TEST

Honda Civic Type R: GTI po japonsko

Spominjam se avtomobilskega salona v Ženevi 2001, kjer sem prvi? videl športnega civica z oznako Type R. To bi pa bilo za peljat, sem si rekel. In?

Bil je ?udovit ponedeljek in imel sem možnost preizkusiti še bolj ?udovit avtomobil, tri-vratnega Civica, srebrne barve in okrašenega z čmi oznakami Type R.

Avtomobil res pade v č. Nizko če pnevmatike na 17 colskih platiš?ih, dirkaški č in pragovi, na zadku pa dvojna izpušna cev. Vendar to še ni vse. Še bolj se razlikuje od slabotnejših bratov v notranjosti. Spremenjena je prestavna čca (položaj nespremenjen), ki je tokrat vitkejša. Privaditi pa se moramo na zelo kratke hode in 6 prestav. Vse to lahko hitro privede do tega, da se čca izgubi v či prestavi. Ni? bati, po nekaj kilometrih se čce navadimo. Stikala za upravljanje čih čov so čo razporejena kot pri drugih modelih. Navdušil me je tudi majhen športni volan, ki tudi tokrat ni nastavljiv po višini, je pa odet v usnje in sešit z čmi šivi. Sedeži so športni in nizko postavljeni, ampak ne preve? školjkasti, kar je dobro za dolge poti. Izdelani so iz kvalitetnih in na otip mehkih materialov in imajo všit rde? znak Type R. Športnost še poudarjata merilnika hitrosti in vrtljajev, ki sta svetlo podložena. K serijski opremi sodijo še če blazine, avtomatska klimatska naprava in avtoradio s CD-predvajalnikom.

Zdaj pa k bistvu. Srce te rakete je 2-litrski vrstni štirivaljnik s tehnologijo VTEC II, ki zmore kar 200 (!) iskrivih čv in to brez č turbine ali sorodnih artefaktov. Motor je pravi tehnološki biser, saj se brez težav zavrti do 7500 vrtljajev v minuti, kjer se (pozor) komaj če č polje. Ko obrnem klju?, motor v prostem teku kar č po dodajanju plina. Navaditi se je potrebno na kratka prestavna razmerja, poleg tega, pa se motor prav rad zavrti, kot da ne bi imel vztrajnika. Prestavim v prvo, plin, druga, spet plin, tretja, plin in tako dalje do šeste in krepko ?ez 200 km/h. Motor nad 4000 vrtljaji dobesedno tuli, ne, rjove!

?R? ljubi zavite ceste. Športno podvozje je čo. Prav tako lega, pri pretiravanju v srednje dolgih ovinkih pa nadzorovano zdrsne zadek, ki ga pa zlahka ujamemo z odvzemanjem volana. Dobro podvozje se čo obnese tudi na avtocesti, kjer je Civic imun na či veter. Pri visokih vrtljajih je glasen samo motor, kar osebno štejem v plus. Zanesljive so tudi zavore z ABS sistemom, tudi pri zaviranju pri višjih hitrosti. Vse tako kot treba.

Civilni dirkalnik stane pri pooblaš?enem prodajalcu AC-mobil čih 5.116.350 SIT, kupite ga in videli boste, kako težko se je voziti čsi.

Galerija: