Predstavitve

Fiat grande punto: predstavljen tudi v SlovenijiNaslednik Fiatovega punta, ki je že zapeljal na slovenske ceste, se imenuje grande punto. S tem poleg krepko čih dimenzij, odkriva tudi velik pomen, ki ga ima za Fiata. Navsezadnje naj bi ne predstavljal poceni avtomobila, ampak izbor za individualiste, za tiste, ki dajo na dinamiko, slog in čj. Punto je za slovenski trg še posebej pomemben, saj B-segment obsega kar 40% trga!

Zunanjost
Pri Fiatu jim je uspelo narediti čo skladen, miščst avto, ki navduši z videzom. Še posebej lep je v trivratni izvedbi. Preko štiri metre dolžine pomeni či avtomobil v svojem segmentu. Hkrati pa so lahko karoserijske poteze bolj položno in čo speljane. Vtis ki ga z videzom naredi grande punto je, da gre za ?vrst, zmogljiv avtomobil s prepoznavno italijanskim slogom. Oblika želi ?ustveno pritegniti. Karoserijski detajli so dodelani ? ogledala se naj bi zgledovala po formuli, prednje č pa spominjajo na maseratija 3200 GT? Kolesa so že v osnovi 15-ča, z boljšanjem opreme pa tudi do 17-ča.

Notranjost
Grande punto naj bi čral tudi s čtjem v kabini, ki je barvno lepo usklajena z zunanjostjo. Ne le prevleke sedežev in vrat temve? tudi plastika na armaturni plaš?i je lahko obarvana. Notranjost v celoti deluje bolj resno, masivno in hkrati bolj športno kot pri predhodniku. ?eprav je odeta predvsem v trdo plastiko ne daj vtisa cenenosti. Preko štiri metre dolžine č zgledno prostornost, ki razveseli potnike, prtljažni prostor pa je ostal enako velik in meri 275 litrov. S podiranjem zadnje klopi ga je mo? čti do 1030 litrov.

Varnost
Poleg oblike je grande punto svojo resnost v segmentu pokazal na preizkusnih čnjih, kjer je osvojil pet zvezdic. Poleg obljubljene karoserijske trdnosti potnike že v osnovi varuje z ABS in EBD ter dvema čima blazinama. Z boljšo opremo pride še ve? varnosti. Skupno je lahko grande punto opremljen s šestimi varnostnimi blazinami, kmalu pa celo s sedmimi. Za člo so na voljo tudi aktivni vzglavniki in ESP.

Motorji
Pestra je tudi izbira motorjev. Na voljo so štirje dizli in trije bencinci. Mč segajo od 65 do 130 KM, pri ?emer po zmogljivostih prevladujejo dizli. Osnovni bencinski motor 1,2 premore 65 KM, sledi mu 1,4 s 77 KM in še 1,4 16v s 95 KM. Dizelska paleta se če z motorjem 1,3 Multijet 16v, ki pridela 75 KM. Naslednji motor je v osnovi enak, a premore dodatnih 15 KM. Vrh palete pa predstavljata dva 1,9-litrska agregata ? prvi zmore 120, drugi pa 130 KM. Menjalniki so pet in šeststopenjski či.

Oprema in cena
Tako varnostna kot druga oprema se stopnjuje glede na ime paketa: young, active, dinamic, emotion in sport. Navzven jih prepoznate po či barvi pike nad napisom Punto. Paketa Young in Active imata modro piko, Dynamic srebrno, Emotion ?rno in Sport č. V vsakem primeru so serijski: ABS z EBD, ISOFIX či, potovalni čnalnik, dvostopenjski servo, ča stekla in osrednje zaklepanje ter dve či blazini. Z izjemo osnovne opreme tudi klima in če zavese. Spisek čl je bogat ? od usnja, steklene strehe, če samodejne klime, razno-raznih elektronskih pomagal, radia z mp3 in še ?esa. Pa še cene ? osnovni, trivratni grande punto je na voljo za 2.149.000 sit, prvega dizla dobite za 2.529.000 sit, najboljšega punta z maksimalno opremo pa za 4,2 milijona!

Prvi vtis
Na prvih kilometrih vožnje so ljudje pogledovali za puntom. Lep je! Položaj za volanom je brezhiben ? športen, nižji, kot smo bili prej vajeni. Izdelava je ob hitrem pogledu brez pripomb. ?eprav je veliko trde plastike ?čov ni bilo slišati. Barve so skladne in lepo dopolnjujejo čj vozila. Prostora je opazno ve? kot pri predhodniku. Zmoti odpiranje prtljažnika, ki nima kljuke na vratih ? umazani prsti! Lep in masiven zadek č, da se prtljažnik skriva za precej visokim robom. Podvozje je trdo in čo nastavljeno, ?ez ostre robove celo nekoliko grobo. A grande punto je zaradi takšne nastavitve veseljaški tudi v ovinkih, ?e želite zna tudi oddrseti z zadkom. Sprva je bil privajanja potreben čtek na mehkih pedalih plina in sklopke. A s po nekaj cukanja je tudi koordinacija nog prešla v kri. Dvostopenjski servo volan se z mehkobo izkaže v mestu. Za dober čtek pri višjih hitrostih pa bi lahko bil še trši. Prestavna čca se mehko prestavlja ? brez zatikanj, z dokaj kratkimi gibi, ki pa bi lahko bili še čejši. Nekoliko len je deloval le 1,4-litrski motor, ki je imel za sabo šele slabih 100 kilometrov. ?eprav se je veselo vrtel in je hitrost na merilniku spodobno naraš?ala, ni bilo tistega pristnega čtka živahnosti ? kot neko? pri malih fiatih. Seveda ? novi punto je či, težji in bolje izoliran. Pa tudi motor se bo verjetno s ?asom razživel. Prvi vtis je bil vsekakor pozitiven! Novi punto je precej boljši od predhodnika. Deluje bolj odraslo, dodelano in nikakor ne poceni.

Fiat se čtno postavlja nazaj na noge - po 17 ?etrtletjih zgube je sedaj prvi? dosegel čk, prodaja pa je čla naglo rasti. Punto utegne biti res Grande.

Aleksander Praper

Galerija: