Reportaže

Slovenski avtomobilski grozd prejel nagrado Evropske komisije

Evropska komisija je prvi? podelila ugledno nagrado Europe INNOVA s katero izpostavlja čost v vodenju podjetniških grozdov. V Sloveniji smo lahko ob tem še posebej ponosni, saj je že ob prvi podelitvi te nagrade med dvema nagrajencema eden prav iz Slovenije. Uradno priznanje za pomembne podjetniške in profesionalne dosežke pri vodenju grozdov sta prejela Dušan Busen, ACS ? Slovenski avtomobilski grozd in Herbert Ortner, grozd Oekoenergie iz Zgornje Avstrije.

Imena nagrajencev so objavili na slovesnosti, ki sta ji v okviru konference Europe INNOVA v španskem mestu Valencia predsedovala nekdanji finski premier Esko Aho in direktor inovacijske politike pri generalnem direktoratu Evropske komisije za podjetništvo in industrijo David White. Nagrajenca je v ostri konkurenci 24 uspešnih in podjetnih nominirancev izbrala neodvisna strokovna komisija, ki je soglašala o njunem izjemnem in člnem prispevku pri ustvarjanju uspešnih grozdov.

Ena od kategorij nagrade Europe INNOVA Cluster Awards je namenjena izjemno uspešnem grozdnem podjetniku ("clusterpreneur"), druga pa grozdnem voditelju (?cluster manager?). Grozdni podjetnik čjno sodeluje pri razvoju grozda že od samega čtka in je gonilna sila njegovega razvoja, saj čjno prispeva ustvarjalnosti in tekmovalnosti grozda. Grozdni voditelji v svoji vlogi čjno nastopijo pozneje, ko s svojim znanjem in izkušnjami s ča projektnega vodenja in izvajanja prispevajo hitrejši rasti grozda.

Evropska komisija je na istem dogodku nagradila tudi izjemne dosežke znotraj omrežij Europe INNOVA. Podelili so namre? štiri nagrade za omrežja leta, ki so šle v roke predstavnikov omrežij VASTLE in INVESat s ča vesoljskih raziskav in omrežij BELCAR in TCAS s ča avtomobilske industrije.

Ecetera d.o.o.

Galerija: