TEST

Levja brata iz družine 307

Verjetno ju že poznate. Oba sta lepa, nista pa ča, sta le brata in to zelo talentirana. Na vas pa je, da se čte, katerega boste zaposlili.

Najprej o podobnostih. Vozili sta na prvi pogled zelo podobni, ?e ne enaki. Zunanje mere in podvozje je enako pri obeh modelih. Skoraj enaka je tudi teža. Tudi čna motorjev je enaka, le da pri Break-u ponujajo tudi manjši dizelski in bencinski motor, pri SW pa čejši dvo litrski dizelski in dvo litrski bencinski motor. Armaturna ploš?a in število vrat - pri obeh modelih je prav tako enako. Tudi strešni vzdolžni nosilec imata oba serijsko nameš?ena, le da je pri SW-ju le ta srebrn, pri Break-u pa ?rn. Tukaj pa se enakost č in če vaša izbira. Bolj kot se bližamo zadku vozila, ča je razlika med posameznimi ?lani družine 307.

SW ponuja v osnovi za 400 čkov ve? od Break-a čo strešno okno (ki se ne odpira!), avtomatsko klimatsko napravo in tri samostojne sedeže namesto klopi v drugi vrsti. Model SW ima 5.20 kvadratnega metra steklenih površin (spoštovanje) in sam podatek o velikosti pove skorajda vse. Zaradi strešnega okna bo veliko potnikov raje sedlo v drugo vrsto, saj je pogled skozi strešno okno ob lepem vremenu pravi užitek. Strešno okno je možno s čo čika zakriti, kar boste z veseljem uporabili, ko zapustite vozilo parkirano na soncu in kadar ne boste uspeli čstiti vseh steklenih površin. Podjetje Peugeot Slovenija vam v sodelovanju s Hidro-meteorološkim zavodom na spletni strani www.peugeot.si predstavlja možnost pogleda v nebo skozi strešno steklo SW-ja širom Slovenije.

Sedenje odraslih na zadnji klopi v Break-u, je precej bolj udobno, kot na vzdolžno čih samostojnih sedežih SW-ja. Nekoliko trši sedeži v SW-ju z dobrim čim oprijemom so namenjeni predvsem otrokom in manjšim po rasti. Podobno velja za opcijsko namestitev tretje vrste sedežev v SW-ju. Da, vozilo je registrirano za sedem ljudi! S tretjo vrsto tudi popolnoma zmanjšate prostornino prtljažnega prostora, ki pade na 137 litrov. Sicer je prtljažni prostor v SW-ju či od tega v Break-u, saj s petimi sedeži meri 520 l, z odstranjenimi pa celo 1539. Break pa zmore naložiti 480 oziroma 1260 litrov prtljage. Vrata prtljažnika se odpirajo zelo visoko in tako višje rasli vozniki pri nakladanju ne boste imeli težav.

Preizkusili smo 2.0 HDI motor z 90 KM, ki je poganjal Break-a in 1,6 litrski bencinski motor s 110 KM, vgrajenim v SW-ja. Pred ?asom smo že preizkusili 5 vratno 307-ico z enakim bencinskim motorjem, zato smo ta motor že poznali. Vendar pa izkušenj ni č enostavno prenesti. V SW-ju bencinski motor deluje relativno šibko in premalo živahno. Takoj smo čli iskati odgovor in glede na to, da sta tudi v pet vratni 307-ici sedela dva potnika, kakor tudi tokrat, je odgovor preprost. Nahrbtnik ima svojo težo. Hitro smo izbrskali, da le ta pri 307 Break in SW modelu tehta okrog 200 kilogramov, ča številka pa je odvisno ob modela in opreme. Vožnja s polnim vozilom, v katerega smete naložiti skupno okrog 500 kg, pa bo še nekoliko bolj čsna. Dizelski motor je kljub 20 KM manj, nekoliko bolj živahen, ko gre za pospeševanja med vožnjo, njegova glavna prednost pa je v navoru, porabi (in ceni) goriva... Tudi njegov hrup v kabini ni pretiran, ?eprav zgodbam o tem, da sploh ne boste slišali in čtili, da vozite dizla, nikakor ne verjamite. Okrog motorjev le še to: ?e želite tudi s polnim vozilom voziti čo, potem vsekakor morate izbrati bencinski motor z dvema litroma delovne prostornine ali pa dvo litrski zmogljivejši dizel. Lega na cesti obeh preizkušenih vozil je izredno dobra in morali boste narediti veliko neumnost, da boste avtomobil spravili s ceste. Podobno kot pri ostalih francoskih znamkah pa tudi tukaj lahko zasledimo čsno in vztrajno rast trdote podvozja in sedežev iz modela v model.

Rčmo lahko, da sta vozili ´cool´, ampak vsaka stvar ima svoje dobre in slabe lastnosti. Pozitivnih lastnosti je precej ve? kot negativnih. Motile so nas podobne stvari kot pri testu pet vratne 307?ice, dodatno pa moramo pokomentirati še naslednje. Pri SW-ju sta nas motila še sprednja opornika za komolce, veliko trakcev na zadnjih samostojnih sedežih in zlaganje le teh, zapenjanje varnostnih pasov v drugi vrsti in pa zmogljivosti vozila. Boljšo kakovost bi si zaslužila zaš?itna pokrova 12 V čici. Zanimiva pa je namestitev čice na stranskem delu zadnje police, ki č mladim priklop zabavne elektronike ali pa priklop kakšne druge če naprave v prtljažnem prostoru. Break pa je deloval s preizkušeno opremo nekoliko prerevno.

Oba avtomobila sta silno zanimiva, na vsakem posameznem kupcu pa je, da se č za to, kaj si dejansko želi in potrebuje. Si želite, da bi bili vaši či zadovoljni in, da bi znali v življenju uživati, potem je SW pravi družinski vodnik. Otroci zadovoljni, vsi zadovoljni. ?e pa imate že velike otroke in potrebujete lep, prostoren in moderen ali pa službeni karavan, ki je povrh vsega še čn, se boste verjetno čli za dieselskega Break-a.


Tekst: Filip KOKALJ in Jure MAJC
Foto: Filip KOKALJ


Galerija: