TEST

Opel combo 1,3 CDTI tour

Majhni čamenski avtomobili, ki smo jih bili nekdaj vajeni videti v obliki raznih fourgonov in dostavnikov, so danes postali popularni v bolj civilnih izvedbah. Te ob prostornosti na sprejemljivih zunanjih dimenzijah nudijo tudi velik prtljažni prostor in so na voljo celo za sprejemljivo ceno. ?e imajo vgrajen čn dizelski motor, je izbira še toliko bolj razumsko čna. In takšen je bil tudi naš testni avtomobil ? Oplov combo 1,3 CDTI tour, ki je z imenom nakazoval na ture, oziroma potovanja.

Zunanjost
Oplov kombo oblikovno sloni na majhni in priljubljeni corsi. Tako s sprednjega dela deluje kot povišana corsa, a s strani je zgodba že precej ča. Do prednjega ča je še opaziti podobnost, potem pa je enakosti konec. Combo imam namre? precej višjo streho, ravna ča stekla in čo odsekan zadek Njegova karoserija je pa? bolj dostavniško uporabno zasnovana, a kljub temu tudi usklajeno oblikovana. 4,3 metra dolgi combo v višino meri 1,8 metra, medosna razdalja pa je podaljšana na kar 2,72 metra. Na boku so opazna zadnja ča vrata, ki za odpiranje ali zapiranje zahtevajo precej č. Na zadku pa se lahko nahajajo dvižna ali krilna vrata. V testnem primeru je šlo za slednja.

Prtljažnik
Krilna zadnja vrata so poleg čega dostopa v prtljažnik prinesla tudi dve slabosti. Pčvina na sredini, po kateri poteka precep vrat, namre? precej zakrije zadaj č avtomobile. Veliko prej kot v notranjem ogledalu jih boste opazili v velikih in uporabnih zunanjih ogledalih. Druga slabost pa je odpiranje levega krila zadnjih vrat, ki ima za to namenjeno le notranjo kljuko. V čni primerov povsem v redu, le takrat ne, ko je prtljažnik res polno naložen. V osnovi, pod zložljivim rolojem meri 455 litrov, čje pa se ga lahko s podiranjem zadnje deljive klopi, ki zahteva precej če roke. Nča prostornina v combovem primeru pomeni kar 2320 litrov. A tudi, ?e zadnjih sedežev ne zlagate, je prtljažnik velik, oziroma predvsem visok. V primeru prevoza dolgega tovora je mo? delno preklopiti tudi sovoznikov sedež in prevažati predmet dolg od armaturne ploš?e do zadnjih vrat. Razveseli tudi nizek nakladalni rob, ob podiranju klopi povsem ravno dno in gumirana obloga tal prtljažnika, ki jo je mo? odstraniti in čstiti. Kot takšen se prtljažnik izkaže čn za širok spekter potreb.

Notranjost
Combova notranjost je čo znana iz corse. To pomeni čo urejen, a hkrati precej strog videz. Temna barva plastike in sedežev, pregledne in enostavne tipke, ter znane poteze pa? niso namenjene navdušenju, temve? predvsem uporabnosti. Navsezadnje skoraj č ne kupi tovrstnega avtomobila zaradi estetike.

Prostornost
Prostora na sedežih je spredaj in zadaj čloma za dvometraše. Sploh nad glavami je praznine še za visok klobuk. Žal sta prednja sedeža precej skopo vzdolžno ča. Tako se pri optimalnem sedenju za voznika višine nekaj malega preko 180 cm sedež že nahaja v zadnji legi. To za višje voznike pomeni malo bolj utesnjen položaj za volanom, a hkrati za zadaj č čo obljubo po precejšnjem kolenskem prostoru. Vendarle pa se tudi na zadnji klopi najde slabost ? prag vozila je namre? precej višji kot pri prednjih vratih in zahteva pozornost pri izstopanju ali vstopanju, saj se sicer lahko mimogrede spotaknete. Poleg standardnih odlagališ?, s katerimi postreže corsa, ki s combom deli videz notranjosti, ima slednji še tri velike odlagalne prostore ? namre? dva mrežasta predala nad zadnjimi čimi vrati in veliko polico preko celotne širine nad prednjima sedežema.

Ergonomija
Kot pri čni oplov je tudi v combu položaj za volanom preprosto nastavljiv in pregleden. Voznik se upravljanja privadi na mah brez težav. Stikala na sredinski konzoli so ča, osrednji prikazovalnik na vrhu armaturne ploš?e pa postreže s preglednim izpisom informacij. Radio je mo? upravljati s tipkami na volanu, voznikovem pogledu nazaj pa pomagata še veliki zunanji ogledali. Rokovanje s combom je tako v vsakem primeru nezahtevno opravilo.

Motor in menjalnik
K čem avtomobilu, ki naj ne bi zapravljal lastnikovega denarja sodi majhen, zmogljiv in čn motor. Srce oplovega comba je izviralo v Italiji. Pod oznako 1,3 CDTI se je namre? skrival Fiatov 1,3-litrski JTD. Ta voznika in potnike že v prem trenutku razveseli s kultiviranim obnašanjem, saj mirno č in tudi ob delovanju ne postreže z grobimi vibracijami ali neprijetnim zvokom. Sprva zmoti čtek, koliko je potrebno pohoditi plin pri speljevanju. ?e ste preve? nežni čk ugasne. No, sodobni 1,3-litrski dizel ponudi 75 KM in 170 Nm navora, kar v primeru č zgleda skromno, a je zato navor toliko bolj čjiv. Najvišja hitrost po obljubah tovarne znaša 152 km/h pospešek do 100 km/h pa precejšnjih 17 sekund. V praksi motor nudi ve?, kot bi čkovali in v povezavi s kratkim, čim, a čm se menjalnikom č ve? kot le spodobno vožnjo. Ob dveh potnikih in nekaj malega prtljage sploh ni težav. Pri kakšnem resnejšem tovorjenju pa bi si zaželeli 1,7-litrskega dizla. Posledica ene ali druge skrajnosti sta tudi ekstremni porabi ? pri relacijski vožnji pod manjšimi obremenitvami se da dosegati porabo okoli 4,5 litra, medtem ko ve? preganjanja in polna otovorjenost prispevajo dodatna dva do dva in pol litra.

Vožnja
Kot sem že med opisom notranjosti omenil je uporaba comba nezahtevno opravilo. Tako je tudi z vožnjo. Platforma, ki sloni na majhnem avtomobilu pomeni zelo dobro okretnost. Hkrati pa pozitivno preseneti dobra mera udobja. Bolj ko je combo otovorjen, mehkeje se pelje. A tudi skoraj povsem prazen ne poskakuje po cesti temve? lepo požira neravnine in luknje ter glede na tovorno namembnost pri tem pozitivno preseneti. Kompromis med ?vrtsostjo, ki je po volji tovorjenju in udobjem je namre? precej dobro uspel. Tudi nagibanja v ovinkih, upoštevaje višino, niso izrazita. Višina poslabša edino čtljivost na či veter, kar pomeni ve? pozornosti na primorskih delih avtoceste. Lega na cesti je zanesljiva, ča, čtek na volanu pa dovolj neposreden. Situacija med ovinki in pri vodenju vozila se poslabša ?e obremenite predvsem zadnji del avtomobila.

Zčk
Oplov combo je torej za vožnjo in uporabo prijeten avtomobil, ki bo razveselil mlade družine ali aktivne športnike z njihovimi rekviziti. Voznost, preprostost in čost so njegove odlike. Z čno čo potrebne opreme, ki vsebuje radio s CD-jem, mehansko klimatsko napravo, či pomik prednjih stekel, čo nastavljiva ogledala in daljinsko zaklepanje, vas bo combo 1,3 CDTI tour stal 3,9 milijona tolarjev, za podjetja pa okoli 3,5 milijona.

Mere in mase:
Dolžina: 4330 mm
Širina: 1685 mm
Višina: 1800 mm;
Medosna razdalja: 2715 mm
Masa praznega vozila: 1325 kg
Nča dovoljena masa: 1815 kg
Prostornina prtljažnega prostora: 455 ? 2320 l

Motor in pogon:
Število valjev/ventilov: 4/8
Gibna prostornina: 1248 ccm
Nča mo? motorja: 51 kW (70 KM) / 4000 vrtljajev
Nči navor motorja: 170 Nm / 1750 vrtljajev
Pogon: spredaj
Menjalnik: 5-stopenjski či menjalnik
Prostornina rezervoarja za gorivo: 52 l

Zmogljivosti in poraba:
Najvišja hitrost: 152 km/h
Pospešek do 100 km/h: 17 s
Poraba v mestu: 6,5 l/100 km
Poraba izven mesta: 4,3 l/100 km
Kombinirana poraba: 5,1 l/100 km
Poraba na testu: 5,7 l/100 km

Cena vozila:
Opel combo 1,3 CDTI tour: cca. 3,5 mio. SIT

Alpra

Galerija: