Tehnika - novosti

Renault je postavil nova merila v razredu dvolitrskih dizelskih motorjev

Renaultov novinec, pogonski agregat 2,0 dCi, je postavil nova merila za dizelske motorje. Z čo čo 110 kW (150 KM) je na voljo v novem Méganu in novi Laguni, z čo čo 127 kW (175 KM) in filtrom za trdne delce v izpušnem sistemu pa bo marca na voljo v novi Laguni. Štirivaljnik z delovno prostornino 1.995 čih centimetrov, ki je plod skupnega razvoja Renaulta in Nissana (M9R), se postavlja z čo čnkovitostjo v razredu in seveda z čo. Za bencinski motor člen užitek v vožnji združuje z dizelsko majhno porabo goriva. Skupaj z novim šeststopenjskim čim menjalnikom (PK4) predstavlja svojevrsten koncentrat dizelskih tehnologij za doseganje meril evro 4 in najbolj izpopolnjene notranje aerodinamike motorja. Slednje č njegovim piezo-čim injektorjem goriva delovanje v optimalnih razmerah. Z čimi rešitvami za dušitev hrupa in tresljajev je poskrbljeno za izjemno raven potovalnega udobja. Veriga za pogon če gredi prav tako prispeva k zmanjšanju hrupnosti in hkrati čje zanesljivost delovanja ter podaljšuje obdobja med predpisanimi obiski servisne delavnice.

Motor 2,0 dCi se postavlja z najboljšim razmerjem med zmogljivostjo, gospodarnostjo in izpustom CO2. Pča poraba goriva čce z čo čo 110 kW (150 KM) znaša v novem Méganu 5,4 l/100 km, kar pomeni, da obremenjuje če s 144 g CO2 na kilometer vožnje, in 5,8 l/100 km ter 154 g/km v Novi Laguni. Pri motorju z čo čo 127 kW (175 KM) je če porabe goriva 6 l/100 km in izpust CO2 v okolje 159 g/km.

V bližnji prihodnosti bo ta motor na voljo tudi v drugih modelih Renault.


Motor 2,0 dCi je prilagodljiv in odziven


Motor 2,0 dCi zagotavlja prilagodljivost in mo?. Rčca z čo čo 110 kW (150 KM), ki je na voljo v novem Méganu, je ena čnkovitejših v razredu. Nčo mo? doseže pri 4.000 vrtljajih na minuto, pri 2.000 vrtljajih na minuto pa či navor 340 Nm. Z novim čim šeststopenjskim menjalnikom (PK4) je združen v pogonski sklop, ki je uporaben v čtno čem razponu vrtljajev kot primerljivi motorji, še posebno pri višjih hitrostih vrtenja. To je izraženo v čosti in športnosti, s kakršnima se lahko le postavijo le redki pogonski agregati te ravni. Dokaz za to je vsekakor podatek o pospešku od ni? do 100 km/h, ki znaša 8,7 sekunde, kar je najboljši dosežek v segmentu.

Na nekaterih trgih je čca motorja z čo čo 110 kW (150 KM) na voljo v novi Laguni. Celo v tem primeru se z čo čo, doseženo pri 4.000 vrtljajih na minuto, in z čim navorom 340 Nm pri 2.000 vrtljajih na minuto ponaša z najboljšimi zmogljivostmi v svojem razredu. Novo Laguno požene iz mirovanja do 100 km/h v 8,9 sekunde, prvi kilometer pa prevozi v 30 sekundah.

Nova merila za dvolitrske motorje v razredu družinskih avtomobilov uvaja tudi čca z čo čo 127 kW (175 KM), namenjena novi Laguni. Ta doseže čo mo? pri 3750 vrtljajev na minuto in či navor 360 Nm pri 1.750 vrtljajih na minuto. Nova Laguna s tem motorjem pospeši od ni? do 100 km/h v 8,4 sekunde in prevozi kilometer iz mirovanja v 29,5 sekunde.

Ponuja uporabno mo? v izjemno širokem pasu hitrosti vrtenja in čost od najnižjih vrtljajev in vse tja do 5.200 vrtljajev na minuto. Vse to zagotavlja čost, udobje in varnost. Pri prehitevanju in čvanju v hitrejši promet ima voznik vedno na voljo veliko zalogo č in navora, da mu ni treba prestaviti navzdol.

Velike zmogljivosti motorja 2,0 dCi zagotavlja zadnji rod vbrizga goriva po skupnem vodu. Plinsko olje v sistemu dosega tlak 1.600 barov, kar je osnova dovršenega izgorevanja. Za ustvarjanje boljše mešanice zraka in goriva skrbijo štirje ventili na valj. Ob vsem se motor postavlja s posebej napredno notranjo aerodinamiko. Vstopne in izstopne odprtine si stojijo nasproti na glavi motorja, ča gred krmili sesalne in izpušne ventile. Vstopni odprtini sta na obeh straneh izgorevalnega prostora pod čima kotoma. To pomeni dvojno čnje ter boljše mešanje zraka in goriva. Zaradi tega sta popolnejša tudi polnjenje valjev in izstop izpušnih plinov.

Za zagotavljanje izjemne čnkovitosti je motor 2,0 dCi opremljen z Boschevimi piezo-čimi injektorji goriva, ki čjo hitrost vbrizga. Njihova hitrost in čost sta do štirikrat boljši, kot je doslej veljalo za čnkovitejše injektorje, in dopuš?ajo celo pet vbrizgov na takt. Gre za dva predvbrizga, ki zmanjšata hrupnost in izboljšata zgorevanje goriva, glavni vbrizg za kar či navor in mo? ter dva povbrizga, ki čo zmanjšata vsebnost trdnih delcev v izpušnih plinih.

Variabilna geometrija turbinskega polnilnika je člna za živahnost motorja 2,0 dCi. Oblika lopatic je izboljšana, čnkovitost pa se je čla tudi z zmanjšanjem trenja pri čh se delih in izboljšano aerodinamiko.


Piezo-či injektorji

Piezo-ča tehnologija izrablja dejstvo, da se ča, sestavljena iz elektrod in čih ploš?ic, podaljša, ko skoznjo č či tok. Sprememba dolžine je uporabljena za dvig igle injektorja. Prednost te tehnologije je izjemno hitro odzivanje, kar pomeni, da č posebej čn nadzor in vodenje vbrizga. Tako je č, da predvbrizga poskrbita za pripravo pravšnjih razmer v zgorevalnem prostoru za glavni vbrizg. Povbrizg poskrbi za izgorevanje saj, ki so nastale ob izgorevanju goriva dveh predvbrizgov in glavnega vbrizga. Drugi povbrizg pa je uporabljen za sproženje samodejnega ?iš?enja (regeneracije) filtra trdnih delcev v izpušnem sistemu.


Očsno čstilni (regeneracijski) filter trdnih delcev

Kot del izpušnega sistema ta filter, ki je v bistvu past za trdne delce, prestreza saje, ki nastajajo pri izgorevanju dizelskega goriva. Ko je poln, se samodejno sproži regeneracijski cikel motorja. To se zgodi med 500 in 1000 km prevožene poti in traja približno 20 minut. V tem ?asu se z drugim povbrizgom goriva dvigne temperatura izpušnih plinov. Pri temperaturi 570?C namre? pride do oksidacije saj, torej njihovega izgorevanja, in filter se samodejno čsti. Tako je znova pripravljen za čnkovito delovanje.


Galerija: