TEST

Honda Civic 1.6i ES

Kaj potrebujemo za mali športni čk? Pri AC-Mobilu PSC Maribor so nam odgovor kar posodili. Bil je zlato-rumene barve z dolgimi enojnimi vrati na strani, s čmi 15 čimi kolesi iz lahke litine, z trendovsko rahlo spuš?č streho in z obveznim spojlerjem. Odgovor se glasi: tri vratna Honda Civic 1.6i ES.

Najmanj športno se sliši ta 1.6, vendar temu ni tako. Motor s 110 konji in s tehnologijo VTEC druge generacije zna marsikoga presenetiti, ko v klanec zapelje pred dilemo ostati v prestavi ali menjati navzdol. Možno je oboje, motor je prožen in rad se zavrti, še posebno v višje vrtljaje. Da je motor res uglajen, govori dejstvo, da pri visokih vrtljajih sploh ni mote?. Skoraj škoda, nekateri bi si želeli, da bi v takem primeru športno tulil. Za takšne imajo čega Civica.

V notranjosti nam v prvi pogled pade prestavna čca (manjkala je ploš?ica, ki čje prestave, verjetno zaradi rallyaškega pretikanja prejšnjih voznikov), ki je postavljena na najbolj briljantnem mestu na svetu in je namenjena za hiter premik roke na volan. Se sliši dirkaško? Seveda! In tudi varno. Sedeži so nastavljivi po višini imajo zelo dober či oprijem. V roke sede neusnjen, ampak dober servo volan, ki pa ni nastavljiv po globini. Slednje je malo č za višje ljudi. Ni? ne de, ?lovek bi se že kar peljal.

Omenimo še čo razporejena stikala za vse če pritikline, od gretja in nastavitve zunanjih ogledal, čega pomika stekel do upravljanja čvanja in avtomatske klimatske naprave. Na sredinski konzoli se še sveti serijski radio s CD predvajalnikom. Po avtomobilu je tudi veliko majhnih odlagalnih čov za drobnarije in čvinke. Dodatna je tudi sredinska konzola med sedežema, ki jo nekateri pogrešajo v pet vratnem modelu. Na armaturki še vedno manjka potovalni čnalnik, vendar je tako ali tako potrebno gledati na cesto. Zadnja klop je malo utesnjena in tudi vstop nazaj je možen samo na sovoznikovi strani. No, z malo truda tudi na voznikovi. Japonska filozofija pa?.
Za varnost potnikov skrbijo kar štiri če blazine, če čtve in ABS z dodatkom EBD. Za varnost avtomobila pred nepridipravi pa serijska alarmna naprava.
Dobro, gremo se peljat.

Avtomobil se dobro drži ceste, bi rekli kar najbolj enostavno. Dobro se obnese v ostrih zavojih in dolgih zavojih, kljub nekaj centimetrov krajši medosni razdalji od pet vratnega modela. Karoserija je bolj toga, kar pripomore k dobrim čtkom in varnosti pri bolj či vožnji. Hitro se lahko peljemo tudi na avtocesti, saj je avtomobil tih, miren in in čtljiv na čn veter. Od 0 do 100 km/h pospeši v čih 10-ih sekundah in doseže čo hitrost tovarniških 187 km/h. Ne morem si kaj, da še ne bi enkrat pohvalil prestavne čce, ki kar sili ?loveka k menjavanju in priganjanju motorja v višje vrtljaje.

Hondinega malega športnika z vso zgoraj našteto opremo, ki je serijska pri modelu ES lahko kupite za 3.519.249,00 SIT, za če letvice pa bo potrebno čti še dobrih 35 čkov.

Za tiste, ki jim to ni dovolj pa za čo ?rpanje adrenalina pri Hondi skrbi Type R, o tem pa č kdaj drugi?.

Tekst:Matej Korošec
Foto:Emanuel Soldat

Galerija: