Prototipi

Ford IOSIS X

Na salonu v Frankfurtu 2005, je Martin Smith s svojo ekipo oblikovalcev predstavil novi Fordov oblikovalski jezik, in takrat predstavljeni Iosis, je čval če elemente ?čega oblikovanja. ?Konceptno vozilo iosis, je bil či in dobro sprejeti ambasador Fordovega oblikovanja, ki nam je dal potrditev, da smo na pravi poti kar se č oblikovanje čh Fordovih vozil.
Prvi signal te prihodnosti predstavlja iosis X. Dči koncept, ki jasno kaže, da se izgled Fordovih evropskih vozil spreminja. Prve elemente teh sprememb in čega oblikovanja pa lahko že vidite v Ford S-MAXu in popolnoma novem Ford Mondeu 2007.
"Vendar iosis X ni mišljen kot proizvodno vozilo. Njegov cilj je, da kupci še bolj spoznajo naš novi oblikovalski slog," čje Smith. "Demonstrira kako bomo či dizajn uporabljali v č. Novi individualni in či produkti, ki jih bomo predstavili bodo čvali veliko vznemirjenja, ki ga prikazuje ta konceptni model.?

?Feel the difference? (Očtite razliko) ? zunanjost iosisa X

?Ljudem je bila vše? kompleksnost oblike originalnega iosisa in z iosisom X smo želeli raziskati, kako bi jo lahko ohranili tudi v čem oziroma višjem vozilu, ne da bi ob tem izgubil čost in emocionalnost novega oblikovalskega jezika,? razlaga Stefan Lamm, odgovorni za zunanje oblikovanje pri Fordu Evropa.

Ob tem je Lamm s svojo ekipo želel ugotoviti, kakšen bo trend oblikovanja športnih SUV vozil in se odmakniti od čega koncepta ?dveh škatel?, ki še vedno dominira v tem segmentu. Priložnost, ki jo či dizajn vsekakor č. Rezultat, iosis X, je vsekakor bolj petvratni kupe crossover, kot či SUV produkt.
?To vozilo jasno predstavlja, kako lahko idejo čega oblikovanja apliciramo na čih vozilih. Kče ideje originalnega iosisa smo čli v športni ?crossover?, po velikosti soroden kompaktnim vozilom C segmenta. Prednji del koncepta iosis X, prav tako kaže, kako bodo v prihodnosti izgledali prednji deli evropskih Fordov,? je dodal Martin Smith.
Prednji del vozila jasno čje obrnjena trapezoidna maska, ki je, kot je prikladno za Crossover še bolj razpotegnjena v spodnji del vozila. Horizontalno jo v liniji motornega pokrova deli del iz č kovino, čje pa jo veliki Fordov oval.
Stroga zakonodaja s ča varovanja pešcev ob čnjih je bila le še dodatni izziv za oblikovanje prednjega dela vozila. Tako so motorni pokrov in žarometi člno potegnjeni nazaj, prav tako so blago nagnjene tudi linije, ki čjo proti prednjim blatnikom. Ob tem je izoblikovana člno poudarjena ča linija, ki č vse od blatnikov, do zadnjega dela vozila.
S strani je ta poudarjena ča linija dopolnjena z čo odsekanimi čimi površinami, kar daje iosisu X izredno či izgled, ki ga še poudarjajo široke obrobe blatnikov. Zče reže za prednjimi blatniki, uporabljene na originalnem iosisu, so čne tudi v iosis X, in čjo dober pretok zraka od zavornih diskov.

Prednja in manjša zadnja vrata, ki se odpirajo navzven so oblikovana brez ?B? ča in čjo enostavno vstopanje v vozilo in neoviran pogled v vznemirljivo notranjost.
Vozilo še posebej dobro izgleda ob pogledu na zadnje tri ?etrtine, kjer so zadnja stvar, ki jo vidite velika kolesa. Uravnoteženi proporci med zgornjim in spodnjim delom karoserije, ter rahlo č linija zadnjega dela dajejo čtek, da se vozilo giblje tudi ko stoji.
Prav tako so posebnost če obrobe pragov, čjno izdelane iz sive plastike. Pri iosisu X, gre za posebne elemente, ki niso integrirani v osnovno obliko ampak so pritrjeni na če panele. Inspiracija zanje so ča krilca na vozilih formule ena. Lahko se preklopijo in kot stopnica olajšajo vstopanje v vozilo.
Kči element čega oblikovanja so trapezoidne oblike in tridimenzionalne forme in te je č najti na prednji maski, sprednjih čih sesalnih kanalih, zadnjih steklih in linijah motornega pokrov.
Tudi posebna oblika koles, najdrznejša dosedaj, poudarja čnek tri-dimenzionalnosti.
Tako kot na originalnem iosisu, tudi iosis X čje najsodobnejšo tehnologijo žarometov in oblikovne prednosti, ki jih le ta č. Tako prednji kot zadnji žarometi čjejo LED tehnologijo in izgledajo, kot eno s površino, v katero so vgrajeni. Podobnost z S-MAXom in Galaxyem je čtna.

Veliko debat je bilo izvršenih na temo izbire barve zunanjosti. Nčjno za ta segment je iosis X pobarvan v ledeno, briljantno belo barvo, čnjeno z modrim prelivnim čnkom, v odvisnosti od kota pod katerim na vozilo pada svetlobe.
?eprav vozila tega segmenta navadno čjejo zelenkaste ali sive barve, se je Ford čl za belo, ki ima dolgo, uspešno tradicijo, kot na primer pri modelih Ford GT, rally Escortih in najnovejši Fiesti ST.

Notranjost iosisa X - Oči čnek

Ekipo oblikovalcev notranjosti je vodil Nikolaus Vidakovic, in uspelo ji je razviti čo in vznemirljivo notranjost iosisa X.
Ob uporabljenih pozitivno sprejetih detajlih originalnega iosis projekta, v vozilu vsekakor dominira nova sredinska konzola, inspirirana z obliko, ki jo najdemo v helikopterjih. ?Izgleda kot škorpjonov zadek,? dodaja Vidakovic. Povezuje armaturno ploš?o, predeljuje prednja in zadnja sedeža in njen zadnji del, ki se čje v streho podpira sistem pritrditev zadnjih vrat in rezervnega kolesa.
Posebnost v notranjosti vozila je tudi stekleno dno pred voznikovim in sopotnikovim sedežem, ki ponuja nenavaden pogled na teren pod vozilom.
Elegantna armaturna ploš?a, ki se zliva v če linije vrat in radikalno oblikovan volanski obro? z vložki v beli barvi še čjejo čost čtka v ?kokpitu?.

Sistemi upravljanja avdio in video sistemov in klimatiziranja vozila v iosisu X čjejo stikala in ekrane na dotik.
?eprav iosis X ni mehanski prototip ima vgrajen elektronski či sistem prestavljanja in vrsto stikal na dotik v okolici prestavne čce, ki nadzorujejo nastavitve podvozja in čih sistemov pogona.
Osvetlitev notranjosti, ki je zaradi velikih steklenih površin v strehi in dnu vozila ni veliko, je izvedena v oranžni barvi.
Steklena tla vozila, so zahtevala poseben sistem pritrditve prednjih sedežev, ki so oblikovani tako, da nudijo ve? opore telesu v svojem zgornjem delu, kar ustreza vožnji izven urejenih cestiš?.
Tudi v notranjosti je bila uporabljena vrsta trapezoidnih oblik in bela barva na površinah v notranjosti vozila in hkrati dopolnjuje čo usklajenost z zunanjostjo vozila.
Barve in materiali oblog ? kreiranje prefinjenosti
Tudi z izbiro materialov v notranjosti smo želeli poudariti nov ?či? oblikovalski slog Fordovih vozil, je pojasnila Ruth Pauli, odgovorna za izbor barv in materialov v notranjosti novega iosisa X.
Kot izhodiš?e so bile uporabljene ideje iz ekstremnega športa, predvsem zimskih športov. Tako je oblikovalska ekipa intenzivno čvala najboljšo črsko opremo čjo? ?evlje, ?elade, čla, rokavice in najnovejše tipe č.

Rezultat je svež in mladosten izgled uporabljenih materialov. V notranjosti, pa so svoj prostor našli tudi tradicionalni materiali kot sta najfinejši nabuk in anilinsko usnje. Barva notranjosti je prefinjeno modra, ki jo dopolnjujejo či fluoroscentni dodatki z oranžnimi poudarki.
?Medtem, ko čna oblikovalcev uporablja v notranjosti ?rni ?klavirski lak? smo se mi čli za belega, saj menimo, da čje prefinjeno športnost in kvaliteto,? dodaja Paulijeva. ?Rezultat je čn kontrast med hladnimi in toplimi barvami.?
Kvartet športnih sedežev z integriranimi varnostnimi pasovi čje aluminijasti skelet čn v kombinacijo usnjenih in čo tkanih tkanin. Nova oblikovalska ideja se odraža tudi v oblogah vrat in armaturne ploš?e, kjer so uporabljeni novi, neoprenski materiali. Intenzivno so uporabljene usnjene obloge, kar daje notranjosti pridih prestižnosti.

?Led in sneg sta bila inspiracija za izbor notranjih barv in verjamemo, da nam je v vozilu uspelo č čtke, ki so odziv prostega duha, ki ga nudi čnje in vse kar je povezano z njim. Sčnje je lahko čo ?ustveno doživetje, na nek čn izkušnja, za katero želimo, da jo doživijo ljudje, ko vstopijo v notranjost iosisa X,? čje Ruth Pauli.

Galerija: