Lestvice

Zanesljivost vozil v letu 2005 po ADAC: Nemci postajajo bolj zanesljivi


O?itno so ?asi, ko so avtomobili iz daljnega vzhoda vodili po zanesljivosti pred nemškimi minili; vsaj sode? po ADAC-jevi statistiki okvar. V štirih od sedmih razredov so nemške avtomobilske znamke najbolj varne. Tako je pokazala najnovejša ča raziskava, v kateri je bilo ocenjenih 1.96 milijonov čl o okvarah v letu 2005.

Razred malih avtomobilov-spodnji razred:
Na prvih dveh mestih v tem razredu ni bilo sprememb: Audi A2 je pred BMW Mini-jem, sledi jima Honda Jazz.

Spodnji srednji razred:
v ospredju je Mazda 323, medtem ko so zmagovalci prejšnjih let Mercedes razreda A, Ford focus in Toyota Corolla nazadovali. Zadnje mesto je zasedel Fiat Stilo in zamenjal mesto s Fiatom Bravo. Za modele Renault Kangoo in Megane velja, da se zanesljivost od leta 2003 znatno izboljšuje.

Srednji razred:
na prvem mestu je Mercedes razreda C, sledita mu BMW 3 in Audi A4. Lanski zmagovalec Mazda6 je padla na ?etrto mesto. Na koncu tabele v tem razredu je kljub izboljšavam, Renault Laguna.

Zgornji/srednji razred:
glede na prejšnja leta se ni veliko spremenilo: Audi A6 je še vedno pred Mercedesom razreda S in E..

Zmagovalec športnih avtomobilov in kabrioletov: BMW 3 Cabrio pred Mercedesom SLK in CLK. Na ?etrtem-zadnjem mestu pa Peugeot 2006 CC

Pri terenskih vozilih sta mesti zamenjala Toyota RAV 4, ki je zdaj na prvem mestu, in Mercedes razreda M.V statistiki ADAC se ocenjujejo vozila stara od enega do šest let, ki se v treh letih niso bistveno spreminjala. Najbolj pogoste okvare so bile, tako kot lani, elektronske okvare (35%) in napake v vžigalni napravi (14,6%). Odstotek okvar na motorju pa se je zmanjšal na 7.7 %.Povzeto po ADAC in Auto Motor und Sport

Galerija: