Predstavitve

Forda S-MAX in GalaxyFord je na slovenski trg pripeljal kar dva nova avtomobila. Obakrat gre sicer za enoprostorca, ki celo slonita na skupni osnovi, a njuna filozofija je povsem ča. V primeru S-maxa gre za poudarjanje če oblike in voznih lastnosti, pri galaxyu pa je v ospredju udoben prostor in eleganca.

Razlika v čjih obeh avtov je hitro vidna že navzven. S-max kljub enaki platformi in skoraj enaki obliki spodnjega dela trupa deluje opazno nižji, bolj čn in skladen. Oba modela sta oblikovana v skladu z novo Fordovo filozofijo ?kinetic design?, ki najavlja, da bodo v č fordi čejši na pogled in športnejši. Tudi notranjost oznanja športnost, ki je kombinirana z eleganco. S-max je tu ponovno bolj športen a hkrati manj prostoren. Razlika se pojavi predvsem nad glavami potnikov. Galaxy je nekoliko elegantnejši, bolj umirjen in čtno višji. Nudi pa tudi shranjevalne prostore pod stropom. V obeh je prostora za sedem potnikov, zadnji dve vrsti pa se lepo zložita v dno. V obeh primerih se tudi sedi izrazito limuzinsko in precej manj tovornjaško kot pri kateremkoli konkurentu. Galaxy je torej skoraj čn enoprostorec, medtem ko je S-max kombinacija športnega karavana in enoprostorca. Pčtje v zelo lepo oblikovanem kokpitu je čo, izdelava in ergonomija pa na prvi pogled brez pripomb.

V oba modela se vgrajujejo trije enaki motorji. Bencinski del zastopa 2-litrski štirivaljnik s 145 KM. Kasneje se mu bo v S-maxu pridružil še 2,5-litrski turbomotor. Dizelsko ponudbo pa obsegata motorja 1,8 TDCi in 2,0 TDCi. Prvi premore 125KM, drugi pa 143. Poleg tega oba modela postrežeta z dobro uravnanim podvozjem, ki č precej čo vožnjo. V obeh modelih je serijskih sedem čih blazin in ABS. S-maxa so že preizkusili na čnjih NCAP, kjer je dosegel vseh pet zvezdic. Paketi serijske opreme se delijo na tri nivoje. Ralika v poimenovanju med obema modeloma je le v najbogatejšem paketu, ki nosi pri S-maxu oznako Titanium, pri Galaxyu pa Ghia. Med omembe vredno dodatno opremo najdemo prilagodljiv tempomat z nadzorom razdalje do spredaj čga avtomobila, prilagodljivo vzmetenje s tremi nastavitvami, sistem za nadzor tlaka in prilagodljive žaromete. Cene S-maxov se čejo pri 4,852.205 SIT in segajo do 6,720.980 SIT. Galaxy je nekoliko dražji, saj ga najceneje dobite za 5,559.569 SIT, najbogateje opremljen model pa stane 7,443.340 SIT.

AlpraGalerija: