Predstavitve

Nissan Qashqai: svetovna premiera


Nissan je na prireditvi, ki jo je v Parizu gostil Carlos Ghosn, predsednik in izvršilni direktor Nissana, prvi? predstavil svoje novo kompaktno vozilo, crossover za Evropo, Qashqai.

Avtomobil Qashqai, ki ga je navdihnilo konceptno vozilo z istim imenom, predstavljeno na avtomobilskem salonu v Ženevi 2004, je novo vozilo za Nissan v Evropi, s predvidenim čtkom prodaje v februarju 2007.


Namenjeno bo tistim kupcem avtomobilov, ki želijo bolj čo obliko od čih avtomobilov razreda C, vendar jim ni vše? agresiven in velik izgled kompaktnih športnih terencev.

Za oblikovanje avtomobila so poskrbeli v oblikovalskem oddelku Nissan Design Europe (NDE) in predstavlja prvo novo vozilo za proizvodnjo, ki je bilo zasnovano v tem oddelku od njegove preselitve v London leta 2003. Razvojni program je vodil Nissanov či center za Evropo v kraju Cranfield v Angliji z okrepitvami iz Nissanove če baze na Japonskem. Avtomobil Qashqai bodo izdelovali v Nissanovi tovarni v kraju Sunderland v Angliji.

Avtomobil Qashqai opisujejo kot crossover, saj se umeš?a na če, v katerem se lastnosti potniških avtov čjo z lastnostmi vozil na štirikolesni pogon. Gornja polovica avtomobila Qashqai oblikovno spominja na čn potniški avto s č, čo obliko in č čo linijo, na zadku zakrivljeno navzgor, podobno kot pri vozilu Murano.

Spodnji del avtomobila daje videz č in trdnosti športnega terenca po zaslugi širokih, izrazitih blatniških košev, nekoliko če višine podvozja in če drže.

Notranjost je bila oblikovana z namenom, da bi imel voznik čtek čnega voznikovega mesta z jasno razmejitvijo med njim in sopotniki. Globoko pogreznjeni instrumenti dajejo voznikovemu mestu športen pridih, ki ga še poudari višje umeš?ena osrednja konzola. Prostor za sovoznika in potnike je bil zasnovan tako, da daje sproš?ujo? čtek čosti in prostornosti.

Po velikosti se avtomobil Qashqai uvrš?a med dvoprostorske limuzine srednjega razreda in športne terence. Ima medosno razdaljo 2630 mm, v višino meri 1610 mm, v širino 1780 mm in v dolžino 4310 mm. Je približno 100 mm daljši od če dvoprostorske limuzine, vendar obenem 150 mm krajši od čega športnega terenca. Podobno je tudi za 100-150 mm višji od čih dvoprostorskih limuzin ter hkrati za 130 mm nižji od športnih terencev.

Na voljo bodo štirje motorji, dva bencinska in dva dizelska. Bencinski motor s prostornino 1,6 l ponuja 115 KM in 160 Nm navora, tisti s prostornino 2,0 l pa razvije 140 KM in 200 Nm. Dizelska motorja s prostorninama 1,5 ter 2,0 l zagotavljata 106 in 150 KM ter 240 in 320 Nm navora. Glede na izbran motor je na voljo ve? menjalnikov. Predvidena sta pet- in šeststopenjski či menjalnik, nov šeststopenjski avtomatski menjalnik in brezstopenjski avtomatski menjalnik (CVT) z možnostjo čega čna. Oba 2,0-litrska motorja je č čti z Nissanovim naprednim elektronsko krmiljenim sistemom štirikolesnega pogona ALL-MODE 4x4, ki še dodatno prispeva k varnosti in stabilnosti v skrajnih pogojih.Galerija: