Predstavitve

Nova Opel Antara na rasto?em evropskem trgu? Eleganten in čn športni terenec na trgu konec letošnjega leta
? V ponudbi dizelski in bencinski motorji: najzmogljivejša čca 3,2 V6 (165kW/224KM)
? Štirikolesni pogon z čim diferencialom


Vsled navdušenim odzivom na konceptno Antaro GTC na lanskem frankfurtskem salonu (IAA, 2005), Opel letošnje leto vstopa na trg s serijsko izdelavo tega terenca: ?Z novo Antaro prodiramo na najhitreje č evropski segment. To je čo izjemno dovršeno vozilo, narejeno po meri kupca: funkcionalno in čo obenem, ? pravi Hans Demant, direktor družbe Adam Opel. Od leta 1998 se je delež SUV-jev in terencev podvojil (1998: 3%, sedaj: 6%), čkuje pa se še nadaljnja rast.

?Ko smo lani na frankfurtskem sejmu predstavili koncept Antaro GTC, je slednji takoj postal zvezda salona,? pojasnjuje Allain Visser, Oplov izvršni direktor za marketing. ?Sedaj je nared za serijsko proizvodnjo. Antara udejanja naše visoke cilje, ki smo si jih zastavili na tem čm trgu. Vzlic kupejevski drži, ta petvratni terenec nudi izjemno veliko prostora v notranjosti.

Novo Opel Antaro je že mo? ekskluzivno videti v pravkar odprtem GM-ovem oblikovalskem centru v Ruesselsheimu, svetovno premiero pa bo doživela na letošnjem pariškem avtomobilskem salonu, ki se bo odvijal od 30. septembra pa tja do 15. oktobra.

Antarin čj pooseblja skupek drznih kontrastov. V zgornji del vozila se stekajo napete, elegantne linije, spodnji del pa je precej miščst, robusten. Oblikovalci so tako dosegli svoj namen: avto je hkrati športen na pogled in prav tako udoben za daljša potovanja.
Skrbno izoblikovani podrobnosti, kot sta na primer zgib na motornem pokrovu in kromiran drog z velikim Oplovim logotipom na njegovi maski, samo še poudarjata prepoznavnost znamke.

Visoka prosta razdalja med tlemi avtomobila in cesto, velika kolesa in robustni zaš?itni elementi so glavne člnosti nove Antare (dolžina x širina x višina: 4.57 x 1.85 x 1.70 m). Prostorna notranjost odraža slog in eleganco limuzin višjega razreda in se hkrati ne izneveri športnemu, živahnejšemu čju. V nepogrešljivem Oplovem ambientu so vse kontrolne enote in gumbi čo postavljeni na svoje mesto. Navigacija DVD in sistem ?Bluetooth? sta le dva izmed mnogih informacijsko-razvedrilnih sistemov, ki jih Antara nudi svojim lastnikom.

Antaro bodo gnali trije motorji. Najzmogljivejši 3,2-litrski šestvaljnik na bencinski pogon (165kW/224KM) bo na voljo s samodejnim menjalnikom in funkcijo ActiveSelect. Vstopni model bo prav tako poganjal bencinski motor z gibno prostornino 2,4 l (104kW/141KM). Verjetno bo najve? povpraševanja po dvolitrski dizelski čci s tehnologijo skupnega voda (110kW/150 KM). Slednjo bo mo? dobiti tako s petstopenjskim čim kot tudi s samodejnim menjalnikom.

Antarin aktivni štirikolesni pogon (poleg konvencionalnega) vozniku zagotavlja tudi izboljšano vozno dinamiko in stabilnost vozila pri pospeševanju. Elektronsko nadzorovano čo izravnalno gonilo (diferencial) vsakokrat poskrbi za najboljšo razporeditev navora med prednjo in zadnjo osjo. Varnostni paket čje tudi zavorni sistem ABS ter program stabilnosti vozila ESP.

Med serijsko opremo najdemo še či zavorni sistem s prisilno hlajenimi kolutnimi diski na vseh štirih kolesih (Hydraulic Brake Assist ? HBA), aktivno zaš?ito v primeru čnja vozila (Active Rollover Protection - ARP), in veliko redkost v tem segmentu, nadzor nad spustom vozila po bregu (Descent Control System - DCS). Sistem DCS č vozniku, da avto z že vnaprej izbrano stalno hitrostjo, ki se naravna na pedalu za plin, varno krmari po strmih čih. Sistem, ki nadzira ravnotežje prikolice (Trailer Stabilization Assist - TSA), je na voljo za člo. McPhersonova vzmetna noga spredaj in ščenska zadnja prema še dodatno prispevata k aktivni varnosti vozila.

Zahvaljujo? globalnim sinergijam celotnega GM-ovega portfelja, Opel z novo Antaro prodira na segment terenskih vozil srednjega razreda, ki ga doslej evropske znamke čo niso obvladovale.

Galerija: