Predstavitve

CITROËN C4 WRC: Od koncepta do dirke


Citroën C4 WRC, ki je bil svetovni javnosti predpremierno predstavljen že 5. septembra, je novo orožje ekipe Citroën Sport, ki se bo z njim potegovala za zmago na svetovnem prvenstvu v reliju (WRC) od leta 2007 dalje, in ena glavnih atrakcij letošnjega svetovnega avtomobilskega salona v Parizu (28. september ? 15. oktober).


Konceptni avtomobil C4 Citroën Sport je bil plod sodelovanja med stilisti in izdelovalci športnih avtomobilov ter je sledil smernicam znamkine prenove. Na čtku ni priznaval nobenih zakonodajnih omejitev. Predstavljal je igro stilskih možnosti in pravi izziv za prikaz nekakšne če vizije naslednika avtomobila Xsara WRC, ki je Citroënu prinesel naslov trikratnega svetovnega prvaka med konstruktorji med letoma 2003 in 2005. Potem je konceptni avtomobil C4 Citroën Sport šel skozi roke izkušenih inženirjev ekipe Citroën Sport v Versailles Satory-ju in nastal je dirkalnik C4 WRC.

Prilagoditev predpisom
Avtomobil je stilsko ostal skoraj nespremenjen, obvezno pa ga je bilo treba prilagoditi veljavnim mednarodnim čim predpisom in zahtevam zmogljivosti, za kar so poskrbeli v razvojnem centru Citroën Sport.
Razvojna ekipa je najprej razvila prvo vozno čco avtomobila Citroën C4 WRC, ki ni bila prav ni? podobna konceptnemu avtomobilu. Streha, na primer, ni bila ve? steklena, ker je to prepovedano pri reli dirkalnikih. Prednji in zadnji blatniki, č in spojler so bili predelani v skladu s predpisi in kriteriji zmogljivosti. Karoserijski elementi so bili preizkušeni v vetrovniku, in sicer najprej s čo makete v merilu ¼ za pridobitev na ?asu in denarju, na koncu pa so bili potrjeni še na maketi v naravnem merilu.

Glavne poteze razvojnega programa
Pri razvojnem programu gre za potrditev delov in mehanskih sklopov, ki so jih zasnovali v razvojnem centru. Najprej je treba preveriti zanesljivost, potem pa še zmogljivost. V ta namen so bili potrebni številni preizkusi na asfaltu in na makadamu. Tča ekipa Citroën Sport je primerjala zmogljivosti avtomobila C4 WRC z zmogljivostmi avtomobila Xsara, ki so dotlej veljale za vzor in absoluten zgled. Že med samo razvojno fazo je Citroën C4 WRC pokazal velik potencial in velike zmogljivosti, ki jih bo odslej lahko dokazal samo še na dirkalnih stezah.

Cilji in čkovanja
Pri Citroën Sportu že vsi, od mehanikov in inženirjev do moštva in vodilnega osebja, napeto čkujejo izid dirke z avtomobilom C4 WRC, ki je ravno tako lahko vodljiv in zanesljiv kot Xsara WRC, vendar čtno čejši in zmogljivejši. Citroën je ta avtomobil razvil in izdelal za to, da se bo od leta 2007 dalje lahko znova dokazoval na svetovnem prvenstvu v reliju med konstrukterji in č.

Glavne če člnosti avtomobila Citroën C4 WRC
Citroën C4 WRC je, tako kot njegova slavna predhodnica Xsara, prav tako opremljen s štirimi pogonskimi kolesi, dvolitrskim motorjem s turbokompresorjem in šeststopenjskim čo vgrajenim menjalnikom. Njegova posebnost je to, da je daljši od Xsare, saj presega 4,20 metra, zato ima po predpisih lahko tudi čo širino, in sicer se je slednja s 1770 mm čla na 1800 mm. To čo pomeni tudi čo stabilnost v ovinkih.
Novi predpisi omejujejo elektronsko pomo? pri krmiljenju, zato je slednja enaka kot pri Xsari v konfiguraciji 2006. V skladu s predpisi, ki narekujejo zmanjšanje stroškov, morajo biti podsklopi avtomobila C4 WRC, kot so motorji, menjalniki, prednji, sredinski in zadnji diferenciali ter blažilniki, tudi bolj trpežni, da bodo imeli daljšo življenjsko dobo.

Tči podatki za Citroën C4 WRC

Motor
S turbopolnilnikom
Izdelan na osnovi motorja XU7JP4
Razporeditev: čo nameš?en, nagnjen pod kotom 25° proti izpušnemu sistemu
Število valjev: 4 v vrsti
Aluminijast blok
Prostornina (cm3): 1998
Nča mo? (KM pri vrt/min): 315 pri 5500
Nči navor (mkg pri vrt/min): 58 pri 2750

Sistem krmiljenja ventilov
2 či gredi v glavi motorja, ki ju poganja
zobati jermen ? 4 ventili na valj

Dovod goriva
Vččovno vbrizgavanje Magneti-Marelli
Tip 2KR

Prenos č
4 pogonska kolesa
Sklopka s tremi karbonskimi sklopkami
Mehanski prednji in zadnji diferencial - krmiljen sredinski diferencial
6-stopenjski polavtomatski menjalnik s čim upravljanjem

Prednje zavore
Asfalt: hlajene kolutne zavore, zavorna sedla s 6 bati
Makadam: hlajene kolutne zavore, zavorna sedla s 4 bati

Zadnje zavore
Asfalt in makadam: hlajene kolutne zavore, zavorna sedla s 4 bati
Porazdelitev č SPR/ZAD nastavljiva z vzvodom
Rča zavora s čim upravljanjem

Vzmetenje
Spredaj in zadaj: tipa MacPherson z čimi vzmetmi
Blažilniki Citroën / Exe-TC

Krmilni mehanizem
Hči servovolan

Kolesa
Platiš?a za asfalt: 8 x 18"
Platiš?a za makadam: 7 x 15"
Pnevmatike BF Goodrich Asfalt: 225/40-18
Pnevmatike BF Goodrich Makadam: 215/65-15

Dimenzije
Dolžina: 4274 mm
Širina: 1800 mm
Medosna razdalja: 2608 mm
Kolotek spredaj & zadaj: 1598 mm

Teža
1230 kg (najmanjša dopustna)
Galerija: