TEST

Renault Laguna Expression 1,9 dCi (120 KM): 4,1 litra

Magistralna cesta. Pča hitrost nekaj manj kot 75 km/h. Nekaj prehitevanj, ter zaviranj in pospeševanj zaradi omejitev skozi naselja?Rezultat: 4,1 liter plinskega olja na 100 prevoženih kilometrov. Nč-je?

?no, resnici na ljubo lahko poraba naraste tudi na 7, 8 ali celo ve? kot 10 litrov. Ampak takrat morate pretiravati s kakšno gorsko hitrostno etapo ali pa drveti na maksimalni hitrosti. Na ravni avtocesti boste namre? v 6. prestavi lahko peljali 180 km/h, pa potovalni čnalnik ne bo kazal bistveno ve? od 9 litrov. Sam sem brez pretiranega čvanja po dobrih 500 prevoženih kilometrih vrnil avto v FPL AC Pušnik v Slovenski Bistrici, potegnil ?rto pod preizkušnjo in čnal: 5,6. Kaj še čte?

Pa ne, da ste še vedno eden izmed tistih, ki trdi, da so dizli za traktorje in tovornjake?
Že res, da ob zagonu in čsni vožnji pri nizkih vrtljajih motor ne skriva porekla. Kasneje črecej bencinskih bratov č glasneje! In ko boste upali, da ne bi čli bele Opel Vectre, bo števec kazal ve? kot 200 kilometrov, slišali pa boste le piš vetra?Zagotovo eden najtišjih 2-litrskih dizlov. 6 stopenjski menjalnik z zelo čo prestavno čco se z motorjem čo ujame in tudi ob bolj či vožnji bo čtje potnikov še vedno limuzinsko.

Pravite, da so vam vše? če oblike. Potem Laguna ni za vas!
Laguna je povsem nekaj drugega. Ne glede na to, da je že krepko zakorakala v svoje drugo leto, je še vedno zelo svež, lep in predvsem zelo čn avtomobil. ?e ga pogledate od spredaj deluje dokaj agresivno, od strani se s svojo č streho spogleduje s kupeji. Spojler na zadku (33.000 SIT čla) pa čo č celoto. Ve? kot 2,7 metra medosne razdalje obeta veliko prostora v notranjosti. In tega je še za tako dolge noge dovolj. Mč bodo imeli na zadnji klopi, zaradi nizko č strehe, težave le čo visoki potniki. Davek na obliko sta čla predvsem omejena vidljivost skozi zadnjo šipo in prtljažni prostor, ki s svojimi 430 litri sodi med manjše. Iz ?isto čih izkušenj, pa vam lahko povem, da vanj le s težavo spravite en velik in dva majnša ča.

Francosko mehki sedeži? Ni? ve?. Sedeži so v Laguni druge generacije prijetno trdi. Zahvaljujo? izdatni nastavljivosti sedeža in volanskega č (višina, globina) bo primeren položaj našla čna voznikov.

In kako je v vožnji? Udobje in varnost sta pisana z veliko čtnico. 5 zvezdic na ?Crash testu? pove vse. Po dve ?elni in či blazini, ter dve či zavesi skrbijo, zraven ustrezno izdelane karoserije, za pasivno varnost. Za aktivno so poskrbeli predvsem z čimi zavorami, ki jim lahko zamerim le nekoliko premehek in preve? čtljiv pedal. Sicer pa je vse skupaj le stvar navade in nekaj ur druženja. Vzmetenje je nastavljeno prej udobno kot športno, a je avto kljub čmu čtku skozi dolge ovinke zelo nevtralen. Daljše grbine požira lepo in č. Mote? je č nekoliko či hrup in s tem povezan čtek trdosti podvozja pri vožnji skozi udarne jame in po makadamskih cestah.

Udobje. Oča dvokanalna, povsem samodejna, klimatska naprava, usnjen volan, upravljanje radijskega sprejemnika s čo če obvolanske čce, elektrika v vseh šipah in ogledalih, dnevne č (za pozabljivce),?in še in še?

?e potegnem ?rto. Nekaj drobiža ve? kot 4,8 milijona bo dovolj, da boste vozili zelo udoben, varen in predvsem čn avto. ?e mislite, da je veliko, poglejte kaj za ta denar ponuja konkurenca.

In na koncu še tisto, po ?emer se Laguna najbolj razlikuje od ostalega ča. Pozabite na klju? in strgane žepe. Renault prihodnosti se odpira in zaganja s kartico. Enostavno. Kartico vtaknete v odprtino na sredinski konzoli, pritisnete sklopko česno od volanskega č ?aka na vaš prst okrogel gumb? ?Genetelmen start your engines??Galerija: