TEST

AUDI A4 1.8 T (9/1999)

Zunanja elegantno in umirjeno krojena oblika tokratnega testnega avtomobila, je bila čo Audijevih potez. To pomeni visoke boke, kupulasto streho, izrazite obrobe blatnikov in dokaj majhne zadnje č. ?eprav bo kmalu praznoval že svoj peti rojstni dan še veliko ljudi sanja ravno o Audiju A4. V tem ?asu je doživel nekaj čih prenov, predvsem na čh . Tokratna prenova se ni dotaknila le teh, ampak tudi čv, čih letvic, kljuk na vratih, motorne maske in predvsem notranjosti.

V notranjosti je A4 pridobil klimatsko napravo, ki so jo presadili iz čega brata Audija A6, spremenili pa so tudi položaj držal za čvinke, oziroma čeje enega držala, ki je sedaj nameš?eno pod čimi režami, tako, da vam tok zraka prijetno hladi č. Na splošno voznik v notranjosti čti prijeten vpliv dodelane ergonomije. Vse potrebno je tam, kjer naj bi bilo - na dosegu rok. Kvaliteta izdelave je ča, testni avtomobil je imel v notranjosti dodane tudi vstavke iz lesa. Prtljažni prostor pogoltne za 390 litrov prtljage, kar ni veliko, je pa lepo obdelan, ?eprav je na testnem avtomobilu zatajil daljinec za odpiranje le tega. V splošnem je čtje na nivoju, ki ga čte z ne najbolj skromno ceno 5,250.000 SIT.

Prostora je na prednjih sedežih dovolj, zadaj pa ga zmanjka predvsem za kolena. Sedi se na dokaj trdih sedežih, ki so dovolj dobro nastavljivi, volanski obro? z oznako športnih modelov S, je gotovo med najboljšimi serijsko vgrajenimi volani. Nastavljiv je v globino in višino, kar pa ne spremeni dejstva, da je sam obro? skoraj čn in zato čn za vrtenje v hitrih ovinkih. Ko smo že pri ovinkih, podvozje je zelo udobno naravnano, zato avtomobil ob pospeševanjih in zaviranjih precej pokimava. Precej so me motile zelo glasne gume, ki so cvilile vedno in povsod, ?e le cesta ni bila ravna. Verjetno so bile tudi krive za ne navdušč lego na cesti, kajti nos avtomobila je pretirano silil iz ovinka, ob speljevanju pa so se pogosto zavrtele v prazno. Sicer pa kar se tehnike č, same pohvale, zavore so zmogljive, 1800 či motor s prisilnim polnjenjem zmore 150 živahnih čov, ki obljubljajo dobre zmogljivosti predvsem po zaslugi 210 Nm navora že pri1750 vrtljajih. Obljubljena ča hitrost je 220 kilometrov na uro, pospešek do 100 kilometrov na uro pa 8,4 sekunde, ki pa jih ni ?utiti. Kajti avtomobil ne deluje prav ni? brutalno. Vsekakor je dovolj živahen za prehitevanja čsnejših voznikov, kakor tudi za visoke potovalne hitrosti na avtocestah. Zadovolji pa tudi športneje naravnane družinske čte, ki si nabavijo boljše gume. Na 900 kilometrov dolgem testu sem v 62 litrsko posodo za gorivo na 100 kilometrov v ču čl sprejemljivih 10 litrov. Torej, na čn Audija A4 lahko razen malenkosti, ki so jih čnoma čle slabe gume čm čnoma pohvale. Morda bi ob naslednji prenovi lahko tudi na desno stran vgradili enako veliko ogledalo, kot je levo in serijski opremi dodali napravo proti zdrsu. Sicer pa je bil že testni avto opremljen z vsem potrebnim: čo čimi ogledali in prednjimi stekli, avtomatsko klimo, dobrim avto-radijem, meglenkami, do 99 čih čov pa jih je manjkalo le še 95. Ampak tudi tiste štiri uporabljajte ?im redkeje.

Galerija: