagrad, ki jih podeljujejo najbolj iskane evropske strokovne revije in ve? kot 40 drugih priznanj po celem svetu je "vozilo Z" popeljalo Nissan nazaj v če najbolj tekmovalnega razreda športnih avtomobilov, iz katerega se je umaknil za skoraj celo desetletje.

Pravzaprav je svetovna prodaja vozila 350Z v zgolj treh letih dosegla prodajno čno svojega predhodnika, modela 300ZX "Z32". Slednji je za ta podvig potreboval skoraj enajst let.

V Evropi je zgodovina prodaje še bolj impresivna, saj je bila čna vozil, oziroma kar 95 odstotkov v letu 2005, prodanih z opremo, ki čje čo nastavljive in ogrevane sedeže v usnju, regulator hitrosti in avdio sistem znamke Bose. Kljub vsem naštetim dodatkom pa model 350Z še vedno ostaja eno od najbolj cenovno čih vozil svojega razreda.

Citiramo:
"Vozilo Z so ljudje vzljubili in se zanj čjo ne le na Japonskem temve? po celem svetu. Izjemno smo ponosni na dejstvo, da je Nissan edini japonski proizvajalec avtomobilov, ki mu je uspelo ponuditi visokokakovosten športni avto mednarodnega slovesa?.

?Toda razvoj športnega avtomobila se ne č ob prihodu na tržiš?e oziroma čtku prodaje. Pčni smo, da sta za vsak športen avtomobil bistvenega pomena njegovo nadaljnje dopolnjevanje in izboljševanje."

"Za model Z smo si zastavili visoke cilje in vanj vlili vse svoje navdušenje, saj gre za simbol čega Nissanovega preporoda. Naše delo še zdale? ni bilo čno ob prihodu vozila na tržiš?e. Vsako leto od čtka prodaje dalje skrbimo, da model Z še naprej uspeva in zatorej spremembe zadnje verzije modela nikakor niso nastale po ču: 350Z je č simbol Nissanovega navdušenja in strasti."

Shinjiro Yukawa, vodja proizvoda

Galerija: