TEST

Nissan Note 1,6 16v Accenta chic

Tokrat smo po dolgo ?asa dobili na test Nissanov avtomobil. Testno službo je namre? opravljal Note 1,6 16v accenta chic. Mali enoprostorec, ki si precej mehanike deli z Renaultovimi vozili, za oblikovno čo zunanjostjo skriva uporabno in prostorno notranjost. A videz in prostornost nista edina aduta.

Zunanjost
Nissanov note je nastal kot naslednik koncepta Tone. Obe imeni pri nas precej dobro sedeta v uho, podobno, kot sama oblika nota sede v č. Zunanjost namre? niti ni čo enoprostorsko zasnovana, saj deluje avtomobil bolj kombilimuzinsko in nižje od konkurence. Sprednji del zaznamujejo velike č s poudarjenim okroglim elementom in izbuljeno pozicijsko čo, ki jo potniki tudi iz kabine vedno imajo na čh. ?eprav namen nota ni prestiž, vendarle videz prednje maske deli s športnim terencem Muranom. Še posebej zanimiv pa se zdi zadnji del kabine, ki se vzdigne kot ča in s tem v zadku ponudi ve? prostora. Zadek oblikovno popestri še nenavadna oblika č, ki se na vrhu zadnjega ča prelomi v streho in daje videz bumeranga. Note tako v celoti deluje zanimivo oblikovan in prepoznaven avtomobil. Živo zlata barva testnega primerka je le še dopolnila njegov čj.

Notranjost
Notranjost je bolj kot z obliko navdušila z barvno usklajenostjo. Prijetno peš?eni barvi oblazinjenja je družbo delala dvobarvna plastika. Svetle barve so dodale svoje k čtku bivalnosti in svežine. Poteze potniškega prostora so preproste in sveže, a kljub temu bi si note zaslužil bolj razgibano in manj konzervativno sredinsko konzolo. ?eprav so bili čloma spoji dokaj či, je izdelava nekoliko šepala pri čih režah. V seštevku pa bi lahko rekli, da je videz prijeten in tudi dovolj originalen, da ga ne moremo zamenjati s kakšnim drugim avtomobilom.

Prostornost
Note je nastal na skupni platformi zveze Nissan-Renault in si tako osnovo deli z Renaultovim modusom, od katerega pa je za skoraj 30 centimetrov daljši. A podaljšana ni le karoserija temve? tudi medosje, zaradi ?esar je prostora presenetljivo dovolj tako na sprednjih kot zadnjih sedežih. Poleg tega so po notranjosti raztreseni številni či, med katerimi se zdita še posebej domiselno oblikovana dvojni predal pred sovoznikom in lepo skrit predal pod sedalno površino sovoznikovega sedeža. Manjka le predal ali koš za shranjevanje smeti. Zadnja klop je za 16 centimetrov vzdolžno ča, kar č sedenje tudi visokim potnikom. Ti imajo pred sabo na hrbtiš?ih prednjih sedežev še dvoje mizic in po dva žepka za shranjevanje drobnarij. V kolikor ne potrebujete toliko prostora za zadaj č potnike, pomaknete klop naprej in čte prtljažni prostor. Ta v osnovi meri 288 litrov, s pomikom zadnje klopi pa prostornina naraste na 437 litrov. Še ve? prostora je na voljo, ?e poklopimo naslonjala zadnje klopi ali celo naslon sovoznikovega sedeža. V tem primeru lahko vozimo do 2,4 metra dolg tovor. V prtljažnem prostoru je še posebej všča rešitev dvojnega dna, ki je pokrito z dvema trdima čama ? na eni strani sta iz gladke plastike, na drugi pa tapecirani. Kar je še posebej pozitivno ? obe či je mo? shraniti v dno in ni potrebe po odstranitvi iz avtomobila. Reklamirajo ga namre? kot avtomobil za družine. In zdi se, da to obljubo s prostornostjo in prilagodljivostjo tudi v resnici izpolni.

Ergonomija
V notu se sedi malenkost nižje kot pri čih enoprostorcih, a še vedno dovolj visoko, da je skozi velika stekla preglednost okoli vozila dobra. Voznik pred sabo zagleda pregledne merilnike in informacijski prikazovalnik, ki pa je žal hkrati sposoben prikazovati le dva podatka, namesto, da bi samoumevno prikazoval uro, zunanjo temperaturo in koilometre, ter še vsaj en podatek potovalnega čnalnika. V osnovi deluje preprosto zasnovana tudi ergonomija. Sedi se dovolj dobro, le volan bi lahko bil še vzdolžno čn . Vsi gumbki so dovolj čo razporejeni, privajanja je potreben le zagon motorja. ?eprav je ta enak, kot pri micri, deluje nekoliko zakompliciran. Note namre? prepozna bližino voznika, ki ima daljinski upravljalnik in se odklene. Zagonu motorja služi vrtljiv gumb, ki zahteva, da pohodite sklopko in zavoro, ter z zasukom zaženete motor. Tudi za ugašanje je potrebna posebna procedura. Res se tega v enem tednu navadite, a obstajajo preprostejše rešitve.

Mehanika
Nissanov note glede oblike in uporabnosti deluje res čn in prijazen čk. Prijaznost uporabe pa se razveseljivo nadaljuje tudi pri mehaniki. V testnem primeru je nota poganjal 1,6-litrski motor, ki premore 110 KM in 153 Nm navora. Mču je težko kaj čtati. Že po obljubi tovarne doseže note z njim najvišjo hitrost 183 km/h in do 100 km/h pospeši v 10,7 sekunde. V realnosti pa se izkaže z veselim delovanjem. Takoj od prostega teka navzgor že konstantno č, se rad zavrti, mirno č in niti ne zganja pretiranega hrupa. V kombinaciji s petstopenjskim čim menjalnikom, ki se lepo čo in tudi hitro prestavlja, a ima nekoliko dolge hode, je 1,6-litrski motor dobro usklajen z notom. Ve? kot dovolj je za vsakodnevne družinske potrebe, č pa tudi nekaj živahnosti. Še posebej pozitivno je presenetila poraba, ki je ob č in nežni vožnji komaj presegla 6 litrov, pri preganjanju pa se je približala osmim. Pče testa je znašalo 7,3 litra.

Vožnja
Upoštevaje, da gre za avtomobil, ki cilja predvsem na družinsko rabo, se note tudi na ču vožnje dobro izkaže. Njegova lega na cesti je zanesljiva. Zaradi mehke in udobne naravnanosti podvozja je sicer nekoliko bolj nagibajo? v ovinkih, a čloma tudi z vodljivostjo nima problemov. Res bi lahko bil volan nekoliko trši pri višjih hitrostih, s ?emer bi imel voznik boljši čtek dogajanja pod kolesi, a vendarle je njegova lahkotnost zaželena v mestih. Note je okreten in za vožnjo prijeten avtomobil, ki ne dela težav v mestni in primestni rabi. Tudi na avtocesti čnoma mirno drsi dokler ga ne prestavi kakšen sunek čega vetra. Očtljivost nanj je čtno posledica bolj visoke karoserije.

Zčk
Test z nissanovim notom je torej hitro in prijetno minil. Včih čtkov ali težav z njim ni bilo. Paket preme Accenta chic se nahaja takoj pod vrhom možne opremljenosti in nudi čno stvari, ki jih sodobna družina potrebuje. Bogati opremi ustrezna je bila tudi cena, ki je znašala 3,7 milijona. V tekmi s konkurenco majhnih enoprostorcev, kot so renaultov modus, honda jazz, opel meriva, fiat idea in še kakšen, deluje note svojstveno oblikovana in za vožnjo prijetna izbira. Njegova oblika ni čo enoprostorska a kljub temu nudi res veliko prostora. Morda pa je ravno v tem prednost, ki bo čla pri nakupu.

Alpra

Galerija: