Tehnika - novosti

Fordova proizvodnja motorjev v Veliki Britaniji

Ford Evropa čkuje številne prednosti, ki jih bo prinesla investicija, vredna 1.3 milijona evrov, v fleksibilno proizvodnjo v dveh Fordovih tovarnah motorjev v Veliki Britaniji.

Ta investicija bo pomembno čla proizvodne zmogljivosti in hkrati čla Fordu čnkovitejšo dobavo novih vozilih. Do leta 2009 bo Ford proizvedel v Veliki Britaniji približno 2 milijona motorjev. V letošnjem letu bosta obe tovarni skupaj proizvedli 1.3 milijona pogonskih agregatov.


?Prilagodljivost tehnologije in proizvodnih procesov je klju? za rast in nam č, da proizvajamo ve? kot le eno vrsto motorjev na isti proizvodni liniji,? je dejal John Fleming, predsednik in CEO Ford Evrope. ?Oč nam tudi, da se hitreje in čnkoviteje odzovemo na č se zahteve kupcev.?

V tehnološko naprednih tovarnah v Veliki Britaniji so bloki motorjev pritrjeni na standardne podstavke, preden se zapeljejo po proizvodni liniji. Sistem čvanja s ?rtno kodo pa zagotavlja čsno dostavo komponent, ki jih je potrebno vgraditi na vsak posamezni motor. S tem prilagodljivim proizvodnim sistemom visoko izurjeni vodje proizvodnih linij enostavno in čnkovito spreminjajo izdelavo čih vrst motorjev.

Tovarna v Bridgendu v južnem Welsu proizvaja če bencinske motorje - od 1.25 litrskega Zetec SE motorja za Ford Fiesto, do 8-valjnih motorjev, ki se vgrajujejo v vozila Land Rover in Jaguar. V Dagenhamu se izdelujejo dizelski motorji - od 1.8 litrskega TDCi motorja za Ford Focus, Focus C-MAX, Transit Connect in Galaxy do novega vrhunskega 3.6 litrskega V8 motorja. V velikem proizvodnem razmahu sta v čtku tega leta obe tovarni čli izdelovati nove vrhunske motorje. Dagenham dizel center je lansiral V8 dizelski motor. V Bridgendu pa se je čla proizvodnja novega 3.2 litrskega 6-valjnega motorja.

V tovarno Dagenham je bilo za razvoj in proizvodnjo ´twin turbo´ 3.6 litrskega V8 motorja investiranih ve? kot 12.2 milijona funtov. Odkar je v letu 2003 tovarna postala Fordov dizelski center, je bilo vanjo investiranih že preko 644 milijonov funtov.

3.2 litrski 6-valjni motor pa čje čk dvoletnega investicijskega programa v tovarno. 245 milijonov funtov investiranih v Bridgend je člo izdelavo novih motorjev za PAG blagovne znamke. Z izjemo V8 motorjev, ki se dobavljajo Jaguarju in Land Roverju v Veliki Britaniji, je čna proizvodnje iz Bridgenda izvožena bodisi v Volvove tovarne na Švedsko ali Fordove proizvodne centre v Nčji in Španiji.

Tudi Dagenham z izvozom velikega deleža svoje proizvodnje sledi trendom britanske ekonomije. Poleg oskrbe Jaguarja, Land Roverja in Fordove tovarne v Southamptonu v južni Angliji, ki proizvaja Ford Transit, je velik delež proizvodnje izvožen v Fordove tovarne v Belgiji, Nčji in Tčji.
Dodatek:

1. Poleg tovarn v Bridgendu in Dagenhamu ima Ford Evropa tovarne za izdelavo motorjev še v Valenciji v Španiji, Kölnu v Nčji in v Inonu v Tčji. V lanskem letu so naštete tovarne proizvedle ve? kot 570.000 motorjev, ki so bili vgrajeni v vozila v Evropi in na ostalih trgih.
2. S stalnim prizadevanjem za ohranjanje okolja Ford prav tako veliko investira v to, da so motorji čnkoviti pri porabi goriva, da ustrezajo vse strožjim emisijskim standardom in da se proizvajajo v okolju prijaznih tovarnah. Tovarni v Bridgendu in Dagenhamu se ponašata z inovativno uporabo &čste energije´. Bridgend ima enega čih solarnih energijskih sistemov v Evropi, medtem ko Dagenham sprejema energijo, ki jo proizvajata dve veliki vetrnici.
3. Nedavno je bila objavljena novica družbe Ford Motor Company o inovativnem razvoju okoljevarstvenih tehnologij. Najmanj 1 milijarda funtov bo investiranih v razvoj globalnih okoljevarstvenih tehnologij za Ford, Jaguar, Land Rover in Volvo. Investicija bo namenjena razvoju številnih tehnologij, čo z razvojem hibridnih, čih vozil in avtomobilov na bio pogonska goriva.
4. Ford je v zadnjih letih z velikimi investicijami v razvoj zelo napredoval. Fordova paleta vozil je dandanes čtno ?istejša. Na primer novi Ford Focus z 1.8 TDCi dizelskim motorjem je zmogljivejši, porabi še manj goriva in ima za 26 % manj CO2 emisij kot primerljivi model Escort 1.8 TCi iz leta 1998. S temi naprednimi čti bo Fordova paleta vozil v naslednjih letih proizvedla dobesedno na milijone ton manj CO2 emisij, kot jih proizvedejo današnja vozila.


Summit motors Ljubljana