TEST

Citroen C3 1,6 HDI VTR-Test


Prvi? smo na Avtoinu test citroena C3 objavili že leta 2002, ko je javnost presenetil s svojo ljubko podobo. Prvi vtisi so bili dobri, medtem so tekla leta, konkurenca pa se je pomlajevala. Lansko jesen je C3 po kar štirih letih uspešne prodaje doživel prenovo, ki je zajela tako zunanjost, notranjost kot mehaniko. Pravi ?as za ponoven preizkus. Tokrat je kar tri tedne svojo testno službo opravljal C3 1,6 HDI VTR.

Zunanjost
Citroenov C3 čloma deluje čk, ki bo hitro čral srca nežnejšega spola. Oblikovalci niso skoparili z oblinami. Tako oblika v osnovi deluje kot č se loki oziroma polkrogi. Ostrih in grobih potez, ki bi zarezale v čvino ni najti. C3 deluje prijazen in igriv. Kot takšen postane hitro vše? predstavnicam nežnejšega spola. ?eprav, predvsem v čci z opremo VTR, ki ima izraziteje napihnjene blatnike, če č in nižje pragove, deluje nekoliko bolj čči od bratov. Kot takšen pa deluje zelo ?vrsto nasajen na kolesa, miščst in čn. Zunanja podoba je s spremenjeno prednjo masko, zadnjimi či in že omenjenimi dodatki, ki obsegajo še 16?ča kolesa, prinesla novo svežino v podobo. Citroenov čk je lep, svojstven in prepoznaven. Izmed vseh potez še najbolj č deluje namestitev tablice na povsem sponji del č, kjer je na raznih previsih v nevarnosti, da zapne za tla. ?eprav so zunanji detajli čnoma kar iz preprost plastike, vendarle pustijo vtis oblikovno dodelanega avtomobila. Tako je z dneva v dan, v treh testnih tednih čk bolj prirasel k srcu s svojo igrivo čostjo in oblikovnimi potezami, kakršne lahko čkujemo le od čo posebnih citroenov.

Notranjost
Tudi notranjost citroena C3 je ob prenovi podlegla spremembam. Sedaj če reže in osrednjo konzolo obrobljajo dekorativni elementi z videzom aluminija. Spremenjena je oblika sedežev ter izboljšana preglednost merilnikov in osrednjega prikazovalnika na vrhu armaturne ploš?e. Ta poleg podatkov radia prikazuje tudi podatke s potovalnega čnalnika, zunanjo temperaturo in uro. Sama oblika potniškega prostora še vedno v osnovi ostaja prijetno obla in igriva, z okroglimi in čo prilagodljivimi čimi režami vred. Problem teh, kot vseh podobnih je le v dokaj čtnem curku zraka. Kljub trdi plastiki, ki brez izjeme obdaja celo notranjost, čtek ni cenen, saj ima plastika zanimivo strukturo.

Prostornost
Prostora je spredaj povsem dovolj, sploh nad glavo, kjer zaradi kupolaste strehe višinskih centimetrov ne zmanjka niti dvometrašem. Nekoliko bolj skopo je prostor odmerjen na zadnji klopi, a vendarle upoštevaje zunanje dimenzije se tudi zadaj sprejemljivo dobro sedi. Tako lahko brez težav drug za drugega posadite dva 185 centimetrov visoka osebka, saj imajo sedeži vdolbeno hrbtiš?e kar č dovolj prostora za kolena. Vči problem se pojavi zaradi čih dimenzij, saj na sredini, med dvema odraslima osebama le stežka sedi kdo drug kot otrok. Vendarle pa je to glede na velikostni razred čkovano. V C3 je tudi dovolj uporabno velikih odlagališ?, ?eprav nekateri konkurenti ponudijo še ve? čih manjših ? v katere pospravite čla, mobilnik in še kaj. Tako bi lahko denimo bolje izkoristili sredinski tunel med sedežema. Ta ima ob prestavni čci nameš?ena stikala za či pomik stekel, kar deluje nekoliko čo. Moti pa tudi, da predal pred sovoznikom ni osvetljen in nima čvnice, ?eprav je v testnem primeru čl čnkovito hlajenje vsebine. Glede na zunanje dimenzije je v zadku za čkovati tudi precej majhen prtljažni prostor, ki pa vendarle v osnovi meri dobrih 305 litrov, kar za ča ni malo. S preklapljanjem deljivih naslonjal zadnje klopi ga je mo? čti na 1310 litrov. Pri tem kljub pohvalno velikem prostoru moti visok rob č preko katerega vzdigujemo tovor in rob, ki ostane med dnom prtljažnika in zadnjo klopjo, kadar preklopimo naslonjala.

Ergonomija
V C3 se dobro sedi tudi na daljših poteh. Sedeži imajo v modelu VTR nekoliko bolj športen videz. Ponašajo se s prijetno kombinacijo udobja in oprijemljivosti v ovinkih. Neprijeten pa se zdi sistem nastavljanja naklona, saj se je med dvema čima naslonoma za roke potrebno precej nerodno stegniti ob sedež. A ta sistem hkrati č zelo hitro nastavitev, oziroma podiranje sedeža, ?eprav je manj čn kot z vrtljivim kolescem. Voznik pred sabo zagleda pregledne merilnike in osrednji prikazovalnik na sredini armaturne ploš?e. Položaj za volanom je mo? primerno nastaviti, da vožnja na ve?-sto kilometrski poti ni č. ?Športni? volanski obro? je prijetno oprijemljiv in debel, ob njemu pa se nahaja tudi uporaben daljinec za upravljanje radia. Hkrati je C3 zaradi velikih steklenih površin lepo pregleden. Navaditi se je potrebno le nenavadnega loka A-čov. ?eprav sem omenil, da deluje C3 s svojo prijazno oblostjo precej ženskam vščn avtomobil, bodo te negativno čne, saj ogledalca v čikih niso osvetljena.

Motor in menjalnik
Pod oblim motornim pokrovom se je v testnem citroenu C3 nahajal 1,6-litrski turbodizel, ki je postregel z 92 KM in dobrim navorom, ki je znašal najve? 240 Nm. To je seveda obljubljalo ve? kot zadostno čost. Tovarna je zapisala 180 km/h najvišje hitrosti in pospešek do 100 km/h v 10, 8 sekunde. A zaradi nizke teže in velikega navora je C3 vedno suvereno pripravljen na pospeševanja in tako v kombinaciji s tem motorjem deluje že pravi mali športnik, ki zadovolji tudi zahtevnejše voznike. Med pozitivne strani motorja gre prišteti tudi miren in zvezen tek, ki dobro skriva dizelsko robatost, ?eprav je ta navzven precej dobro slišna. Negativno voznika preseneti le zložljiv klju?, ki se tudi ob vžigu prepogiba in ne č v odprtem stanju. Pozitivna stran motorja poleg zelo dobrih zmogljivosti pa je čost. Vožnja umirjenih voznikov lahko brez naprezanj pomeni precej manj kot pet litrov če porabe, medtem ko tudi agresivnost ne prinese kaj prida preko 6,5 litra. Pče testa se je ustavilo na okroglih šestih litrih. Z motorjem je povezan petstopenjski či menjalnik, ki se dovolj hitro in mehko pretika, a čost in gladek hod nista njegovi vrlini, saj se zna čsno zatakniti. Pa tudi speljevanje v tretji se ni zgodilo le enkrat.

Vožnja
V poglavju vožnje velja omeniti zanesljivo lego na cesti in dobro vztrajanje v smeri. Volan namre? ponuja dovolj povratnih informacij, 16-ča kolesa pa čjo temperamentno vožnjo skozi ovinke. Pri tem obstaja en pogoj ? da je podlaga lepo gladka. V kolikor se kje znajde kakšen rob ali vdrtina, avtomobil ne uspe prefiltrirati udarca in prev nemirno č, ter se krepko zamakne iz smeri. Predvsem se to v ovinkih pozna na zadku. Glede na to, da navaden C3 ni tako izrazito poskakoval, gre verjetno ?zasluga? paketu VTR, ki prinese tudi nižjo kolesno obutev. ?e je na valoviti podlagi in glede mirnega kotalnega upora C3 s športno opremo udoben in prijeten avtomobil, potem preko lukenj deluje nemiren in precej poskakujo?. Veselje temperamentne vožnje med ovinki tako hitro skazi slaba podlaga, ki pa v celotnem pogledu ne uspe povsem skaziti čtka, da se C3 1,6 HDi zelo lepo pelje in deluje do voznika prijazen avtomobil.

Zčk
?e ob koncu pomislimo še na konkurenco, potem vidimo, da ima C3 s čvanjem kupcev veliko dela. Vendarle pa v njegov prid govori zelo ča oblika notranjosti in zunanjosti, bogata oprema, prijetna voznost in zmogljiv motor. Med slabše strani bi prištel predvsem čn menjalnik in preko lukenj grobo podvozje. Kakšna pomanjkljivost se bi na čtku uporabe našla še pri ergonomiji, a v skoraj 3000 kilometrih preizkusa se je C3 1,6 HDI VTR poslovil s prijetnim čtkom ča, ki priraste k srcu. Ljubezen do dizajna, zmogljivega in čega motorja ter skoraj maksimalno bogate opreme pa vse bo stala 3,85 milijona! Preden se ustrašite, povprašajte prodajalce še za popust. Ta je trenutno na čne modele C3 tudi do 700.000 SIT.

Mere in mase:
Dolžina: 3850 mm
Širina: 1687 mm
Višina: 1609 mm;
Medosna razdalja: 2460 mm
Masa praznega vozila: 1088 kg
Nča dovoljena masa: 1543 kg
Prostornina prtljažnega prostora: 305/1310l

Motor in pogon:
Število valjev/ventilov: 4/ 16
Gibna prostornina: 1560 ccm
Nča mo? motorja: 66 kW (92 KM) / 4000 vrtljajev
Nči navor motorja: 215 Nm / 1750 vrtljajev
Pogon: spredaj
Menjalnik: 5-stopenjski či menjalnik
Prostornina rezervoarja za gorivo: 47 l

Zmogljivosti in poraba:
Najvišja hitrost: 180 km/h
Pospešek do 100 km/h: 10,8 s
Poraba v mestu: 5,7 l/100 km
Poraba izven mesta: 3,7 l/100 km
Kombinirana poraba: 4,4 l/100 km
Poraba na testu: 6,0 l/100 km

Cena vozila:
Osnovna cena C3 VTR 1,6 HDI: 3.690.000 SIT

Klimatski paket (samodejna klimatska naprava, hlajen sovoznikov predal, protiprašni filter, čo vetrobransko steklo, samodejni brisalci prednjega stekla, či greti vzvratni ogledali): 85.000 SIT
Kovinska barva: 75.000 SIT

Cena testnega vozila: 3.850.000 SIT


Alpra


Galerija: