TEST

Honda Civic 1.6 LS sedan (4 vrata) ? družinski konji?ek

S tem ?lankom zaokrožujem pisano paleto družine Civic. V treh mesecih smo preizkusili vse modele novega Civica, razen 2 vratne kupejevske limuzine. Nazadnje je prišel 4 vratni civic, ki je najdalje na trgu in ponuja dobro alternativo 5 vratnemu modelu. Modela sta že na pogled zelo ča, ampak vseeno sta namenjeni isti ciljni skupini - kupcem z družinami.

Oblika je ča limuzinska in se od predhodnika ne razlikuje kaj dosti. Najve? razlik opazimo na sprednjem delu, kjer je nekoliko prenovljena maska in č z integriranimi oranžnimi smerokazi. Ve? razlik je na zadku, ki je z novimi či z ostrimi robovi veliko bolj čn. Ne najbolj čna je namestitev meglenke (spodaj v č), ki pa je bolj če narave in prijazna tistim, ki se vozijo za vami.

Za razliko od "enoprostorskih" Civicov se v limuzini sedi malce nižje. Sedeži so dobro nastavljivi, malce trši in udobni. Položaj za volanom je dober tudi za visoke voznike. Moti (spet) le, da volan ni nastavljiv po globini. Prestavna čca je tokrat postavljena spodaj, med sedežema. Notranjost je dobro opremljena z raznimi odlagalnimi površinami. Sredinska konzola je na prvi pogled precej pusta, vendar je stikal dovolj in so pametno razporejena okoli voznikovega delovnega prostora. Za glasbo poskrbi serijsko vgrajen radio s kasetofonom (v testnem je bil radio s CD predvajalnikom) za čtje pa klimatska naprava. Avtomobil je dovolj prostoren, tudi na zadnji klopi. Malce čra kapaciteta prtljažnika, ki zaradi visokega dna zagotavlja 450 litrov prostornine. S podiranjem sedežev čmo na dober kubik.

V vožnji je avtomobil veliko mehkejši od bratov. Veliko pripomorejo k temu pnevmatike pa tudi podvozje. Vseeno se lahko skozi zavoje peljemo hitro. Najprej navidezno za nekaj centimetrov "odnese" zadek, nato avtomobil "čpne" in smo že iz zavoja. Na takšen čtek se je potrebno navaditi in zavoji nam postanejo poslastica. K dobrim voznim užitkom še pripomorejo kratka prestavna razmerja (dober pospešek - 9,2 sekundi). Avtomobil je precej živahnejši od Civica brez zadka in ob boljšem čiku upora doseže tudi višjo čo hitrost. Pri či vožnji moti mehak servo volan, kar pa odtehta v mestni vožnji. Tudi ABS z EBD je malce preve? čtljiv pri agresivnejši vožnji. Sicer pa, sedan bi naj bil družinski avtomobil.

Civic sedana vam prodajo brez lahkih platiš? in radia s CD predvajalnikom, ampak z ostalo bogato serijsko opremo za 3.560.924 SIT.

Prvi vtis Martina Volmajerja:

OBLIKA (subjektivno): lep (odsekan) zadek
POTNIŠKI PROSTOR: urejeno, pregledno.
SEDEŽI: prijetno trd voznikov, preve? čn ledveni del na sovoznikovem
MOTOR: čn
PODVOZJE: relativno udobno
SKUPNA OCENA: prijeten avto za ne(pre)velike družine

Galerija: