TEST

Seat Leon 2,0 TFSI

Tokrat smo se popeljali z enim čejših Seatovih avtomobilov ? Leona 2,0 TFSI. A mo? in zmogljivosti niso edino, kar pri temu avtomobilu pritegne. Prva stvar je vsekakor agresivna in posebna oblika. Poleg tega ima leon TFSI še ve? drugih dobrih lastnosti.

Zunanjost


Oblika leona je vsekakor eden njegovih glavnih adutov. Je namre? pravi naslednik koncepta Salsa, ki je naznanil poteze sedanjih Seatovih modelov. Zato se sicer lahko ?udimo, da je med njimi prišel na trg zadnji, a bil je težko čkovan. Agresivne in svojstvene poteze nizke ter klinaste karoserije, ki sloni na 17-čih kolesih, že v mirovanju čjo o dinamiki. Strupen či pogled in miščsti prelomi karoserije pa delujejo kot, da bi se igrali s cesto. Visoki boki in nizka stekla dajejo čtek varnosti, v zadnji čk skrita kljuka zadnjih vrat pa prispeva k videzu kupeja. Vsekakor je leon ena izmed oblikovno čh opcij v razredu kompaktnih avtomobilov. Kot negativna lastnost oble in klinaste oblike se lahko pojavi le slabša preglednost pri parkiranju.

Notranjost

Notranjost leona je oblikovana enako kot pri altei in toledu. To sicer pomeni všče linije, ki pa so že nekako znane. ?eprav je testna čca postregla z izrazito športnimi in dobro oprijemljivimi sedeži, športnimi pedali, prestavno čco in seveda lepim, športnim volanom, je bilo razlik napram bolj družinskima modeloma dokaj malo. Morda bi čkovali še v notranjosti ve? agresivnosti?

Prostornost

Leon je torej nižji brat Seatove altee in toleda, ki ima dodan še čst zadek. To pomeni, da je čloma prostora v avtomobilu dovolj. Pravzaprav ga je kar veliko. Le čtek vara. Zaradi visokih bokov in nizkih stekel, ter položnega vetrobranskega stekla imate čtek navidezne utesnjenosti, ?eprav je dejansko prostora čo. Sedi se tako spredaj kot zadaj udobno športno. ?e pa bi želeli ve? prostora nad glavami si še vedno lahko izberete katerega od omenjenih bratov iz Seatove družine. Precejšnja razlika se namre? pozna predvsem v prtljažnem prostoru, ki je sicer lepo obdelan, in čjiv, a z 340 litri opazno manjši od alteinega ali toledovega. Vendarle pa glede na kupejevski in športen čj povsem zadovolji.

Ergonomija

?e si pri notranjosti pogledamo še ergonomijo, bomo zanjo zapravili le malo besed. Vse deluje smiselno, preprosto za uporabo in čo ? enako kot pri toledu in altei. Položaj za volanom je zelo dober, pomembne komande so na dosegu rok in upravljanje leona je nezahtevno. Kot hibo pa sem že prej omenil nekoliko slabšo preglednost.

Mehanika

Setaov toledo 2,0 TFSI že z oznako govori o čem motorju. Pod motornim pokrovom je namre? svoje delo opravljal 2-litrski bencinski štirivaljnik z neposrednim vbrizgom in turbinskim polnilnikom. Motor v malenkost čejši izvedbi, z 200 KM poznamo že iz golfa GTI, octavie RS in audijev. V leonu TFSI motor pridela 185 KM in dobrih 270 Nm navora. Tovarna govori o najvišji hitrosti 221 km/h in pospešku do 100 km/h v 7,8 sekunde. Očtki med vožnjo pa so zelo dobri. Avtomobil takoj od prostega teka dalje čo č. Po pohojenem plinu v katerikoli izmed šestih prestav se zasliši sikanje turbine in čti čn pospešek. Iz izpuha poje čn , a ušesom prijeten zvok in vožnje leona je ena sama zabava. Z motorjem je povezan zelo dober či šeststopenjski menjalnik, ki je čn, hiter in postreže s kratkimi gibi. Ob vseh zapisanih pohvalah je tudi porabo, ki se ob či vožnji giblje med 9,5 in 12 litri, ne zdi potrebno posebej grajati.

Vožnja

Poleg lepe oblike in zmogljivega motorja je leonova ča stran tudi sama vožnja. Z motorjem 2,0 TFSI pride namre? športna obutev in tudi športno podvozje. To je sicer za udobja vajene potnike lahko malo pretrdo, a za če voznike nudi res veliko užitka. Leon je namre? zelo stabilen in čo vodljiv avtomobil. S svojimi voznimi lastnostmi sega v sam vrh konkurence. Na le v ovinkih se lahko brez problema zanesete, saj daje čtek, kot bi se peljal po tirnicah. Voznika razveseli tudi neposreden in primerno trd volan, ki č dober čtek nadziranja vozila tudi, kadar to že dosega meje. Skratka ? leon 2,0 TFSI je uživaški in špansko temperamenten avtomobil. Zato med vso pestro konkurenco niti ne bi smel imeti težav pri iskanju kupcev, saj navsezadnje zelo bogata oprema, ki jo prinese ta športna čca zahteva od kupca slabih 5,2 milijona, kar pa deluje ve? kot sprejemljivo glede na videz, zmogljivosti in tudi prostornost.

Zčk

Že precej pred ?asom, ki je bil namenjen testu seatovega leona, je ta žalostno čl svoje delo. Po izsiljevanju neprevidnega ali malomarnega voznika, in izogibanju ?elnem čnju, sva s Seatovim čom namre? pristala v jarku. Boksa čih blazin v nos in čana čvina sta čli testno življenje španskega lepotca ravno na poti na fotografiranje. Saj bi lahko rekli, da je zaradi če julijske čne prišlo do napake. Vsakemu se lahko zgodi. A ni? ni člo za pobeg! ?lovek veliko lažje sprejme člo na licu mesta, kot pa čtek, da si naredil najbolje, grešnik pa je odnesel brez kazni. In potem obstojiš ob razbitem avtu ter se sprašuješ, zakaj se nisi vsaj malo tresknil, da bi pobeg ne bil možen. A refleksi v glavi ne razmišljajo. Naredijo najbolje, kar znajo. A ker je znano, da ima laž kratke noge, je tudi tokratni grešnik bežal le pol ure. Precej ve? kot sicer bo imel za povedati na sodiš?u. Zato v epilog kratke zgodbe ? ?e se vam, oziroma nam zgodi kaj podobnega. ?e s svojo neprevidnostjo zagrešimo č drugih. Potem se sprijaznimo in sprejmimo odgovornost čo!

Alpra

Galerija: