Tehnika - novosti

Blue&Me, novo ime za SVOBODO KOMUNICIRANJA


Avto Triglav, distributer vozil Fiat, Lancia in Alfa Romeo je v sodelovanju z Microsoftom Slovenija strokovni javnosti predstavil ?Blue&Me? tehnologijo, ki sta jo skupaj razvila Fiat Auto in Microsoft. Tehnologija naprave temelji na operacijskem sistemu Windows Mobile for Automotive. Blue&Me tehnologija izboljšuje udobje in kakovost ?asa, ki ga preživimo v avtu, saj spreminja možnosti komuniciranja, informiranja in razvedrila. Uporaba naprave je skrajno enostavna. Oč klicanje/sprejemanje telefonskih klicev in SMS čl na zelo enostaven čn, pregled in poslušanje glasbe med vožnjo. Zahvaljujo? tehnologiji Bluetooth lahko z zunanjim svetom komuniciraš iz avtomobila z uporabo lastnega mobitela ali HDA.

Naprava Blue&Me, ki jo premore Grande punto, čje sofisticirani či sistem s prepoznavanjem glasu, kar č varnost pri vožnji in upošteva zakonska čla, saj lahko voznik sistem uporablja, ne da bi umaknil roke s krmila. Sistem č vozniku s telefonom z Bluetooth tehnologijo uporabo telefona, tudi ?e je ta v č ali torbi, pri ?emer se avtomatsko zmanjša glasnost radia (?e je ta prižgan) in se glas sogovornika preusmeri na stereo čike. Sistem je tudi skrajno kompatibilen z vsemi mobilniki, ki so trenutno na tržiš?u, da pa se ga tudi posodobiti, da bo uporaben tudi z novimi standardi in telefoni prihodnosti.

Za takojšen, varen dostop do sistema, so če funkcije vgrajene v volanski obro?; voznik lahko najde telefonsko številko iz svojega imenika s pomikanjem po prikazanih številkah, za zagotovitev zasebnosti pa lahko klic tudi utiša.

Zanimiva lastnost sistema je, da je treba posamezni mobilnik v sistem prijaviti le enkrat. Telefonski imenik mobilnika je možno prenesti v avtomobil, pri ?emer se imenik avtomatsko posodobi vsaki?, ko sistem mobilnik ponovno prepozna.

Zagotovljena je zasebnost, saj je dostop do imenika možen le, ?e telefon v avtomobilski sistem prijavimo. Telefonska številka ali ime č?ega se na zaslonu prikaže le, ?e je v telefonskem imeniku; številko je č priklicati tudi glasovno z narekovanjem številk ali izgovorjavo imena, ?e je to v spominu.

Napredni sistem prepoznave glasu pomeni, da se napravi glasu ni treba čti; naprava ima lahko hkrati v spominu 5 mobilnikov, kar č takojšnjo uporabo čega sistema ve? uporabnikom istega avtomobila; sistem je možno po potrebi reprogramirati. Pči sistem s prepoznavo glasu č preko radijskih čikov tudi osebni ton klicanja.

To so lastnosti čega sistema s prepoznavo glasu. Inovativni Blue&Me v Grande Puntu pa ponuja še ve?: avtomobilistu č poslušanje priljubljene glasbe, ki je posneta na mobilcu, enem od novih ?pametnih? telefonov, na predvajalniku MP3 ali na USB č. To č posebni USB čk v predalu za rokavice, v katerega je mo? čti katerokoli digitalno napravo; preko stereo sistema je možna reprodukcija glasbenih datotek formata MP3, WMA in WAV. Ker so vsi podatki vidni na zaslonu, se lahko uporabnik pomika skozi arhiv sistema (glede na zvrst glasbe, album, izvajalca itd.) ali z glasovnimi ukazi ali pa s čo gumbov na volanskem č in tako izbere iz arhiva tisto, kar želi poslušati.

Zastopnik bo trgu ponudil omejeno serijo Grande Punto Blue&Me z atraktivno ceno, hkrati pa obstaja možnost za člo Blue&Me tehnologije kot dodatne opreme pri vseh nivojih opreme in za vse motorizacije Grande Punta. Fiat Auto bo vgrajeval to tehnologijo tudi v druge modele; tako je mo? čti že Ducata kot tudi Alfo 159.

Avto Triglav

Galerija: