Reportaže

Nova Opel Corsa: pet zvezdic za varnost

Le malo po svetovni premieri na Britanskem mednarodnem avtomobilskem salonu v Londonu, je nova Corsa potrdila, da spada v sam vrh glede varnosti. Neodvisna organizacija Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je Corsi podelila maksimalno število petih zvezdic za varnost potnikov. Dober rezultat Corse pri zahtevnem testnem programu so dopolnile tri zvezdice za zaš?ito otrok in tri zvezdice za zaš?ito pešcev.

Hans Demant, izvršni direktor, Adam Opel GmbH in podpredsednik za inženiring, GM Europe: ?Zelo smo veseli tega priznanja za Oplova prizadevanja na ču varnosti. In vendar je naš uspeh pri preskusnih trkih le del naših intenzivnih prizadevanj na ču razvoja. Pčtev možnosti nesre? npr. preko naprednih konceptov podvozja ali inovacije kot halogenski či žarometi AFL, so za nas enako pomembni. Pri raziskovanju pasivne varnosti smo čni na čo možno varnost za potnike, pešce in ostale uporabnike cest v čih možnih situacijah č.?

Obsežen varnostni sistem nove Corse sloni na desetletjih raziskav in razvoja varnostnih inženirjev v Rüsselsheimu. Vsi sistemi aktivne in pasivne varnosti, ki prispevajo k zmanjševanju nevarnosti pri vožnji ali pri pravih trkih, so pri Oplu zduženi pod enim imenom: SAFETEC.

Elementi pasivne varnosti za zaš?ito voznika in potnikov v novi Corsi čjejo: optimizirane cone trka in z njimi povezani in razviti sistemi; dvostopenjski ?elni varnostni blazini, ki se napihneta v odvisnosti od jakosti trka; če varnostne blazine za voznika in sopotnika; višinsko nastavljivi či zategovalniki prednjih varnostnih pasov; in patentiran sistem sprostitve pedalov PRS, ki prekine povezavo s pedalom zavore in sklopke ter tako zmanjša nevarnost poškodbe stopala in noge pri ?elnem čnju. ISOFIX sistem zagotavlja optimalno pritrditev otroških sedežev, čo in čo opozorilo za voznikov sedež pa opozarja ali je pripet varnostni pas. Elementi aktivne varnosti (čtev nesre?) čjejo napredno podvozje in visoko razvite podporne funkcije kot sta zavorni sistem ABS in elektronski program stabilnosti ESP, kot tudi inovativen sistem osvetlitve, kot so žarometi, ki osvetljujejo ovinke in so vozniku v veliko pomo?.

Prilagodljiva zavorna lu?, ki pri zaviranju z aktiviranjem sistema ABS sproži utripanje zavornih č petkrat v sekundi, opozori voznike zadaj ali opozorilne č, ki se samodejno aktivirajo, ?e se sprožijo varnostne blazine in tako opozorijo še ostale č v prometu. Posebna pena v č in pokrov motorja, ki je oblikovan in izdelan tako, da zelo čnkovito vpija energijo, pomagata pri zaš?iti pešcev pred poškodbami.

Euro NCAP pri ocenjevanju varnosti potnikov izvaja tri če preskusne trke: ?elni trk pri 64 km/h s 40 odstotnim zamikom pri fiksni oviri; či trk pri 50 km/h ob č oviro; in či trk pri 29 km/h ob steber. Partnerji organizacije Euro NCAP so Evropska komisija, nemško, britansko in nizozemsko ministrstvo za transport ter avtomobilski klubi kot je ADAC v Nčji.


Opel

Galerija: