TEST

OPEL Vectra 1,8 16V CDX

Vectra s takšno postavo se čsi poslavlja iz trga novih avtomobilov. Ker prihaja nova, še sodobnejša naslednica, smo se čli, da vam predstavimo model, ki spada že med arhivske teste.

Tokratno testno službo je odslužila Opel Vectra 1,8 16 V s CD opremo. Testna Vectra je bila limuzina srebrne barve, ki je še bolj povdarila ?iste oblikovne poteze, ki jih dopolnjujejo 15 ča lita platiš?a. Vectro je poganjal 1800 či štirivaljni motor s 16 ventilsko tehniko, ki po podatkih tovarne razvije 125 konjskih č, kar zadoš?a za čo hitrost 208 kilometre na uro in pospešek do oznake 100 na merilniku hitrosti v 10,5 sekundah. Pohvaliti je potrebno čost motorja in njegovo skromnost, kajti v ču je na testu porabil le 8,5 litra goriva, kar je glede na dimenzije in zmogljivosti avtomobila zadovoljivo.

V notranjosti je že znana Oplova arhitektura z dobro ergonomijo in kvalitetnimi materiali a malo manj čo velikimi merilniki. Prostora je dovolj tudi za pet potnikov, ?e tisti trije na zadnji klopi niso ravno sovražniki. Tudi z njihovo prtljago ne bo problemov, kajti osnovna velikost prtljažnika je 500 litrov, ki pa jih je s podiranjem klopi č čti na 800 litrov. Pri tem najbolj moti zastarel čn odpiranja pokrova z vzvodi, ki se pogreznejo v sam prtljažni prostor, potrebno pa je tudi nastavljati trdoto teh vzmeti, kajti, ko avtomobil stoji navkreber se pokrov rad kar sam zapre. Au, me je bolela glava! Serijska oprema obsega vso elektriko, ki jo potrebujete, torej čo ča prednja stekla, daljinsko centralno zaklepanje, kvaliteten avtoradio s 6 čiki in upravljanjem preko volana, klimatsko napravo, alarm, potovalni čnalnik, čo nastavljiva in ogrevana ogledala, meglenke in seveda obe sprednji či blazini. Leta pa so sabo prinesla še eno slabo lastnost, volan namre? ni nastavljiv v globino. Ampak ob izdatni nastavitvi voznikovega sedeža to ne moti toliko, kot se sliši.

Vectro je prav prijetno peljati, kajti vzmetenje dobro prenaša tudi makadam oziroma luknje v cestiš?u, pri ?emer se ji ovinki tudi ne upirajo. Zavore so zanesljive, menjalnik dovolj hiter in mehak, a z malce dolgimi gibi. Pohvaliti moram tudi bogato osvetlitev notranjosti in zmogljive žaromete, ki so pri zadnji prenovi dobili 20 % čo svetilnost.

Zaželel bi si ve? čov v notranjosti, lepši zvok motorja v visokih vrtljajih in barvno bolj pestro notranjost.

Galerija: